Mnogi ne mogu zamisliti blagdane bez dobre sarme. Ukoliko već nemate svoj provjereni recept, poslužite se ovim dobro provjerenim načinom pripreme ukusne sarme – nema joj ravne!
Sastojci:
100 g riže
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1-2 žlice sitno sjeckane pancete
1 glavica kiselog kupusa
500 g mljevenog miješanog mesa, najbolje od vratine
2 žlice peršina
1 lovorov list
1 jaje
1 žlica Vegete
1 žličica ljute mljevene paprike
1 žličica slatke mljevene paprike
malo soli i papra
suha rebarca ili par domaćih kobasica
2 žlice koncentrata rajčice
Za zapršku:
malo ulja
1 veća glavica luka
1 režanj češnjaka
1 žličica crvene slatke paprike
Priprema:
Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk. Kada se zastakli, dodajte mu narezani češnjak i malo pancete narezane na kockice. Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar te Vegetu i ljutu papriku. Ubacite u dinstani dio i dobro sjedinite. Pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance. Listove kupusa punite sa žlicom i pol nadjeva i motajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite sve meso. U lonac ubacite pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili kobasice, pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa, dodajte mljevenu papriku i koncentrat rajčice pa zalijte vodom da sve pokrije. Kuhajte dva do tri sata povremeno dolijevajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova, na par kapi ulja prepržite luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve sjedinite i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. Time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo je spremno.