11. IZDANJE NOĆI KNJIGE: Više od 1200 programa u 250 gradova, ovogodišnja manifestacija ima i humanitarnu notu za Ukrajinu

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je 11. Noć knjige. Trajat će četiri dana, od 22. do 25. travnja, a diljem Hrvatske održat će se više od 1.200 programa namijenjenih građanima svih uzrasta.

Ova je manifestacija ustanovljena upravo na današnji dan nakon odluke Sabora jer je 1501. otac hrvatske književnosti Marko Marulić na današnji dan dovršio svoju Juditu.

Jedanaest godina obilježava se manifestacijom “Noć knjige” u kojoj ove godine sudjeluje 250 gradova s 1.200 besplatnih programa.

U programima će sudjelovati i velik broj pisaca, umjetnika raznih profila, pripovjedača i kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva i pivovari.

Noć knjige ove godine temom propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode. Sudionici će se slobodom baviti u čitavoj lepezi mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja velikog francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.Organizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humanitarne akcije. Tako će u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih pisaca i knjiga na ukrajinskom jeziku, koje će biti darovane hrvatskim knjižnicama za potrebe izbjeglih Ukrajinaca. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a nakladnici su pozvani da u ovoj godini tiskaju najmanje jednu knjigu na ukrajinskom jeziku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI