UZLET KLUBA IZ ZAGREBA: Vodi ih bivši Vatreni, a nedavno su srušili i Dinamo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Samo si zamišljamo scenu. U prostorije jednog prvoligaša dolazi proslavljeni igrač sa svojim agentom, kako bi potpisao novi ugovor. Ulazi, kroči hodnikom i za oko mu zapne spomen-ploča. A na njoj piše.

“U ovim je prostorijama 1989. godine osnovana Hrvatska demokratska zajednica, politička stranka koja je povela Hrvatsku u neovisnost”.

Neprijeporno je 1989. godina od povijesnog je značaja za politička zbivanja na ovim prostorima.

Dolazi do političkog i društvenog previranja izazvanih postupcima jednoumlja komunističkog sistema, do osnivanja političkih stranaka u Hrvatskoj i pokušaja demokratizacije društva. Rezultat svega su prvi višestranački svenarodni izbori u Hrvatskoj, a konačna je posljedica rušenje komunističkog sistema s vlasti pobjeda demokratizacije i Hrvatske Demokratske Zajednice na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, kao izraz volje naroda, u svojevrsnom svenarodnom plebiscitu.

Svi ovi stoljećima nezamislivi događaji u odnosu na suverenost hrvatskog naroda, imaju osim svih ostalih i nemalo važne sudionike zbivanja u djelatnicima Nogometnog kluba “Borac – Jarun” u čijim je prostorijama tog povijesnog 17. lipnja 1989. godine, održana u tajnosti i ilegali, Osnivačka skupština HDZ-a.Tako je jedan mali sportski klub s periferije grada Zagreba, uzeo učešće i izbio u prvi plan tih burnih zbivanja u Hrvatskoj, zahvaljujući prije svega osim sportskog odgoja i nepokolebljivom hrvatskom domoljublju svojih članova. Tog dana je, nakon što je u zadnjem trenutku policija zabranila skup u hotelu “Panorama”, pruženo gostoprimstvo 49-orici članova HDZ-a u prostorijama NK “Borac” Jarun Staglišće, gdje je predsjednik Franjo Tuđman otvorio osnivačku skupštinu HDZ-a riječima: “Ako policija upadne, ima se smatrati da je HDZ osnovan”.

Upućeni znaju o kojem klubu je riječ, pa i gdje su te prostorije. U zagrebačkom naselju Jarun, u klubu istoimenog naziva.

I danas je taj “kvartovski klub” među vodećima u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Iako je drugoligaš postao tek ove sezone. Trener im je proslavljeni bivši hrvatski reprezentativac, član Zagrebačkog i kijevskog Dinama, Monaca, Jerko Leko.

Uglavnom, može se reći da je Jarun najugodnije iznenađenje drugoligaškog natjecanja i to u tolikom smislu da se i ne čudimo što su se u i oko kluba pojavile rečenice što bi neke šokirale.

Da, u NK Jarun potajno sanjaju da se dokopaju čak i Prve lige. To bi tek bila senzacija.
Očito se Leko dobro snašao na zapadu Zagreba, nakon neuspješnih avantura u Lokomotivi i Hrvatskom dragovoljcu. Čak je njegov Jarun neki dan pobijedio Dinamo u prijateljskoj utakmici. Ima tu nešto, očito…

“Početak je dobar, a imali smo i tu lijepu utakmicu protiv Dinama za 100. rođendan kluba, prekrasnu atmosferu i pobjedu. Kako nisam tip koji će zbog pobjede poletjeti, niti nakon poraza potonuti, rekao sam odmah igračima da ne smiju živjeti na lovorikama te pobjede protiv Dinama, koliko god ona bila lijepa, moraju čvrsto ostati na zemlji. To su prihvatili, nije nas ta pobjeda prebacila, već nam je bila svojevrsni poticaj, dečki su vidjeli da imaju kvalitetu i da se sa svima mogu nositi”, kaže Leko.

Neće on pritom prodavati optimizam bez pokrića:

“Ništa se u našim ciljevima i mojim poimanjima nije promijenilo. Tu smo gore pri vrhu ljestvice, tu želimo i ostati. Ali, prvi cilj je da ove sezone ostanemo drugoligaši, u ovoj sezoni ispada čak pet klubova zbog novih pravila, mijenja se struktura natjecanja ispod Prve lige. Kako radimo? Ma, pripremamo se utakmicu po utakmicu, u svakoj želimo napraviti što više, pobijediti, pa ćemo vidjeti kamo će nas to dovesti. Zatekao sam vrlo dobre uvjete u klubu, ambiciozne ljude, kvalitetne igrače, osjećam da imam podršku svih u Jarunu i na tome sam im zahvalan. Također, odlično ide suradnja s Lokomotivom, osim nekih igrača koje znam i ranije, Lokomotiva nam je sad ustupila i svoje strojeve za uređenje travnjaka, doista, nemamo se na što požaliti. Ja uskoro završavam i Akademiju za trenersku Pro licencu, ovo mi je i odlična praksa, baš je sve posloženo kako treba. Ne stavljamo si na leđa pritisak Prve lige, pogotovo kad znamo da su nam mnogi prije početka sezone predviđali da ćemo u ovim okolnostima ispasti. Međutim, da želimo što dulje trajati na vrhu i ugrabiti priliku ako nam se pruži”, priča Leko.

A tek kad se čuje izjava predsjednika kluba Grge Jolića, svi u Drugoj ligi se mogu zamisliti:

“Ne bježim od onoga što je moguće. Da, mi smo kandidati za Prvu HNL, mi želimo ući u najviši rang! Uskoro ćemo, kad dođe vrijeme, predati zahtjev za licencu i utakmice u Prvoj HNL igrat ćemo u Maksimiru! Eto, to je odgovor na pitanje želimo li u Prvu ligu. Želimo i to ove sezone, potrudit ćemo se da tako bude”, veli klupski predsjednik. Ali, svjestan je da je sezone tek malo iza početka:

“Isto tako znate kakva je Druga liga, vrlo neizvjesna, dva poraza zaredom već te bacaju u zonu ispadanja, dvije pobjede te guraju u borbu za Prvu HNL. Neki su se klubovi pojačali, poput Sesveta, tu je Varaždin, koji je ispao lani iz Prve HNL i sigurno se želi vratiti, ti klubovi sad nisu na vrhu, ali vrlo lako mogu zaredati pobjedama i već su ovdje gdje i mi”.

Samo jedno ne znamo, pomaže li HDZ u usponu NK Jarun?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI