Čovjek, guma i smrt…

youtube

U zagrebačkim Klovićevim dvorima je u ljeto 2010. održana izložba tijela ('Bodies revealed'). Trenutno obilazi Ljubljanu, a vidjelo ju je više od 20 milijuna ljudi. Na toj izložbi, seciranje osobe nije sredstvo, već - konačna svrha

Stéphane Courtois u uvodu u „Crnu knjigu komunizma“, navodi broj žrtava te ideologije. Od stotine milijuna svih ukupno, na Dalekom istoku ih je bilo – 90 milijuna. Prednjači Narodna Republika Kina sa 65 milijuna mrtvih.
Komunizam je totalitarna ideologija izvedena iz kolektivne svijesti i njezine prakse. Europa nikada nije mogla doista prihvatiti komunizam, jer je načelo europskog čovjeka u osnovi drukčije od načela ljudi u Aziji. Poznato je da određeni azijski jezici (npr., vijetnamski) nemaju oblik za prvo lice jednine, odnosno za „ja“. Zamjena za prvo lice jednine je prvo lice množine – „mi“.
Svijest europskog čovjeka temelji se na individualnosti, točnije na individualnoj odgovornosti za život i smrt. Moderni racionalizam, kojeg je utemeljio Descartes, počiva na medicinskim otkrićima, čija je osnova – disekcija čovjeka. U početku su to najviše činili na ubijenim (obješenim) zatvorenicima. Pri tome su bili svjesni da je seciranje i upoznavanje ljudskoga tijela samo sredstvo, a ne cilj.

Poštivanje života i smrti

Kršćanstvo, koje je uspostavilo zapadnu civilizaciju, uvijek je podučavalo odgovorno poštivanje života, smrti i posmrtnih ostataka. Kršćanstvoa je, naime, nedjeljivi sastavni dio uskrsnuća od mrtvih: kada se to dogodi, pojedinci će uskrsnuti u proslavljenim tijelima, koja danas čine temelj zemaljskog života.
U zagrebačkim Klovićevim dvorima je u ljeto 2010. godine održana izložba tijela (na engleskom: „Bodies revealed“). Trenutno obilazi Ljubljanu, a vidjelo ju je više od 20 milijuna ljudi. Na toj izložbi, seciranje osobe nije sredstvo, već – konačna svrha. Posjetitelji izložbe imaju priliku vidjeti cjelovite primjere ljudskoga tijela i više od 180 pojedinačnih organa i dijelova koji se održavaju procesom polimerizacije. Taj se postupak čuvanja tjelesnih ostataka odvija u tri faze.
Prvo se iz tijela ukloni vodeno tkivo, tako što se tijelo ili organ uranja u aceton. Zatim se aceton ukloni vakuumom. Ispareni aceton u procesu impregnacije zamijenjen je tekućim gumenim silikonom. U posljednjoj fazi – vulkanizacija – tekući se gumeni silikon tretira s katalizatorom kako bi se stvrdnuo. Gotov proizvod je gumeni uzorak ljudskog tijela ili organa koji se obično koristi za medicinske i studijske svrhe na neodređeno vrijeme, budući da je pripremljen i obrađen kako bi se spriječilo prirodno propadanje. Konkretni eksponati na izložbi izvorno su obrađeni u laboratoriju za plastifikaciju, na jednom od medicinskih fakulteta u Kini.
Činjenica o kineskom podrijetlu izloženih tijela je na otvorenju izložbe u Floridi 2005. godine, potaknula razmišljanja da su to, vjerojatno, tijela ubijenih kineskih zatvorenika, otkupljenih na crnom tržištu… Unatoč službenim obrazloženjima da su to tijela osoba koje su umrle prirodnom smrću i koje su svoje ostatke darovale u znanstvene svrhe, nekoliko godina kasnije, na izložbi u Birminghamu 2010. godine, dr. David Nicholl iz birminghamske bolnice, odgovarao je na pitanja o stvarnom porijeklu izložaka.
Nicholl je tvrdio da vjeruje da su dijelovi tijela sačuvani polimerizacijom, porijeklom od pogubljenih kineskih zatvorenika ili žrtava mučenja, jer organizator nije na zadovoljavajući način odgovorio na jednostavno pitanje – može li sa sigurnošću potvrditi da izložena tijela ne pripadaju ljudima koji su ubijeni u Kini?
Kina je država koja prednjači u industrijskom razvoju i medicinskim istraživanjima – koja su provedena u tajnosti – a prema nekim su svjedočanstvima došli toliko daleko da će u sljedećih pet godina moći zaustaviti proces starenja, te na taj način dostići besmrtnost.


Kineski komunizam…

Neprekidan niz etičkih problema koji sprječavaju europske istraživače, kineski znanstvenici i Vlada jednostavno preskoče, jer imaju potpuno drukčiji stav prema životu i smrti od Europljana. Čovjek nije pojedinac, već dio kolektiva, pa u tom slučaju nije važno – živi li ili umire. Za njim će ići i drugi.
Čak 65 milijuna smrtnih slučajeva u kineskom komunizimu, nastalo je ponajprije što je Mao Tse Dongova vlast uvela komunizam na silu, s eksperimentima koji su rezultirali s glađu mase, a potom i smrću. Kina je danas država s najvećim brojem pogubljenja u svijetu. Mnogi politički, vjerski ili ideološki protivnici režima su također pogubljeni. Pogotovo su na udaru Tibetanci…
U zemljama (Slovenija, Hrvatska) gdje je još više od stotinu tisuća mrtvih u šumama, žrtava titoističkog nasilja od svibnja i lipnja 1945., takve izložbe su sve, samo ne i primjerene. S tolikim brojem nepokopanih žrtava, uvoz novih i prikazivanje javnosti, djelo je koje u osnovi proturiječi identitetu europskog čovjeka temeljenog na poštivanju života i smrti…Facebook Comments

Loading...
DIJELI