AUTENTIČNA VINA IZ VINARIJE MATIĆ: Za kvalitetu vina zaslužni su očeva tradicija rada u vinogradu i sinovo enološko znanje

Foto: Marko Čolić

Vinarija Matić nalazi se u Trebižatu, nedaleko Čapljine u Hercegovini, a zbog geografskog položaja na kojem se nalaze, vlasnici su se odlučili posvetiti uzgoju sorti vinove loze toga kraja odnosno žilavki, blatini i trnjaku.

Vina Vinarije Matić predstavljena su na tribini “Vrijeme je za…” u zagrebačkom Češkom domu, a tom je prigodom Ozrenko Matić rekao kako oni “znaju vrijednosti nekih svjetskih sorti koje imaju zasađene njihovi susjedi i kolege, ali oni žele svu svoju energiju i trud posvetiti lozama i grožđu koje su generacijama unatrag uzgajali njihovi preci”.

Pojasnio je da je ta tradicija duga stoljeće i pol i to od 1870 godine. Ozrenko je baštinio znanja svoga djeda i oca o vinogradarstvu i podrumarstvu. Njegov sin Antonio završio je
Agronomski fakultet u Zagrebu i sada kao enolog radi u vlastitoj vinariji.

Foto: Marko Čolić

Vinogradi obitelji Matić zasađeni su na 5,5 hektara i to na dvije dobre lokacije. Na Bodeniku brdima iznad doline rijeke Trebižat, na oko 150 metara nadmorske visine nalazi se oko 2 hektara dok se na Pijanim brdima, na oko 200 metara nadmorske visine, sa kojih se nedaleko vidi znameniti Velež, istočno od Čapljine nalazi još 3,5 hektara vinograda.

Godišnja proizvodnja iznosi od 30 tisuća do 35 tisuća litara vina. U razdoblju od 2002. do 2007. Matić je zasadio novu lozu čime je povećao dotadašnje obiteljske zasade te se time počeo profesionalno baviti vinarstvom.Foto: Marko Čolić

U to ulazi i brendiranje vina sa oznakama tempa u glazbi. Na predstavljanju je prezentirano sedam vrsta vina – Žilavka iz 2021. Con brio, Žilavka barrique 2021 Al fine, Žilavka sur
lie 2020 Con spiritoso, Blatina 2018 Da capo, Trnjak 2018 Con animo, Blatina barrique 2017 Gran cassa i Trnjak desertni 2020 Con amore.

Na kraju kušanja žilavki nastala je vrlo živa rasprava kakve bi žilavke trebale biti. Postavilo se pitanje bi li ih trebalo, sukladno trendu, raditi laganije i lepršavije ili onakve kakve su se imale prilike kušati?

Foto: Marko Čolić

Na to je odgovorio Ozrenko Matić.

“Želim uzgajati i proizvoditi žilavku na tradicionalan način. Ona je ozbiljno vino, a činjenica je da smo na Gastu u Splitu 2017. ponudili žilavku iz 2008. sa kojom su svi bili oduševljeni i nisu mogli vjerovati da je stara devet godina”, rekao je.

Treba naglasiti kako su Matići prvi u Hercegovini napravili desertno vino od trnjka i zbog toga zaslužuju sve pohvale. Uzgoj i obrada u vinogradima je ekološka, isključuje mineralna gnojiva i herbicide. Upotrebljavaju divlje kvasce a stilistika njihovih vina prati dugogodišnju tradiciju.

Foto: Marko Čolić

Vina najviše plasiraju u BiH, a izvoze u Hrvatsku posebice u Dalmaciju te u Crnu goru. Za kvalitetu vina obitelji Matić zaslužni su tradicija koju predstavlja otac sa radom u vinogradu i modernost mladog čovjeka koji svoja enološka znanja primijenjuje na najbolji mogući način.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI