Spomenka Cek kao Štefica Cvek u raljama Granićevih ljubavnih afera!

U prošlom broju našeg tjednika startali smo s feljtonom o Mati Graniću, savjetniku za vanjsku politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pod egidom, 'Feljton do Matine smjene'. U koliko će nastavaka ići spomenuti feljton, ovisi isključivo o samoj Predsjednici RH, jer u slučaju da ona posluša glas i osjeti bilo ogromnog dijela svojih simpatizera i birača, te smijeni iskompromitiranog savjetnika, feljton ćemo prestati objavljivati, jer je ispunio svoju svrhu

Gotovo svaki detalj iz dosadašnje biografije Mate Granića, od trenutka kada je on ušao u politiku, kontaminiran je raznim aferama iz kojih je, za divno čudo, izlazio – neokrznut. I kada je priznao da je 1996. od Hypo banke dobio kredit od 300 tisuća DEM za izgradnju svoje kuće, krimen je pao na njegova tadašnjeg zamjenika, Ivu Sanadera, koji mu je, kako je tvrdio Granić, omogućio da čak ne uđe u banku, a da mu tolika lova sjedne na račun. Granić je tom porukom, na suđenju Ivi Sanaderu, želio poručiti da je osoba, misli se na Sanadera, koja na taj način nekome sredi kredit, u stanju i za sebe iskamčiti neku proviziju.

I gle čuda, taj isti Mate Granić, nekoliko će godina kasnije toj istoj novčarskoj kući prodavati svoje konzultantske usluge na kojima će samo u jednoj godini zaraditi 200 tisuća eura. I nikom ništa! Očenašek je to…

Dakle, imenovanje Spomenke Cek na tu prestižnu dužnost, s tadašnjom šeficom diplomacije Vesnom Pusić, uspio je dogovoriti bivši ministar vanjskih poslova, Mate Granić. I ništa u svemu tome ne bi bilo toliko intrigantno, da ne kažemo skandalozno, da se ne radi o osobi koja je bila ljubavnica gospodina Granića, čiji je brak, zbog tog ljubavnog „vanjskopolitičkoga“ avanturizma, bio doveden u pitanje.

Zlatne ogrlice, dragulji i briljanti…

No, nije to bio i najveći krimen gospođe Cek (koju u intimnim krugovima nazivaju Spomenka Cvek, prema junakinji filma „Štefica Cvek u raljama života“), s obzirom da su se za njom kao i njezinim Don Huanom Matom Granićem, vukli dugački i neugodni repovi iz diplomatrske karijere. S obzirom da se o tim aferama, ne samo glasno šaputalo u kuloarima ondašnjeg Ministarstva vanjskih poslova, nego se i pisalo po raznim hrvatskim tiskovinama, prosto je nevjerojatno za povjerovati da tadašnja aktualna šefica diplomacije, Vesna Pusić, za sve to nije znala, pa je olako, nakon Granićeva lobiranja, dala zeleno svjetlo za Spomenkin novi diplomatski uzlet kao generalne konzulice RH u New Yorku.Podsjetimo, neki mediji su se svojedobno dokopali liste koju je hrvatska podružnica American Expressa dostavila Ministarstvu vanjskih poslova, koje je podmirivalo troškove bivšeg ministra Granića i njegovih podčinjenih, iz elitnih restorana, prestižnih butika, draguljarnica, te diplomatskih dućana….

Tako je veliki zavodnik i čovjek široke ruke, Mate Granić, na račun države u veljači 1998. u bečkoj draguljarnici Horwath Juwelen posegnuo za karticom Ministarstva vanjskih poslova, i to ga je galantno potezanje kartice u konačnici stajalo više od 32 tisuće spiskanih kuna. No, prema svjedočenju djelatnika MVP-a, Granić je preuzimajući zlatnu ogrlicu u vrijednosti od 27.000 tadašnjih ATS-a, u elitnoj bečkoj draguljarnici, vlasniku draguljarnice rekao da račun pošalje na naše veleposlanstvo u Beču.

Dobivši tu famoznu fakturu, pisali su naši mediji, tadašnji naš veleposlanik, Milan Ramljak, odbio je to platiti i poslao svog šofera Damira Poljaka da osobno vrati fakturu u draguljarnicu, te da vlasniku napomene da ju pošalje Mati Graniću u MVP u Zagreb. Nije teško odgonetnuti kod koga je ta fantomska faktura završila i tko ju je likvidirao u MVP-u na teret proračuna RH.

A koliko li je tek takvih faktura koje je svojom rukom ispisao čovjek s nadimkom „pola meni, pola tebi, pola Bagi“, stavljeno na teret državnog proračuna, pitanje je koje bi i danas trebalo intrigirati Uskok i DORH. Možda bi na to pitanje najtočniji odgovor mogla dati upravo Spomenka Cek, koja je, tvrde pouzdani izvori, ali i papiri iz tog doba, od Mate Casanove dobila na dar mnoštvo vrijednog nakita, ogrlica i zlatnina…

‘Oralni’ ured u Granićevu ministarstvu

No, nije Spomenka Cek bila pasivna i u ovalnom uredu strpljivo čekala svoga Matu i njegove skupocjene darove koje je on donosio s brojnih putovanja iz bijeloga svijeta, nego je, pisali su mediji, Spomenka voljela posjećivati i skupocjene butike u kojima je i ona redovito potezala karticu Ministarstva vanjskih poslova.

„Nije poznato je li svoje dugove državi namirila Spomenka Cek, nekadašnja hrvatska veleposlanica pri Misiji UN-a u Ženevi, ali se zna da je ta gospođa u veljači 1998. posjetila butik Max Mara u Parizu i pritom je karticom Ministarstva vanjskih poslova platila račun od nepunih petnaest tisuća kuna. Spomenka Cek, negdje u isto vrijeme, posjetila je i butik Louis Vuitton u Parizu, no, ondje je očito slabo trgovala: ispis troškova službene kartice vanjskopolitičkog ministarstva bilježi da je tada potrošila samo tristotinjak kuna, ali je zato velikodušnija bila u Weilmann Modehausu u Bernu, gdje je ostavila deset tisuća kuna, te u zagrebačkom butiku Vis à Vis, gdje je napravila trošak od tri i pol tisuće kuna“, pisali su mediji 2003. godine.

No, spretno baratanje karticom Ministarstva vanjskih poslova, spomenute gospođe Cek, nije i jedini krimen koji ta Granićeva ljubav nosi na duši, jer su ceh njihova ljubovanja u to doba plaćali i najuži članovi Granićeve obitelji. Već su svi, pa i vrapci na Zrinjevcu znali da je tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, bio opsjednut ženama, pa je u uredu u MVP-u, kažu pouzdani izvori, imao ovalni ured – neki su ga odmah preimenovali u oralni – po uzoru na neke američke predsjednike, u kojem je svakodnevna gošća bila – Spomenka Cek. Taj mali famozni ovalni ured nalazio se na prvom katu i to na samom uglu Đorđićeve ulice i Zrinjevca.

Granić je u to vrijeme, dok je vedrio i oblačio u Ministarstvu vanjskih poslova na Zrinjevcu, imao redovite konzultacije, on ih je zvao brifinzima, s brojnim novinarkama, kojima bi se „upucavao“, na samo njemu svojstven način, unoseći im se u lice, tobože u zanosu njegova tumačenja hrvatske pozicije u međunarodnim okvirima…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI