BUHTLE S VIŠNJAMA: Prozračno tijesto s neodoljivim kiselo-slatkim punjenjem

Foto: Depositphotos

Što nas bolje može vratiti u mirise djetinjstva od toplih buhtli s neodoljivim punjenjem! Isprobajte recept za prozračne buhtle s višnjama i oduševite ukućane!

Sastojci:

140 g maslaca
5 žumanjaka
1 cijelo jaje
korica limuna
žlica ruma
20 g svježeg kvasca
7 dl glatkog brašna
3 žlice šećera

1 vanilin šećer
malo soli
2 dl mlijeka

Za punjenje:



kompot od višanja
2 žlice šećera
malo cimeta

Priprema:

Razmrvite kvasac i dodajte toplo mlijeko i malo brašna. Ostavite da se kvasac aktivira.

Ocijedite višnje (ako su bile zaleđene, zašećerite po želji). Dodajte malo cimeta.

Omekšali maslac dobro izradite te dodajte šećer, žumanjke i jedno cijelo jaje. Smjesa se mora dobro izraditi. Dodajte limunovu koricu i rum te kvasac. Postupno dodajte brašno i na kraju malo soli.

Po potrebi dodajte još mlakog mlijeka. Tijesto treba biti elastično i sjajno te se lako odvajati od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i premijesite ga. Po potrebi dodajte brašna da se ne lijepi za ruke.

Razvaljano tijesto režite na četverokute i na svaki stavite višnje. Svaki četverokut zamotajte u kuglu (buhtlu). Dobro zalijepite krajeve i slažite tako da krajevi budu na donjoj strani. Buhtle slažite u namašćeni lim ili na papir za pečenje. Pokrijte krpom i neka se dižu još pola sata ili sat.

Rastopite kockicu maslaca i ostavite da se malo prohladi, ali da još bude tekući.

Premažite buhtle maslacem i stavite peći na 180 stupnjeva nekih 30-ak minuta, ovisno o pećnici, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Pospite ih šećerom u prahu kada se malo ohlade.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI