U Velikom tjednu svi se vjernici duhovno pripremaju za najveći kršćanski blagdan. Osim toga, pripremaju i svoje domove čišćenjem, ali i pripremom raznih slastica. Domaći kruh u mnogim je dijelovima Hrvatske tradicionalno jelo, a domaćice ga običavaju ukrasiti križem ili pletenicama od tijesta. Donosimo recept za takav uskrsni kruh koji će vašem uskrsnom stolu dati posebnu notu.
Sastojci:
– 1 kg mekog brašna
– 1 svježi kvasac
– mlijeko
– sol, šećer
– jedno do dva jajeta
– jedna do dvije žličice octa
Priprema:
Razmutite kvasac, šećer, brašno i mlijeko pa pustite da se kvasac digne. Prosijte brašno, sol, kvasac te jedno do dva jajeta. Smjesu povežite s malo mlijeka umjesto vode. Napravite kuglu od smjese, stavite u čistu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom mjestu.
pixabay.com
Kada tijesto “naraste”, istresite ga na ravnu površinu posutu brašnom i premijesite. Komadić tijesta odvojite sa strane. Tijesto stavite u okruglu posudu u kojoj će se kruh peći. Posudu predhodno namažite domaćom mašću (ako je nemate, upotrijebite ulje) i poravnajte površinu tijesta. Od komadića tijesta koje ste ranije otkinuli pokušajte napraviti pletenicu i/ili križ. Po potrebi, u taj komadić tijesta dodajte još malo brašna kako bi taj komad tijesta bio čvršći od ostalog. Pletenicom ukrasite kruh po želji, možete je primjerice oplesti oko kruha, a križ stavite na sredinu. Po želji, posipajte kruh sjemenkama. Razmutite žumanjak i malo mlijeka te premažite tako spreman kruh. Pecite ga na 200 stupnjeva sat vremena.