DRNIŠ JE BIO KULTURNI CENTAR HRVATSKE! Glumica Ecija Ojdanić prepuna emocija: ‘Ovo je nadmašilo sva očekivanja, srce mi je zaista ogromno’

Foto: 7dnevno

Drniš je  od 21. do 25. srpnja bio u znaku kulture, glazbe i smijeha. Drugo izdanje Good Festa, kazališnog festivala koji je zvučnim glumačkim imenima, vrhunskim predstavama i svim ljepotama kojima se Drniš ponosi, oduševio goste iz cijele Hrvatske te je Drniš opet postao središte hrvatske kazališne scene.

Projekt su osmislile dvije žene, Ivana Menđušić, direktorica Turističke zajednice grada Drniša i Ecija Ojdanić, renomirana kazališna i televizijska glumica i ravnateljica Kazališta Moruzgva.

U pet dana održano je pet vrhunskih predstava. Sve je održano na platou ispred Glazbene škole ‘Krsto Odak’.

Festival je otvorila „Luda Kuća“, čiji su tvorci Rene Bitorajac i Igor Mešin. „Idemo uživo“. Prepuno gledalište uživalo  je u urnebesnim formama popularnog dvojca.

Drugi dan Good Festa bio je rezerviran za monodramu Joška Ševe, „Govorite li hrvatski“, a u kojoj Ševo čitanjem poezije i proze velikana hrvatske književnosti prikazuje svu ljepotu hrvatskih dijalekata. Trećeg dana na pozornicu je došao Stojan Matavulj, s neobičnom kombinacijom monodrame i stand up-a pod nazivom „Komušanje mozga“, a koja progovara o suvremenoj umjetnosti, društvenim i političkim pitanjima te muško-ženskim odnosima. Inače Matavulj je dobio i veliko priznanje upravo u večeri kad je nastupio u Drnišu. Naime dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu ‘Zbornica’ na 69. pulskom filmskom festivalu.Pretposljednji dan  na red je došao Kerekesh Teatar i njegova komedija s trudovima, naziva „Ja, trudnica“ u kojoj su Ana Begić Tahiri i Jan Kerekeš, u glavnim ulogama, otkrili sve zgode i nezgode blaženog stanja. Festival je zatvorilo Kazalište Moruzgva predstavom „Čudo“, koja se nadovezuje na dva prethodna kazališna komada, „Preko veze“ i „Vla Vla Vlajnland“, a ulogu Vlajne, heroine i žene iz naroda, igrala je Ecija Ojdanić. Uz Ojdanić u predstavi ‘Čudo’ glumio je i mladi glumac Kazališta Kerempuh Matija Šakaronja. 

Uz kazališne predstave Drnišani i njihovi gosti imali su prilike uživati i u glazbenom programu. Za odličnu atmosferu uz domaće i strane hitove bili su zaslužni Giuliano i Diktatori te bendovi Moonlight, Vinil i Morlak. 

Na čitav projekt izuzetno je ponosna Ivana Menđušić, direktorica Turističke zajednice Drniša:

“Srce mi je zaista ogromno, toliko ljubavi i pozitivne energije bilo je proteklih dana u Drnišu. Hvala svim pokroviteljima i sponzorima koji su omogućili održavanje festivala. Hvala svima koji ste nas posjetili. Hvala Eciji, koja se toliko nesebično daje za ovaj škrti kraj. Pokazali smo kako možemo, kako znamo i umijemo i očekujem kako ćemo iz godine u godinu biti bolji.”

A mi smo nakon odigrane predstave “Čudo” i velikog pljeska kojeg je zaradila za svih pet večeri Good festa malo porazgovarali sa glavnom inicijatorom ovog događaja Ecijom Ojdanić.

Ecija, prepuni ste emocija  nakon ovih kazališnih večeri u vašem rodnom gradu?

“Očekivala sam puno, uvijek se bojiš i najgoreg ali i očekuješ puno, no ovo je zaista premašilo sva moja očekivanja. Drniš je pokazao da zaslužuje ovakav festival, Drniš je pokazao i da ima veliko srce, i veliku kulturu gledanja predstava, pokazali su zajedništvo, veselje i da može disati velikom i pozitivnom energijom”, kazala je Ecija Ojdanić pa posebno istaknula:

“Ono recimo što mi jako drago moja kćer koja ima 17 godina mi je rekla da je u Drnišu imala provod ljeta. Zato što je uživala u predstavama, slušala dobre bendove i družila se sa svojim rođacima, a to i je poanta ovog festivala da se ljudi druže i da dođemo u grad iz kojeg smo svi skupa potekli, možda i otišli ali i da se uvijek možemo vratiti, makar i preko ljeta a neki možda i zauvijek. A oni koji možda razmišljaju o odlasku iz njega da ostanu tu i ne idu nigdje”.

Jeste li imali tremu prije večerašnjeg nastupa?

“Apsolutno da, no publika nas je toliko voljela da je bilo užitak glumiti. Kolega Matija je bio sjajan i odlično je sve odradio i bio je presretan na kraju”.

Kroz pet večeri u Drnišu je bilo jako puno vaših kolega, od njih smo čuli samo pozitivne reakcije i komentare na ovo što se događalo u Drnišu na Good Festu, publikom, atmosferom i samim izvedbama.

“Mi svi znamo kakav Drniš može biti, oni to nisu mogli znati tako da smo im svima pokazali da Drniš ima odličnu kazališnu publiku i raspoloženje i stvarno smo se potrudili da im budemo dobri domaćini kao i moji sugrađani dobra publika i dojmovi su stvarno odlični”, kaže Ojdanić o svojim kolegama i njihovim dojmovima o ovom događaju koji je Drniš ponovno upisao na kulturnu mapu Hrvatske.

Eciju smo u šali upitali treba li se njen kolega Vedran Mlikota zamisliti za koju godinu zbog ovog drniškog kazališnog festivala. Poznato je naime da Mlikota već 25 godina sjajan festival ‘Glumci u Zagvozdu’. 

“Ma naravno da ne, mi smo još mali u odnosu na njega i hvala njemu što je pokrenuo tako jednu inicijativu i koliko je važno donositi kulturu u mjesta gdje ona nije toliko dohvatljiva”.

Za kraj smo je upitali kakvi su planovi od jeseni s kazalištem Moruzgva, što se sprema?

“Svašta nešto, sprema se snimanje dvije serije, imamo i novu premijeru a još imamo igrati ‘Čudo’ i u okolnim općinama drniškog kraja  što mi je također izazov i lijepo iskustvo s kojim smo počeli lani. Puno je posla još ali bit će vremena i za odmor preko ljeta”, zaključila je Ecija Ojdanić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI