Petrokemiju poklanjamo Mađarima, a troškovi njenog poslovanja ostaju nama

screenshot/hrt

Ina i PPD dobili su državnu garanciju za investiciju. Ugovorena je odgoda naplate dugova Petrokemije prema HEP-u. Država se obvezala na jeftiniju isporuku plina, a ako se pojavi nešto ugovorno sporno, država će otkupiti dionice Petrokemije, koje Ina i PPD mogu napuhati do astronomskih razina. Koliko se zna, država nije dobila garanciju investitora da će zadržati zaposlenike i da proizvodnja Petrokemije neće preseliti u Mađarsku.

Prodaja Petrokemije skrivena je od hrvatske Javnosti tako što je objavljena uoči blagdana Svih svetih. Po svemu sudeći, dobit ćemo skuplje umjetno gnojivo, time i dodatno gušenje naše skromne poljoprivrede. Investitori Ina i PPD dobivaju sve inpute jeftinije, imaju slobodne ruke u restrukturiranju, najavljena je optimizacija radnih mjesta, što u praksi znači otpuštanje trećine zaposlenika. Da smo kutinskoj Petrokemiji omogućili takvo poslovanje prije privatizacije, ta bi se državna tvrtka i cijela Kutina kupali u dobiti.

  1. Praktično je postavljen rok bespoštedne pljačke u trajanju od 20 godina, za zamračivanje biznisa Petrokemije, za prodaju njenih pogona i nekretnina.

(a) U Ugovoru stoji otprilike ovo: Ako se u roku 20 godina utvrdi da su bilo koji koraci u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije i postupci države – pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine – protivno pravilima EU o državnim potporama, Petrokemija se vraća u državne ruke. Naime, potpisivanje Ugovora o dokapitalizaciji Petrokemije odugovlačilo se zbog državnih subvencija.

(b) Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD imaju pravo naknade štete, maksimalno do 300 milijuna kuna, koliko su uplatili ili će uplatiti za kutinsku Petrokemiju.

(c) Država jamči da Petrokemija nije u sporu, a ako nešto iskrsne iz razdoblja prije dovršetka povećanja temeljnog kapitala, država će namiriti sve tražbine iznad milijun kuna.

(d) Država preuzima sve prošle obveze i rizike Petrokemije u svezi poreza.(e) Država preuzima sve prošle obveze i odgovornost Petrokemije u svezi zaštite okoliša.

   

Investitori mogu nakon 10-15 godina zamračivanja biznisa Petrokemije i nestanka kvalitetnih nekretnina uzeti od države i svih nas najmanje 300 milijuna eura za ovih 300 milijuna kuna, za koje su preuzeli Petrokemiju. Primjerice, ako je država poduzela bilo koje radnje države u smislu temeljnog kapitala i pretvaranja potraživanja države u uloge, a svako uplitanje države može se tako interpretirati.

 

  1. Država praktično daje naših 330 milijuna kuna da Ina i PPD dobiju Petrokemiju besplatno. HEP nije isporučivao samo struju, nego i plin.

Dugoročno se reprogramiraju i restrukturiraju obveze Petrokemije prema HEP-u do 330 milijuna kuna u dvije i pol godine. Koliko su uhljebi HNS-a u HEP-u kumovali formiranju novih tajkuna u našoj energetici i pratećim sustavima?  

  1. Država investitorima garantira 20% jeftiniji transport plina.

Transport obavlja Plinacro, a tarife određuje HERA – Hrvatska energetska regulatorna agencija, formalno nezavisno tijelo. Na čelu Plinacroa je Ivica Arar, HDZ-ov izbor. U Petrokemiji su naglašavali da ih Plinacro uništava sa sedam puta skupljim naknadama transporta plina od onih koje plaća europska konkurencija. Plinacro je u Petrokemiju uložio 30 milijuna kuna.

  1. Država prodaje biznis Petrokemije, njene pogone i nekretnine, a deponij fosfogipsa ostaje briga države.    

Prestaju ugovorne obveze Petrokemije prema društvu Petrokemija Agro Trade i pripadnom odlagalištu fosfogipsa. Država se obvezuje o svom trošku u roku pet godina uspostaviti novo odlagalište fosfogipsa, dugoročno održivo i prihvatljivo za investitore Inu i PPD, kojima se neće nametnuti nove dozvole niti sudjelovanje u bilo kakvim troškovima situiranja ili održavanja novog deponija. U Petrokemiju je Fond NEK uložio 70 milijuna kuna, a u njemu je naših 1,9 milijardi kuna, koje je uplatio HEP, na temelju zakonske obveze. Jako zanimljivo. Na čelu “Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško” je Ivo Milatić iz HNS-a, državni tajnik za energetiku.

  1. Navodno su garancije u svezi jeftinije cijene plina u jednom od tajnih aneksa Ugovora.

Janaf je dokapitalizirao Petrokemiju s 50 milijuna kuna i time otvorio novu dionicu svojeg poslovanja. Na čelu Janafa je HNS-ovac Dragan Kovačević. “Kada je riječ o Janafu, ta tvrtka je monopolist i ne treba imati posebne vještine za dobar rezultat” – kažu u  Mostu. Zapravo su glavni dobavljači plina za Petrokemiju bili Ina i PPD, ali su obustavili isporuke zbog dugova Petrokemije, pa je uskočio HEP.

  1. Petrokemiju ćemo vratiti u hrvatske ruke deseterostruko skuplje.

Ako ne dobije sve inpute na poklon od strane hrvatske države, proizvodnja Petrokemije preselit će u Mađarsku. Ina je prodana mađarskom MOL-u, iza kojeg stoje ruske naftne korporacije i ruski kapital, koji preuzima i Agrokor. PPD – Prvo plinarsko društvo bilo je u mađarskom vlasništvu. Pavao Vujnovac postao je vlasnik PPD-a u vrijeme kada je ministar gospodarstva bio Đuro Popijač. Šef uprave Petrokemije je Đuro Popijač, a šef “nove” uprave postaje Davor Žmegač, HSLS-ov kadar i dugogodišnji gradonačelnik Kutine. PPD je postao većinski vlasnik luke Ploče.

Petrokemija je krajem prošle godine dugovala bankama 629 milijuna kuna – od toga je 544 milijuna kuna osigurano državnim sredstvima i kreditima. Dug prema dobavljačima iznosio je 173 milijuna kuna. Očekivani neto gubitak u ovoj godini je na razini cijene koju su platili Ina i PPD. Ovakva prodaja Petrokemije povisuje cijenu Ine, ako se Vlada RH upusti u takvu avanturu. Petrokemiju ćemo platiti deseterostruko skuplje, bilo kroz kupnju MOL-ovog udjela u Ini, bilo kroz povratak Petrokemije u državno vlasništvo, ako ne dođe do novog državnog preuzimanja Ine.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI