DALIĆ ODLUČIO TKO ĆE IGRATI UMJESTO OZLIJEĐENIH JURANOVIĆA I LOVRENA: ‘On je moja prva opcija’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U poplavi komentara nakon rujanskog mini-ciklusa kvalifikacija za svjetsku nogometnu smotru dogodine u Kataru kao da smo nešto zaboravili.

Činjenica jest da je Hrvatska osvojila sedam finih bodova, bod protiv Rusije u gostima, pa trijumf kod Slovaka i glatka pobjeda kući protiv Slovenije. Gdje ćeš bolje!

No, bitno je istaknuti da Hrvatska u sve tri utakmice nije primila pogodak.

Podatak je to koji mora zadovoljiti. Ipak, uz obranu koja je izdržala sve nalete valja izdvojiti i dobru partiju Livakovića u Moskvi, kao i fenomenalnu debitantsku utakmicu Ivušića u Bratislavi.

Ivušića sada nema ni na popisu zbog ozljede. No, problem stvara neigranje Lovrena i Juranovića, zbog ozljeda. Obojica su odigrali sve tri utakmice u prethodnom mini-ciklusu. Zapravo, njih dvojica su jedini odigrali te utakmice, na drugim pozicijama Dalić je izrotirao igrače.Zlatko Dalić odaje im priznanje i sada, iako ih nema, uoči predstojećih kvalifikacijskih utakmica, na Cipru 8. listopada i u Osijeku protiv Slovačke 11. istog mjeseca:

“Prošli je ciklus bio jako naporan. Juranović i Lovren su igrali sve tri utakmice, kasnije su se ozlijedili. Ovako je komotnije, kada imamo samo dvije utakmice. Naravno da imam ideju kako nadomjestiti one koji nam nedostaju”, tvrdi Dalić.

Očito je da ćemo imati opet jednog debitanta, Dalić je već čvrsto odlučio tko će na mjesto desnog braniča. Bit će to zacijelo Josip Stanišić iz Bayerna. Dalić kaže:

“On je moja prva opcija”.

Naglasit će da za to mjesto ima i Uremovića, pa i da Brekalo fino zna odigrati na toj poziciji. Ali, Stanišić koji igra desnog beka u Bayernu nekako je prirodno rješenje, a to što će debitirati ne treba gledati kao na čudo. Nedavno je, eto, i Ivušić debitirao i sve nas opčinio.

A kako će naš izbornik formirati stopersku liniju? Nije tajna kako Dalić voli Joška Gvardiola, on će zacijelo biti na lijevoj strani. Na desnoj je opciji, dakako, Vida, ali i Ćaleta-Car s pretpoziva, te svježe pozvani Pongračić. Na toj poziciji uspješno može biti i već spomenuti Uremović koji je opcija i za bekovsku poziciju.

Eto, nije da nemamo igrača na raspolaganju. Opet, da su tu Lovren i Juranović čini nam se da se izbornik ne bi dvojio.

No, u modernom nogometu, kada već govorimo o problemima u hrvatskoj obrani, čuvanje svojih vrata nije posao samo bekova i stopera i zadnjeg veznog. Obrana se igra od pozicije špice prema dolje, to je barem jasno.

Pa je za našu obranu, u kakvom god sastavu bila, dobra vijest da se u reprezentaciju vraća kapetan, senator i veteran Luka Modrić. Kao što je i vijest da se u osam dana druženja neće odigrati tri nego samo dvije utakmice.

Hrvatska je dosad u kvalifikacijama primila samo jedan pogodak, i u prvom kolu protiv Slovenije. Koji nas je koštao i poraza i silne zabrinutosti. Sada su se stvari popravile.

Jasno, svi vole Dalića propitkivati koliko će bodova Hrvatskoj biti potrebno za prvo mjesto i direktan odlazak u Katar. Još prije početka kvalifikacija govorio je da bi “mogao biti dovoljan 21 bod”. Hrvatska u ovome trenutku ima 13 bodova i na vrhu je ljestvice. Isti broj bodova ima u Rusija, ali Hrvatska ima bolju gol-razliku.

Vatreni igraju još, ovoga mjeseca, protiv Cipra i Slovačke, te u studenom u gostima protiv Malte i Rusije u Splitu. Naravno da bi bilo sjajno osigurati prvo mjesto prije posljednje utakmice u Splitu, 14. studenog.

Rusija sada u listopadu najprije je domaćin protiv Slovaka, a potom ide u Ljubljanu na noge Sloveniji. Može li nam pomoći Matjaž Kek i njegova družina? Svesrdno se tome nadamo. U studenom Rusi imaju Cipar kod kuće i dolaze u Split. Negdje bi trebali pogubiti bodove, Hrvatska neka bude na razini koju očekujemo Hrvatska bi prije posljednje utakmice u skupini baš protiv Rusa mogla biti u dobroj poziciji. Iako je teško očekivati da će imati baš toliko bodova više da joj ta utakmica neće biti bitna.

Jasno, idealno bi bilo kada ta utakmica ne bi odlučivala o prvome mjestu, kada bi Hrvatska zakaparila odlazak u Katar prije zadnje utakmice. Nema sumnje da će mnogo značiti ako će Hrvatskoj u toj utakmici biti dovoljan bod za daljnji plasman. Rusi će morati riskirati, Hrvatska će moći kontrirati, znate već te priče…

Po svemu sudeći, čeka nas i dalje drama. No, odavno znamo da smo u dramama najbolji.
Na kraju ćemo završiti s Dalićevom porukom i novinarima i navijačima:

“Ponavljam još jednom, nitko od igrača koji dobro igraju neće biti zakinut. Petkoviću vrata nisu zatvorena, kao ni Rebiću i Vrsaljku. Biram kako mislim da je najbolje, puno galame po medijima neće pomoći jer ja odlučujem. Ja vjerujem u ove koji su tu, a svi imaju pravo da se bore za reprezentaciju treningom, igrom i ponašanjem. Ne govorim za Petkovića, nego općenito. On nije izgubio svoje mjesto. Nije do mene, to ne znači da se neće vratiti u studenom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI