Ako danas roštiljate, ovo domaće pecivo upotpunit će užitak!

Wikimedia Commons

Ako volite doma raditi ćevape ili burgere, uživanje u ovim delicijama s roštilja zaokružit ćete tako da ispečete domaće lepinje i peciva za hamburgere

Uz umijeće pripreme mesa i vještinu koje imati za roštiljanje, naše će roštiljske poslastice ostati nedorečene pomalo poput torte bez šlaga, ako ih ne poslužite uz odgovarajuću “ambalažu“. Jer, složit ćete se, nedostaje potpun užitak u ćevapima i pljeskavicama ako su vam posluženi bez lepinje ili somuna, a ni hamburger nije potpun doživljaj bez mekanog vrhunskog peciva.

I lepinje i hambi peciva možete kupiti već gotove, ali ako ste se već prihvatili vašeg roštilja, pripremili meso, napravili umake, šteta bi bilo da i krušni tanjurići na kojima ih poslužujete, ne budu vaših ruku djelo.

U nastavku pročitajte kako pripremiti domaća peciva za hamburgere, a ako se dvojite čime ih “napuniti”, evo nekoliko ideja.

>>> TAJNE VRHUNSKIH ROŠTILJ-MAJSTORA: Držite se ovih uputa za savršeno roštiljanje!

Priprema peciva za hamburger:

U većoj posudi pomiješajte brašno sa solju i praškom za pecivo, a u sredini načinite udubinu.U 200 ml mlakog mlijeka u kojem ste otopili šećer razmrvite svježi kvasac, pa ga ulijte u udubinu u brašnu, poklopite posudu i ostavite 15-ak minuta da kvasac naraste. Dodajte otopljeni maslac ili ulje, ovisno o tome za što ste se odlučili. Maslac će vaša peciva učiniti sličnija slatkim hambi pecivima, kakva obično vezujemo uz američke hamburgere.

Dodajte mlaku vodu i zamijesite tijesto, po potrebi dodajući još vrlo male količine brašna. Mijesite najmanje 5 minuta, po potrebi i dulje, da dobijete glatko tijesto pa ga ostavite da udvostruči obujam.

Tijesto zatim premijesite, podijelite na šest ili osam (ovisno o tome kako velika peciva želite) jednakih dijelova, formirajte loptice i ostavite ih na toplom da udvostruče obujam. Želite li peciva većeg promjera, nešto niža i u obliku diska, spljoštite ih malo dlanom i raširite. Ako ih ostavite u obliku loptica, dobit ćete viša, okruglastija peciva.

Nakon što narastu, za dobiti peciva tamnije površine, premažite ih razmućenim žumanjkom ili s malo mlijeka i pospite sjemenkama. Ako želite svjetlija peciva, premažite ih samo mlakom vodom, toliko da se sjemenke imaju za što primiti i ne padaju prilikom posipanja.

Pećnicu ugrijte na maksimum. Prije stavljanja peciva u pećnicu, na dno pećnice stavite plitku posudu s toplom vodom, koja će isparavanjem omogućiti da se peciva tijekom pečenja vlaže i da im korica ostane mekana.

Peciva za hamburgere pecite 20-ak minuta na 200 °C.

Uživajte u svojem domaćem pecivu!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI