Kako kod kuće napraviti ‘savršeni’ McDonaldsov pomfrit

commons.wikimedia.org

Otkrijte kako ledeno-vrućim šokovima u vlastitoj kuhinji spraviti neodoljive hrskave zlatno-smeđe krumpiriće na kojima će vam pozavidjeti i najveći kulinarski majstori.

McDonald’sovi krumpirići jesu ukusni, ali svi znamo i jako nezdravi. Stoga, najbolje je napraviti jedne kod kuće… Slične ovima, ali s manje kemikalija.

“Ritual pripreme tih finih krumpirića treba strogo slijediti”, kaže u svojoj autobiografiji Ray Kroc, jedan od osnivača tog lanca.

Rezultat su neodoljivi hruskavi zlatno-smeđi štapići posuti tek s odgovarajućom količinom soli, čiji miris draška nosnice, a hrskavi zvuk izaziva opake zazubice.

David Myers, ugledni kuhar i vlasnik restorana Comme Ca u Los Angelesu i Las Vegasu podijelio je s javnošću svoj čudesni recept kojim opako konkurira McDonald’su.

Myers otkriva kako koristi crveni krumpir po kojemu je i poznata američka savezna država Idaho. Budući da i najugledniji pariški restorani upravo taj krumpir naručuju za svoj pomfrit, onda mora da je vraški dobar! Usto, tu je još i francuska morska sol i – svježe ulje za prženje. To je sve što je potrebno za spravljanje savršenstva od pomfrita!U čemu je tajna spravljanja savršenog i konzistentnog pomfrita u McDonald’sovu stilu?

Izrezani krumpir treba najprije barem dva sata ostaviti namočenog u vodu nakon čega počinje njegova termička obrada tijekom koje se iz krumpirića izvlači višak škroba i osigurava hruskavi proizvod. Također, Myers preporučujeda se kuhar ‘naoruža’ s puno papirnatih ručnika.

Ljepota Myersove kuharske metode je u tome što možete krumpiriće narezati uoči večere i držati ih u hladnjaku do posljednjeg trenutka kad ih treba baciti u vrelo ulje i potom odmah – poslužiti gostima koji će svi odreda – polizati prste! Tako ćete svaki put dobiti u ulju cvrčave, slane i ujedno najukusnije pržene krumpiriće iz vlastite kuhinje, dok će vam svi zavidjeti na kulinarskoj vještini.

Ako je vjerovati Davidu Myersu, savršeni pomfrit napravit ćete od sljedećih sastojaka:

 – 6 crvenih krumpira

 – ulje od kikirikija

 – morska sol

Ogulite krumpir i narežite ga na štapiće. Natopite ga u vodu na dva sata i nakon sat vremena promijenite vodu. Osušite krumpir papirnatim ručnicima. Potom krumpiriće stavite u ugrijano ulje (toliko da pokrije krumpir) u veliki lonac s teškim dnom, na 290 stupnjeva. Blanširajte krumpir lagano oko dvije minute, te ga potom izvadite na tepsiju obloženu papirnatim ručnicima i rashladite u frižideru da se zaustavi proces termičke obrade.
Nakon ledenog šoka, ohlađenu namirnicu ponovno uronite u vruće ulje za prženje na temperaturi od 370 stupnjeva. Pržite krumpiriće 3-4 minute, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju i postanu neodoljivo hruskavi. Potom ih posolite, aako volite posnije krumpiriće, upotrijebite papirnate ručnike koji će upiti suvišnu masnoću. Poslužite odmah.

Dobar tek!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI