‘Zločinački’ hrvatski grb s prvim bijelim poljem i u Ustavu SFRJ iz 1974.!

7DNEVNO

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo popis zabranjenih zastava i simbola. Popis uključuje 13 zastava i simbola, među kojima su i oni Muslimanskog bratstva, Sivih vukova i Kurdske radničke skupine (PKK), kao i dva simbola hrvatskih ustaša. Prošireni popis zabranjenih simbola stupit će na snagu 1. ožujka

U javnosti je odjeknula medijska vijest, da je austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo popis zabranjenih zastava i simbola. Popis uključuje 13 zastava i simbola, među kojima su i oni Muslimanskog bratstva, Sivih vukova i Kurdske radničke skupine (PKK), kao i hrvatskih ustaša. Već su prije zabranjeni simboli terorističkih organizacija, Islamske države i Al Qaide.

Na novom su se opisu našla dva simbola hrvatskih ustaša i tzv. Vučji pozdrav s rukama turske nacionalističke skupine, Sivi Vukovi. Prošireni popis zabranjenih simbola stupit će na snagu 1. ožujka.

Proširenje popisa simbola je prošle godine predlagala austrijska Vlada, a kasnije je parlament potvrdio zakon. Prekršitelji zkona će biti kažnjeni novčanim kaznama od 4000, a u slučaju ponavljanja prekršaja i do 10.000 eura.


Petokraka ide dalje…

Istodobno, simbol najvećeg totalitarnog sustava u povijesti, koji je odnio milijune i milijune žrtava, a i danas ubija ljude u Venezueli i Sjevernoj Koreji – crvena zvijezda komunizma – nije se pojavio na zabranjenoj listi. Petokraka je, izgleda, politički korektna, ma koliko apsurdno ova rečenica zvuči…!

Međutim, zabrana simbola i zastava je potpuno anorganska i neosmišljena i u drugim predmetima, posebno onih koji se tiču Hrvatske, osim ako je zamišljena kao medijski rat između Austrije i Hrvatske. Zašto? U vrijeme Vichyjevske Francuske (1940.-1944.), službena je zastava Francuske bila ista kao današnja. Japanska se zastava još uvijek ne razlikuje od one kojom su bili obilježeni zrakoplovi kada su 7. prosinca 1941. napali Pearl Harbour.7DNEVNO

U vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji (srpanj 2018.) u mnogim smo europskim medijima mogli pročitati da su hrvatski nogometaši nosili – ustašku zastavu. To nije ništa drugo nego prenošenje imaginarne, kolektivne krivnje hrvatskog naroda na njegove najosjetljivije segmente, konkretno na nogometaše koji su pobjeđivali na Svjetskom prvenstvu. Velika diskvalifikacija Hrvatske kao kompaktne nacije i povijesnog entiteta!

No, stvar ide još dalje: austrijske su vlasti zabranile i hrvatski grb koji počinje bijelim kvadratom. Ta je kombinacija (bijeli, potom crveni kvadrat) nesumnjivo identificirana kao nešto što bi trebalo biti simbol velikog zločina Hrvata nad nehrvatskim stanovništvom u takozvanoj NDH. U vrijeme titoizma, taj je negativni mit internacionaliziran i dan danas dominira u svjetskim medijima, kao na primjer, na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Vidjeli smo. Ali, ništa ne može biti dalje od istine…

U Parizu, gdje se trenutno nalazim, Marc Gjidara, professor emeritus na Sveučilištu Panthéon-Assas, Pariz II, ljubazno mi je proslijedio francuski prijevod jugoslavenskog Ustava, čije najvažnije faksimile reproduciram ovdje. Bitna je slika hrvatskog grba: u najvažnijem dokumentu titoističke države, Ustavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 1974. godine, komunističke vlasti same navode raspored u grbu, koje su same u svakom trenutku proglašavale zločinačkim!?

7DNEVNO
7DNEVNO
7DNEVNO

Strašna manipulacija

Grb koji počinje bijelim kvadratom tradicionalna je varijanta šahovnice. Čak i pod komunizmom krasio je krov crkve sv. Marka u Zagrebu. Konačno, ako je “crveno-bijeli” grb okružen s dva snopa pšenice i nadvišen crvenom zvijezdom iz 1947. uveden Ustavom Socijalističke Republike Hrvatske (članak 6), jasno je da su šahovnice “počevši od bijelog kvadrata” sa snopovima pšenice i crvena zvijezda bile na snazi u skladu sa Ustavom Jugoslavenske Socijalističke Federativne Republike 1974. (vidi Ustav SFRJ, francuski tekst je objavilo Tajništvo za informacije Savezne skupštine, Beograd 1974., urednik Borba-Beograd, tisak Prosveta-Novi Sad: reprodukcija boja grba svake federalne republike, uključujući i Hrvatsku nalazi se na kraju knjige). Tekst je apsolutno autentičan.
Komunisti su ukazivali na ustaštvo, koje je Hrvatima pripisivano kao povijesna krivnja, a čiji je vrhunac bio Jasenovac. Njegov je simbol bio grb s bijelim i crvenim poljem. Ovaj negativni mit tada je generaliziran na cjelokupni hrvatski narod i to je priopćeno cijelom svijetu. U isto vrijeme, u svom Ustavu, sami su predvidjeli da hrvatsko znači kombinaciju – bijelo, a zatim crveno polje.

To ukazuje na strašnu manipulaciju, koja je i danas jednako živa kao što je bila u vrijeme njezina stvaranja.

*autor je profesor na Sveučilištu
u Ljubljani, član Hazuda

Facebook Comments

Loading...
DIJELI