HOURA SE OGLASIO O VIJESTI KOJA JE UZDRMALA GLAZBENU SCENU: ‘On nije nikakav vlasnik, bend se nije raspao’

Foto: Foto: Darko Tomaš/CROPIX

Nakon što su mediji diljem regije objavili vijest da se legendarna zagrebačka grupa Prljavo kazalište raspada te da zbog svađe unutar benda više ne smiju koristiti vlastito ime, priopćenje medijima poslao je Jasenko Houra, drugi dio zavađenog dvojca.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Bend Prljavo kazalište nije se raspao nego i dalje djeluje i aktivno radi na stvaranju novog glazbenog materijala kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma.

G. Houra i dalje ostaje član Prljavog kazališta. Notorna je činjenica da je g. Houra jedan od osnivača benda Prljavo kazalište i autor nekih od najvećih hitova Prljavog kazališta. Javnosti, a pogotovo fanovima Prljavog kazališta, suvišno je posebno objašnjavati ulogu g. Houre u Prljavom kazalištu.

 

Moguće je da će Prljavo kazalište u budućnosti djelovati ili nastupati u sastavu koji je različit od onoga koji je djelovao prethodnih godina, ali takve promjene događale su se kroz gotovo pola stoljeća aktivnog djelovanja Prljavog kazališta i nisu utjecale na rad i stvaralaštvo Prljavog kazališta. Štoviše, g. Houra i drugi članovi benda i dalje imaju namjeru zajedno raditi i u skorijoj budućnosti zajedno s obožavateljima proslaviti veliku 45. godišnjicu osnutka Prljavog kazališta.Međutim, g. Houra smatra kako se recentnim postupanjem g. Fileša i izjavama iznesenim u njegovim medijskim istupima stvara isključivo negativna atmosfera i percepcija ne samo njega već i samog benda, što u konačnici ni za koga ne može biti produktivno. Prijetnje tužbama i ostale izjave g. Fileša nepotrebne su i prije svega neutemeljene, ali nema sumnje da će g. Houra u bilo kojem od tih postupaka dokazati što je i tko čini Prljavo kazalište i kome pripada pravo na korištenje tog naziva.

G. Fileš nije vlasnik Prljavog kazališta, kako to tvrdi, niti je itko drugi vlasnik Prljavog kazališta. Prljavo kazalište čine njegovi članovi i u djelovanju benda nastupaju zajednički. Što se tiče žigova povezanih s Prljavim kazalištem, dio žigova koji danas nominalno možda i glase na ime g. Fileša registrirani su na njegovo ime bez suglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno preneseni na njegovo ime s društva putem kojeg je Prljavo kazalište poslovalo. Naime, g. Fileš je iskoristio povjerenje drugih članova benda koji su bili orijentirani na druge, kreativne zadaće, i doveo se u poziciju da danas pokušava upravljati Prljavim kazalištem kao osobnom imovinom.

Dakle, žigovi koji se tiču Prljavog kazališta ni na koji način nisu zakonitim putem mogli prijeći na g. Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova. Žigovi i brand Prljavog kazališta vezani su uz bend Prljavo kazalište i nedopustivo je da ih netko, pa makar bio i jedan od osnivača benda, svojata kao svoje pri tome opstrujirajući rad samog benda.

Situacija vezana uz žigove još je kompleksnija kada se uzme u obzir da većina registriranih žigova koje g. Fileš prisvaja predstavlja autorsko djelo trećih osoba. Najbolji primjer toga je prepoznatljivi jezik koji je sinonim za Prljavo kazalište od samog početka, a radi se o autorskom djelu našeg umjetnika Mirka Ilića. G. Ilić kao autor tog djela ima pravo raspolagati s njegovim iskorištavanjem, a iskorištavanje tog djela nikada ni na koji način nije prenio na g. Fileša. Upravo suprotno, to pravo će biti preneseno na g. Houru jer je Prljavo kazalište i koristilo to djelo u svojem dosadašnjem radu isključivo na temelju prijateljskog odnosa g. Houre i g. Ilića.

Osim poznatog jezika, radi se i o žigovima koji predstavljaju naslove pjesama, autorskih djela g. Houre i nekih drugih članova Prljavog kazališta. Nevjerojatno je da g. Fileš prisvaja žig „Heroj ulice“ kada je općepoznato da je upravo g. Houra autor te kultne pjesme.

Isključivi interes g. Houre je nastavak djelovanja Prljavog kazališta te je on, kao što su vjerojatno i drugi članovi benda, spreman na sporazum kako bi se cjelokupna situacija riješila na zadovoljstvo svih članova benda, a sve s ciljem održavanja Prljavog kazališta.”

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI