Zašto Plenković konačno ne zaprijeti Slovencima da njihova okupatorska vojska napusti hrvatski teritorij na Svetoj Geri!

Žumberak - Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore, nalazi se u blizini slovenske granice. Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Slovenci bi žurno implementirali onaj dio odluke koji njima ide u korist ali svoju okupatorsku vojsku ne bi maknuli s hrvatskog teritorija na Svetoj Geri. Zamislite samo kako bi se Slovenci ponašali u obrnutoj situaciji da je Hrvatska vojska okupirala dio slovenskog teritorija i da od tamo ne mrda 27 godina. Ili, kako bi se tek ponašao slovenski državni vrh da je Hrvatska iskompromitirala arbitražni postupak na način kako su to oni učinili? Stoga je došlo vrijeme, kako je to poručio i SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić, da ako Slovenija bude poduzimala mjere suprotne hrvatskim interesima onda i Hrvatska treba poduzeti kontramjere.

Kako nazvati najnoviji intervju predsjednika slovenskog parlamenta Milana Brgleza dat bečkom dnevniku Der Standard u kojem je govorio o aktualnin odnosima naše dvije države, gužvama na slovensko-hrvatskoj granici i odluci Arbitražnog suda nego li incidentnim. Jer kad čelni čovjek najviše zakonodavne vlasti u Sloveniji u intervjuu bečkom dnevniku više puta ponovi da “Slovenija neće pristati na nove pregovore o granici nego samo na razgovore o tome kako presudu implementirati na miran način i u suradnji s Hrvatskom, no, da je moguć i scenarij da patrolni brodovi slovenske policije u Piranskom zaljevu interveniraju ako se incidentne situacije budu ponavljale”, postavlja se pitanje kako takve izjave drugačije nazvati nego političkim incidentom najveće vrste.
Naime, takvim izjavama predsjednik slovenskog parlamenta, zapravo, izravno prijeti susjednoj državi Hrvatskoj patrolnim brodovima, i nepotrebno testira snagu mišića na najneprimjereniji mogući način. A to što se vojni objekt na Svetoj Geri s postrojbom slovenske vojske prema arbitražnoj presudi nalazi na hrvatskom teritoriju, Sloveniju uopće ‘ne tangira’. Oni se za sada ne kane povući s hrvatskog teritorija, a slovenski premijer Miro Cerar kaže da se vojska s tog položaja neće početi povlačiti jer je implementaciju presude na terenu potrebno dogovoriti s hrvatskom stranom.
Dakle, Slovenci bi žurno implementirali onaj dio presude koji njima ide u korist ali svoju okupatorsku vojsku ne bi maknuli s hrvatskog teritorija na Svetoj Geri. Zamislite samo kako bi se Slovenci ponašali u obrnutoj situaciji da je Hrvatska vojska okupirala dio slovenskog teritorija i da od tamo ne mrda 27 godina. Ili, kako bi se tek ponašao slovenski državni vrh da je Hrvatska iskompromitirala arbitražni postupak na način kako su to oni učinili?
Stoga je došlo vrijeme, kako je to poručio i  SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić da ako Slovenija bude poduzimala mjere suprotne hrvatskim interesima onda i Hrvatska treba poduzeti kontramjere. Znači, nastavi li Slovenija provocirati i nastave li njihovi čelni političari, poput predsjednika slovenskog parlamenta Milana Brgleza, prijetiti patrolnim čamcima, onda Plenković konačno mora zaprijetiti Slovencima da njihova okupatorska vojska napusti hrvatski teritorij na Svetoj Geri!
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI