KOCKA URANIJA MOGLA BI BITI DOKAZ NACISTIČKOG NUKLEARNOG PROGRAMA: Istraživači su na njoj proveli radiokrometrijsko datiranje

"Heisenbergova kocka" / Sveučilište u Marylandu

Stručnjaci vjeruju da su blizu dokazivanja da je kocka uranija bila dio njemačkog tajnog nuklearnog programa u Drugom svjetskom ratu.

Iako su na koncu Sjedinjene Države prve uspjele razviti atomsku bombu, mnogo prije svršetka rata nacisti su radili na vlastitom programu u nadi da će upotrijebiti nuklearno oružje za pobjedu nad saveznicima.

Jedan od rijetkih preživjelih artefakata iz tog doba jest tzv. Heisenbergova kocka, blok uranija koji se čuva u Pacifičkom sjeverozapadnom nacionalnom laboratoriju (PNNL). Za nju se već desetljećima sumnja da je relikt njemačkog nuklearnog programa.

Više od šesto “Heisenbergovih kocki”; vitalnih komponenti nacističkih planova za izgradnju nuklearnog reaktora i atomske bombe nazvanih po Werneru Heisenbergu (1901.-1976.), jednom od njemačkih fizičara koji su ih stvorili; odneseno je iz tajnog podzemnog laboratorija na kraju rata i doneseno u Sjedinjene Države. Vjerovalo se da je diljem nacističke Njemačke stvoreno više od 1200 takvih kocki, no danas istraživači znaju za lokaciju samo njih desetak.

No znanstvenici vjeruju da su sada mnogo bliže dokazivanja veze između kocke i programa, nudeći istodobno i novi uvid u utrku nuklearnog naoružanja između Sjedinjenih Država i Njemačke.Kako bi utvrdili je li kocka doista bila dio nacističkog nuklearnog programa, istraživači su na njoj proveli radiokrometrijsko datiranje i otkrili da je njezina starost u skladu s očekivanim. Sada su u tijeku dodatni napori da se potvrdi iz kojeg je njemačkog laboratorija kocka mogla doći, kao i da se precizno pronađe odakle potječe sama ruda uranija.

“Ovo je jedan od srži mog doktorskog istraživanja i jako sam uzbuđena što mogu pridonijeti rješavanju ove zagonetke, tj. pokušati ispitati geološko podrijetlo materijala. Sve nas zanima iz kojeg je to rudnika na svijetu Njemačka dobila ovu količinu uranija”, zaključuje Brittany Robertson s Državnog sveučilišta u Oregonu, piše livescience.com.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI