JEDETE MLADI LUK NA USKRS? Evo kako se riješiti zadaha!

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Volite luk ali ga izbjegavate jer mrzite neugodan zadah koji uzrokuje? Imamo par savjeta kako eliminirati loše nuspojave koje donosi uživanje ovog povrća.

Luk na Uskrs uz šunku i jaja vjerojatno je većini dio blagdanskog stola. Mnogi ga obožavaju, ali ne jedu zbog lošeg zadaha kojeg uzrokuje. No ne brinite, postoji rješenje i za to… I to ne samo jedno. Uz pomoć nekih drugih biljaka, poput mente, peršina, limuna, ubijte miris luka. Ovo su savjeti kakao “ubiti” luk:

1. Lišće mente
Svježa menta neutralizirat će neugodne mirise i osvježiti usnu šupljinu. Isto tako, menta smiruje želudac i poboljšava probavu.

2. Zeleni čaj
Njime ćete isprati ulje iz luka koje se zadržalo na jeziku ili zubima. Gotovo jednako djelotvoran u osvježavanju usne šupljine je i čaj od mente.

3. Limunada
Svježi limun iscijeđen u vodi bez dodatka šećera odličan je u uklanjanju zadaha od luka. Ako pri ruci imate neprskani limun, poželjno je da u limunadu izribate malo korice koja će dodatno neutralizirati zadah. Limun je također koristan ako se želite riješiti mirisa luka na rukama. U tom slučaju dobro istrljajte ruke limunovim sokom.

4.Peršin
Zeleni listići peršina imaju jaku i svježu aromu, a njihova intenzivna zelena boja koja ukazuje na obilje klorofila najbolji je prirodni borac protiv zadaha jer ima antibakterijska svojstva. Stoga je svježe listiće peršina poželjno žvakati odmah nakon konzumiranja luka kako bi neutralizirali nepoželjan dah.



5. Kardamon
Ovaj sladak egzotičan začin ima antibakterijsko djelovanje i odličan je u ulozi prirodnog osvježivača daha. Jedan je od najboljih izvora cineola, antiseptika koji ubija bakterije i ublažava dah. Sjemenke kardamoma poželjno je žvakati nakon jela.

6. Jabuke
Najpoznatije čistačice zubi i osvježivačice daha, jabuke. Svježe kruške i mrkve također su djelotvorne. Imaju visoki udio vlakana koji u kombinaciji sa slinom učinkovito uklanja sve, ne tako mirisne čestice iz usta.

7. Mrkva, gljive
Jedite mrkvu, gljive ili začinite obrok limunom. Ove tri namirnice dobro djeluju na nestanak mirisa luka.

8. Senf
U usta stavite žlicu senfa i mućkajte ga u ustima pola minute. Nakon toga ispljunite senf, uzmite još jednu malu žličicu senfa i progutajte ju.

9. Pranje zubi
Osim navedenih namirnica, u uklanjanju zadaha od luka obavezno operite zube, očistite ih zubnim koncem i isperite usnu šupljinu vodicom za usta.

Dobar tek!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI