IRCI SLAVE BRITANCA KAO SVOG ZAŠTITNIKA! Službena heraldička boja zelenog otoka i nacionalnog sveca je plava, a znanstvenici kažu da na njemu nikad nije bilo zmija

Foto: Guliver/imago/Lindenthaler

Dan svetog Patrika slavi se već više 1000 godina 17. ožujka. Tijekom godina, vjerski praznik u spomen na smrt svetog Patrika, sveca zaštitnika Irske, transformirao se u dan slavljenja irske kulture kroz parade, glazbu, posebnu hranu, plesove i puno zelene boje – boje koja se obično povezuje sa svecem. Mnogi simboli i legende povezani s Irskom, kao što su vilenjaci i djeteline, potječu od svetog Patrika.

Zaslužan za donošenje kršćanstva u tada pogansku Irsku, sveti Patrik koristio je keltske simbole kao što su vilenjaci, za koje se vjeruje da su nametljivi, kako bi povezao zemlju s kršćanstvom. Legenda kaže da je odabrao djetelinu s tri list kao simbol Crkve i koristio njezina tri lista kako bi svojim sljedbenicima objasnio pojam Presvetog Trojstva.

Foto: Guliver/AP Photo/Paul Beaty

Dan svetog Patrika danas se obilježava diljem svijeta u više od 200 zemalja. Nacionalni je praznik u Republici Irskoj, Sjevernoj Irskoj, kanadskim pokrajinama Newfoundland i Labrador i britanskom prekomorskom teritoriju Montserratu. Dan svetog Patrika također slave Kanada, Australija, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo, Argentina, posebno irska dijaspora.

U SAD-u se rijeka Chicago oboji u zeleno svake godine na Dan svetog Patrika upotrebom 40 funti boje (manje od izvornih 100 kako bi se smanjila šteta za okoliš) i rijeka ostaje zelena nekoliko sati – manje od izvornog trajanja od tjedan dana, piše Euronews.

Foto: Wikimedia Commons/Carl Bendelow

Sveti Patrik rođen je u Britaniji krajem 4. stoljeća. Izvorno ime svetog Patrika bilo je Maewyn Succat i rođen je od kršćanskih roditelja u rimskoj Britaniji. Otac mu je bio đakon a djed svećenik, ali  prema vlastitim riječima, sveti Patrik nije bio religiozan kao dijete. U dobi od 16 godina oteli su ga irski pljačkaši koji su ga prodali kao roba da čuva ovce.Pobjegao je, vratio se u Britaniju i sklonio u samostan. Godinama kasnije postao je svećenik i putovao Europom, proučavajući kršćanstvo 16 godina. Na kraju se vratio u Irsku kako bi obratio tada pogansku zemlju na kršćanstvo. Preimenovan je u Patricus nakon što je postao svećenik koje je zatim promijenio u Patrick po povratku u Irsku.

Dok danas svetog Patrika – i sve irsko – povezujemo sa zelenom bojom, svetac je izvorno prikazivan u plavoj odjeći. Zapravo, ta posebna nijansa plave (danas poznata kao azurno plava) izvorno se zvala “plava svetog Patrika”, a i danas je službena heraldička boja Irske.

Foto: Wikimedia Commons

Zelena je postala popularna u 18. stoljeću kada je raslo nezadovoljstvo engleskom vladavinom i kada je irski pokret za neovisnost počeo koristiti djetelinu (povezanu sa svetim Patrikom) kao simbol jedinstva i otpora. Zelena boja postala je simbol suosjećanja s irskom neovisnošću.

Popularna legenda kaže da je sveti Patrik stajao na vrhu brda, Croagh Patrick (sada važno mjesto hodočašća u Irskoj), i protjerao sve zmije iz Irske koristeći drveni štap. Više od 100.000 ljudi se svake godine popne na Svetu planinu. Međutim, znanstvenici kažu da ova otočna država nikada nije bila dom nijednoj zmiji.

No, “protjerivanje zmija” moglo bi biti istinito na metaforičkoj razini u iskorjenjivanju poganstva iz Irske i trijumfu kršćanstva. Dan svetog Patrika je irski zakon proglasio danom vjerskih obreda 1903. godine. Sve do 1970-ih pubovi su bili zatvoreni 17. ožujka prema irskom zakonu.

Foto: Wikimedia Commons

Irska je vlada tek 1995. započela nacionalnu kampanju za korištenje Dana svetog Patrika za privlačenje turizma u zemlju i prikazivanje irske kulture svijetu. Danas se slavi kao dan opijanja, gozbe i parada u kojima se mnogi oblače u vilenjake. Iako se Dan svetog Patrika u Irskoj slavi više od tisućljeća, poznate parade koje su sada postale srce blagdanskih svečanosti izvorno su započele u Americi u 18. stoljeću od strane irskih useljenika.

Prva parada za Dan svetog Patrika održana je 1737. u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts, ali moderne parade koje danas poznajemo imaju korijene u proslavi parade u New Yorku 1762. godine. Za ugrožene irske imigrante u Americi, prisiljene pobjeći iz Irske zbog gladi i nesposobne pronaći posao u Americi po dolasku, Dan svetog Patrika postao je izvor ponosa i slavlja, način da se povežu sa svojim irskim korijenima.

Iako se nekoliko mjesta identificira kao mjesto ukopa svetog Patrika, nitko ne zna točno gdje je svetac pokopan. Popularno prihvaćene lokacije uključuju Down Cathedral u gradu Downpatrick u Sjevernoj Irskoj, koja je također mjesto ukopa za druge irske svece, Brigid i Columba, kao i Saula. Međutim, neki navode da bi sveti Patrik mogao biti pokopan u opatiji Glastonbury u Engleskoj.

Foto: Pixabay
Facebook Comments

Loading...
DIJELI