NEODOLJIVA BLAGDANSKA SARMA! Ako ste početnik, vodite se provjerenim načinom pripreme jer svatko ima svoju malu tajnu!

Mnogi ne mogu zamisliti blagdane bez dobre sarme. Ukoliko već nemate svoj provjereni recept, poslužite se ovim dobro provjerenim načinom pripreme ukusne sarme – nema joj ravne!

Sastojci:

100 g riže
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1-2 žlice sitno sjeckane pancete
1 glavica kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa, najbolje od vratine
2 žlice peršina
1 lovorov list
1 jaje
1 žlica Vegete
1 žličica ljute mljevene paprike
1 žličica slatke mljevene paprike
malo soli i papra

suha rebarca ili par domaćih kobasica
2 žlice koncentrata rajčice

Za zapršku:



malo ulja
1 veća glavica luka
1 režanj češnjaka
1 žličica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk. Kada se zastakli, dodajte mu narezani češnjak i malo pancete narezane na kockice. Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar te Vegetu i ljutu papriku. Ubacite u dinstani dio i dobro sjedinite. Pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance. Listove kupusa punite sa žlicom i pol nadjeva i motajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite sve meso. U lonac ubacite pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili kobasice, pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa, dodajte mljevenu papriku i koncentrat rajčice pa zalijte vodom da sve pokrije. Kuhajte dva do tri sata povremeno dolijevajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova, na par kapi ulja prepržite luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve sjedinite i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. Time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo je spremno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI