Balvan revolucija – 28 godina kasnije

SCREENSHOT/RTS

Balvan(ova) revolucija iz 90-tih nije ni toliko daleko, kao što si danas možemo misliti. Samo što je sada za to kriv Bruxelles, a tada je bio Beograd.

Nedjeljni su izbori u Sloveniji pokazali da u političkoj areni više neće biti one snage koje su bile najsuprotnije suštinskim interesima Slovenije i njezine najveće susjede – Hrvatske. Glasači su predvidjeli Karla Erjavca i dali mu dvostruko manje glasova nego prije četiri godine (2014.). Još se gore dogodilo sadašnjem premijeru Miri Ceraru. Njegova je stranka dobila jedva trećinu glasova koje je imala u mandatu 2014. – 2018. Slovenska se politika tako pozdravila s političarima koji su najviše doprinijeli lošem odnosu s Hrvatskom. O tome da su Sloveniju poslali na slijepi put, smo već pisali.

Rezultat izbora 3. lipnja 2018. godine stavlja Sloveniju u pat položaj. Sporazum o arbitraži je nevažeći, a nevažeće su i sve odluke Cerarove vlade, koja je zbog toga i otišla. Ako ništa drugo, 3. je lipanj 2018. godine pokazao da su Slovenci i Hrvati na istoj točki Badinterova prijedloga iz 1991. godine: prijedloga koji je omogućio neovisnost i čija je suština da granice između republika nekadašnje SFRJ predstavljaju granice budućih država. Sada je važno pronaći novi kompromis.

Situacija u Sloveniji je takva da se stabilna vlada ne može sastaviti. Janeza Janšu koji je pobjedio na izborima nomenklatura neće nikada prihvatiti. Već smo to vidjeli 2013.godine. Za razliku od Janše Marjan Šarec, kao prvi čovjek kojega je nominirala bivša komunistička nomenklatura, osvojio je samo 12 posto. Miro Cerar i skupina drugih ljevičarskih ili ekstremno lijevih stranaka je osvojila zajedničkih 30 posto (nekadašnji komunisti Dejana Židana – 9.5 posto, a sam Miro Cerar 9.5 posto). Uzimajući u obzir velike apetite koji vladaju u strankama, koje je u cijelosti postavilo komunističko zakulisje, moramo razumjeti da je takva vlada osuđena na propast. Vođa oporbe mora pričekati kako bi se svi okupili – što će potrajati do kraja 2018. godine – i zahtijevati prijevremene izbore.


Prijevremeni su izbori u ovome trenutku jedina stvarnost Slovenije i zbog migrantske krize koja će preko Bosne i Hrvatske, zahvatiti i Sloveniju. Slovenska je politika po tom pitanju potpuno nepripremljena. Stranka Luke Mesca – novi komunisti, obećava istupanje iz NATO-a, ako bude u vladi. Istupu iz NATO-a će se pridružiti i istup iz EU i njezine monetarne zone – eura. Čak i ako se Europska unija – što se tiče njezina vodstva – degenerira, druge alternative u ovome trenutku nema.

Ako do kraja Europsku uniju postavimo na glavu, aktivirat ćemo – bez da smo toga svjesni – mehanizam najveće migrantske krize koje si možemo zamisliti. Upravo sam o tome pisao u posljednjem broju ‘7Dnevno’. Naime, 10.000 migranata se priprema za prelazak granice na ljeto u Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji, potvrdilo je istraživanje objavljeno u slovenskim novinama ‘Reporter’. U ‘Bujici’ Velimira Bujaneca je Tomislav Sunić prošle srijede upozorio na katastrofu koja se sprema. Novinarka ‘Reportera’ je odgovornima u Velikoj Kladuši postavila pitanje: „Može li Slovenija, koja trenutno predstavlja odskočnu dasku za migrante koji putuju prema Francuskoj i Njemačkoj, u budućnosti postati jedna od njihovih ciljanih zemalja? Odgovor čovjeka koji je svakodnevno suočen s valovima mladića željnih žena Europe, bio je: „Naravno, još kako!“. U Veliku Kladušu se novinarka ‘Reportera’ zaputila s fotografom sredinom prošlog tjedna, a svakoga dana dolaze novi migranti. Ovaj je pogranični grad udaljen nekoliko desetaka kilometara od slovenske granice, a nešto manje od Hrvatske. Za sada je njihova glavna želja da, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, napokon prijeđu granicu. Zasigurno ćemo se pomaknuti prema Dalmaciji, kroz deset tisućljeća. Balvan(ova) revolucija iz 90-tih nije ni toliko daleko, kao što si danas možemo misliti. Samo što je sada za to kriv Bruxelles, a tada je bio Beograd.Facebook Comments

Loading...
DIJELI