‘BOG’ Balkana: Bosna nije pukim slučajem izabrana kao most Erdoganova prodora u Europu

Wikimedia commons

Ljubljana (i Zagreb) polako se vraćaju na Balkan, mada to ni sami ne znaju...

Bakir Izetbegović, sin nekadašnjeg vođe BiH Alije Izetbegovića, proroškim je riječima pozdravio dolazak ‘prvog vezira otomanske Porte’ Recepa Erdogana u Sarajevo, 20. svibnja ove godine. Tamo mu je dodjeljen i počasni doktorat Sveučilišta u Sarajevu. Izetbegović je rekao: „Turke i Bošnjake su pokušali odvojiti od njihove vjere, identiteta, povjesti i ponosa. Ali, kako kaže hadis Božijeg Poslanika, svakih 100 godina Bog pošalje čovjeka, koji će jednome narodu vratiti vjeru. A kad mu pomogne, nitko ga ne može pobijediti. Mi smo imali Aliju Izetbegovića.
Danas se ne može objasniti, kako Turska uspijeva nositi ovakvo breme i težinu s toliko neprijatelja unutar sebe i na svojim granicama. S milijunima izbjeglica o kojima skrbi, Turska ne samo da se nosi s time, nego to radi odlično. Vi sada imate čovjeka, kojega je Bog poslao. Ime mu je Recep Tayyip Erdogan“ (izvor navoda: SAFF). Govor je održan povodom velikog predizbornog okupljanja Erdoğana u Sarajevu. Naime: na prijevremenim izborima, čiji datum je ‘prvi vezir’ sam izabrao, Erdogan želi pobijediti, pa stoga treba glasove turske dijaspore u Europi. U Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj takav je skup bio zabranjen.
Zato je Erdogan otišao u Sarajevo, jer su biraći iz ovih država došli tamo. U olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ pozdravilo ga je njih nekoliko desetaka tisuća. Svi su mogli čuti njegovu poruku: „Morate postati dio parlamenata europskih zemalja u kojima živite” (izvor navoda: RTV SLO). To su najagresivnije rijeći kojima je Europa u zadnje vrijeme bila svjedok. Lokalni političar ovlastio je svjetskog moćnika izvanredne snage da u ime tzv. boga počne s razornim radom (ratom) na jugu Europe.

Istodobno, BiH već postaje (potencialni) dio nastajućeg islamskog carstva. Erdogan ‘Veliki’potiče gospodarske investicije u regiji, osobito u dijelovima gdjeje muslimansko stanovništvo. Većina novca iz Istanbula tako dolazi na Kosovo. S Erdoganom je došlo jako gospodarsko izaslanstvo. Zajedno s bošnjačkim vlastima potpisali su ugovor kojim će Turska financirati autocestu Sarajevo – Beograd. Duljina prometnice je 150 km: na trasi su predviđena čak 133 mosta i 53 tunela. Ukupni troškovi prelaziti će 3 milijarde eura. Zašto Istanbul financira ovakav projekt, retoričko je pitanje.
Balkan je naime bio u povijesnom posjedu Osmanskog carstva, a danas je u strateškom interesu moćnika pored Bospora. Istodobno, Erdoganov skup ima snažnu antieuropsku (i anti-židovsku) poruku. Putin pritišće Europu sa sjevera, turski autokrat sa juga. To je moguće jer je trenutna vodeća politička elita na starome kontinentu bez autoriteta, kako u odnosu na građane, tako i na konkurentne susjede (Rusija, Turska). Birokrati iz Bruxellesa nemaju odgovor ni kako neutralizirati najezdu migranata u srce starog kontinenta, ni kako Europljanima nuditi to što im sada najviše treba, a to je vizija budućeg razvoja. Europska unija živi najdublje razdoblje dekadencije u svojoj povijesti.
Što je još gore, na kraju tunela nema ni jednog svjetla. Stoga, u nedostatku volje i ambicija vlasti u centru, u Bruxellesu, skuplja se volja onih koji se s periferije Europe nastoje usmjeriti prema njezinom središtu, osobito volja Vladimira Putina i Recepa Erdogana. Onaj potonji ima još jedno važno oružje: Bosna nije bila pukim slučajem izabrana kao most njegovog prodora u Europu. Naime: u Sloveniji se izbori u Državni zbor (sabor) održavaju 3. lipnja, pa je vlada odlučila pristupiti mjerama krajnje medijske cenzure svega što bi moglo uznemiravati birače, a pitanje ilegalnih migranata u ovom smislu ima razoran potencijal. Ali sve nije moguće prešutjeti. Nadzorne kamere tvrtke koja upravlja autocestama u Sloveniji (DARS) snimile su kako autobusi puni migranata prelaze granicu Hrvatske prema Ljubljani. Ljudi su ove snimke dijelili na twitteru (https://twitter.com/spagetyuse/status/998537862088921088). Iz Turske u BiH svakodnevno dolaze stotine migranata, čekajući pravi trenutak za putovanje preko Slovenije na Zapad. Koliko migranata je već skupljeno u BiH, ne zna se: procjena je da ih može biti nekoliko desetaka tisuća. U isto vrijeme BiH se radikalizira: ima općina u kojima civilno pravo više ne vrijedi: na snagu je stupila šarija. Sve to se događa manje nego sat vožnje od Hrvatske ili od slovenske granice.

Upravo na dan, kada nastaje ovaj tekst, objavljen podatak, da više od 170 migranata živi samo u jednoj od stambenih zgrada u Ljubljani (tj. u azilnom domu, Cesta v Gorice 15, Ljubljana), iako je kapacitet zgrade 40 osoba. Vlada Mire Cerara pokušava na bilo koji način spriječiti da se to objelodani. U glavnom gradu Slovenije već je došlo do kriminala kojeg su ti migranti uzrokovali. „Last but not least“: Ljubljana (i Zagreb) polako se vraćaju na Balkan, mada to ni sami ne znaju…


Facebook Comments

Loading...
DIJELI