ČETIRI GODINE BEZ VELIKOG OLIVERA: Vela Luka prisjetit će najvećeg od svih, ‘Trag u beskraju’ koji je ostavio je neprocjenjiv

Foto: Ivo Ravlić/Cropix

Navršavaju se četiri godine od smrti velikana hrvatske glazbe, velikog Olivera Dragojevića. U nedjeljno jutro 29. srpnja 2018,  nakon jednogodišnje borbe s rakom pluća u splitskoj bolnici preminuo je hrvatski the Voice. U 50. godina karijere i 70. godina života ostavio je neprocjenjivo glazbeno blago, a njegov Split mu je priredio najveći oproštaj koji je taj grad vidio. A Split je imao puno svojih velikana. Od 1967. godine i “Picaferaja” na splitskim Prokurativama počela je njegova velika glazbena karijera. Pjesma koja ga je definitivno lansirala u glazbene zvijezde (iako on to za sebe nikad nije tvrdio) legendarna je “Galeb i ja”.

Cijeli tjedan u Veloj Luci održavaju se razna događanja pod nazivom ‘Trag u beskraju’, baš poput Oliverovog traga koji nam je svima ostavio.

Uz Zoricu Kondžu, Tedija Spalata, Petra Grašu, Doris Dragović, Petra Dragojevića nastupit će niz mladih pjevača – među ostalima Dino JelusićMatija CvekJure Brkljača te simfonijski orkestar pomno sastavljen od najboljih mladih glazbenika. Ovu mediteransku simfoniju za Olivera glazbeno je osmislio Ante Gelo, a orkestrom će ravnati Alan Bjelinski.

Oliver je u suradnji sa Zdenkom Runjićem ispjevao brojne pjesme i stihove koji će ostati trajna glazbena baština Hrvatske. Svatko ima neku Oliverovu omiljenu pjesmu ili stih jer ih je ispjevao toliko puno da je izbor zaista velik i težak. Nakon prestanka suradnje sa Zdenkom Runjićem, Oliver je otvorio suradnju sa drugim autorima i glazbenicima poput Harija Rončevića, Dina Dvornika, Elvisa Stanića a ponajviše sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem koji je za njega također ispisao brojne pjesme, a koje je on tako maestralno izvodio. Pjesma koja je najviše obilježila tu suradnju je “Cesarica” koja je postala jedna od najizvođenijih i najpopularnijih hrvatskih pjesama uopće.MNOŠTVO NAGRADA I PRIZNANJA

Pobravši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve “Cesarice”. Više od 30 dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. U ožujku 2018. u njegovom mu je Splitu uručen i Porin za životno djelo za poseban doprinos glazbi. Njegov album Dvi, tri riči (2000. god.) dokazuje da je Oliver ipak samo jedan i jedinstven. Jer kako se uopće može objasniti da nakon toliko vremena na hrvatskoj estradnoj sceni i dalje istom snagom privlači sve generacije. Stoga i ne čudi što je ovaj album prodan u platinastoj tiraži, odnosno preko 50.000 primjeraka.

Posljednji pak album koji je objavio bio je onaj zajednički s Gibonnnijem iz 2016. godine –“Familija”. Oliver Dragojević jedini je glazbenik s ovih prostora koji je nastupio u svim najvećim koncertnim dvoranama: njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

ISPRAĆAJ KAKAV SE NE PAMTI

Iako smo oduvijek znali veličinu njegove glazbe i voljeli ju, sam ispraćaj pokazao je koliko je bio voljen i cijenjen glazbenik i osoba. Tada su Oliveru u čast zazvonila zvona katedrale svetog Dujma. Njegova je želja bila da ga pokopaju u Veloj Luci.

Od crkve svetog Frane preko Rive do katamarana, tisuće Splićana oprostile su se od omiljenog pjevača. More je bilo prepuno čamca i brodica koji su krenuli za katamaranom, a i Torcida se oprostila na svoj način.

Poznato je da je Oliver Dragojević svoju popularnost uživao u svim državama bivše države, no pri jednoj je odluci uvijek ostao. Još dok je buktio Domovinski rat u Hrvatskoj, Oliver je više puta isticao stav kako je Srbija učinila previše zla Hrvatskoj da bi on ikad ondje nastupio: “Nema novaca za koje bi pjevao u zemlji koja je nanijela tolika zla mojoj Hrvatskoj”, njegova je izjava i odluka pri kojoj je ostao ustrajan do kraja.

Oliver Dragojević je bio simbol Dalmacije, Splita i Hrvatske i zasigurno će ostati u sjećanju svih kroz svoje pjesme i zbog svega onoga što je dao Hrvatskoj tijekom svoje 50 godina duge glazbene karijere. Posljednji veliki koncert Oliver Dragojević je održao u zagrebačkoj Areni u ožujku 2017. godine u povodu te svoje velike obljetnice. Nažalost, teška bolest i smrt spriječili su ga da to isto učini i u svom Splitu.

Počivaj u miru legendarni morske vuče, tvoja ostavština i djelo nikad neće biti zaboravljeni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI