MASSIMO MOŽE BITI ZADOVOLJAN: Njegova pjesma drugu godinu zaredom najizvođenija! Ivan Dečak zasigurno blista od sreće

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

HDS ZAMP objavio je detaljno izvješće o rezultatima poslovanja za 2021. godinu. Iz njega je vidljivo da se, unatoč nastavku pada od nekih izvora, dogodila financijska konsolidacija i primjetan oporavak prihoda od autorskih glazbenih prava za glazbenike.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava, što je zadaća HDS ZAMP-a, stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,40 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Očekivano, nastavljen je pad prihoda od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo važnih 17 posto više nego 2020. godine.

Korona kriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine, ali razmjeri pada i nisu onako veliki kako se na početku korona krize pribojavalo. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije, a zatim iz Slovenije i Crne Gore, javili su iz  HDS ZAMP-a.

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto.Objavljeni su i podaci o najuspješnijim autorima i najemitiranijim pjesmama u hrvatskim eterima.

Najizvođenija domaća pjesma, 2. godinu zaredom, bila je „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Tako je Dečak kao isključivi autor glazbe i teksta ponovio golemi uspjeh koji se 2014. i 2015. godine dogodio s hitom „Tango“, a uz Massima, Juru Ferinu i Pavla Miholjevića, koautor je i aranžmana pjesme.

Na drugom mjestu je pjesma Ova ljubav, autora Ivana Hilje i Ante Pecotića, koju izvode Zsa Zsa i Hiljson Mandela. Treća najemitiranija bila je Gibonnijeva Kiša, a eurovizijska pjesma Tick-Tock završila je na četvrtom mjestu. Na petom mjestu našla se Budi moja noć, Marka Kutlića.

Najčešće emitiran strani singl 2021. godine u hrvatskim medijima po podacima HDS ZAMP-a je „Bad Habits“ Britanca Eda Sheerana.

U prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 127.144.301,65 kn što je 6.26 posto više u odnosu na prethodnu 2020. godinu, stoji u izvješću. “Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. godini u cilju ublažavanja pada prihoda za članove, dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. godine pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. godini”, smatra glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105.8 milijuna kuna. To je povećanje od 9.40 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI