SOA pozor, OSA kruži iznad Pantovčaka!

Screenshot

Da se bivši šef HDZ-a polako ali sigurno vraća na hrvatsku političku scenu, potvrđuje i priča iz najnovijeg 'Nacionala' o tome kako se Karamarko u Livnu prije nešto više od desetak dana sastao s najistaknutijim operativcem bosanske tajne službe OSA. 'Nacional' tako želi implicirati kako ima neka tajna veza između bivšeg čelnika SOA-e Karamarka i glavnog obavještajca bosanske OSE. Naime Nacional čak tvrdi da izvor blizak obavještajnim krugovima kaže kako postoji ozbiljna sumnja da OSA kroz svoje kontakte s Karamarkom ne prima samo specifične informacije, već namjerava utjecati na izborne procese u RH

Da se Karamarko polako ali sigurno vraća na hrvatsku političku scenu dalo se naslutiti već puno prije nego li je tjednik Nacional u svom najnovijem broju objavio priču o tome kako se bivši šef SOA-e i HDZ-a u Livnu sastao s bosanskim obavještajnim operativcem. No, objava te priče u spomenutom tjedniku koji se i do sada u više navrata hvalio da su oni srušili Karamarka nakon ekskluzivne objave da je njegova supruga Ana godinama primala novac od lobista MOL-a, samo je potvrda glasinama da se povratka na političku scenu bivšeg čelnika HDZ-a plaše mnogi i u političkim ali i medijskim krugovima u Hrvatskoj.

Stoga je i priča koju na naslovnici donosi tjednik Nacional izazvala brojne reakcije u javnosti i političkim kuloarima. Tim prije što, ako je ona točna, nije ni malo bezazlena u svijetlu nadolazećih izbora u Hrvatskoj, najprije onih za Europski parlament, a potom i predsjedničkih. Upravo ovi predsjednički izbori najviše intrigiraju pristaše bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji danima najavljuju njegov trijumfalni povratak u politiku, nakon što je 2016. godine kada je pala Oreškovićeva vlada podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke i tako otvorio prostor Andreju Plenkoviću da, gotovo bez ijednog para poderanih cipela za HDZ, dođe na čelo stranke.

Istini za volju, kada je o Karamarkovom povratku u političku arenu riječ, tada se u političkim kuloarima može čuti mnoštvo opcija i glasina. Po jednoj od njih tvrdilo se kako se Karamarko udružio s premijerom Plenkovićem, kako bi zajedničkim snagama rušili aktualnu šeficu države Kolindu Grabar-Kitarović i Milijana Brkića, budući da su im to donedavno uistinu i bili zajednički neprijatelji.

Ima li neka tajna veza između bivšeg šefa SOA-e i glavnog obavještajca bosanske OSE!

No, otkako je predsjednica Kolinda, smijenila s mjesta savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića, za kojeg mnogi mediji tvrde da je siva eminencija desnice, te otkako se odrekla pozdrava ‘Za dom spremni’, radikalna desnica je smatra većim neprijateljem od samoga Andreja Plenkovića. Upravo iz krugova te desnice prethodnih je dana u medijima neprestano isticano kako će oni imati svoga kandidata za naredne predsjedničke izbore, na kojim žele srušiti aktualnu predsjednicu i dotadašnju njihovu političku ikonu Kolindu Grabar Kitarović. Iako nisu izrekli ime njihova kandidata iz aviona se moglo vidjeti da se radi o Tomislavu Karamarku, bivšem čelniku HDZ-a. Da je tome tako potvrđuje i najnoviji broj Nacionala koji je opet raspalio po Karamarku.

Naime, kako Nacional piše, bivši se šef vladajuće stranke i nekadašnji potpredsjednik vlade, koji je ujedno jedno vrijeme šefovao SOA-om sastao s jednim od najistaknutijih operativaca inozemne tajne službe. Radi se o susjednoj BiH i operativcu ondašnje obavještajne službe OSA. S dotičnim se Karamarko, prema tvrdnjama ovoga medija, moguće sastao kako bi dogovorio pomoć u potencijalnoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske. O mogućnosti njegove kandidature za predsjednika države, govori se unazad nekoliko mjeseci, doduše neformalno, a on se tvrde u tjedniku otprilike u isto vrijeme sastao s BIH špijunom. Karamarko je tip koji zbog svojih ranijih funkcija raspolaže s brojnim državnim tajnama, a neke od tajni s kojima raspolaže nedavno je morao dijeliti i sa istražiteljima u famoznoj aferi SMS. No, ovaj fantomski sastanak nije ništa novo u Karamarkovoj raskošnoj i živopisnoj biografiji, jer i ranije se sastajao u Finskoj s Rusima, a susrete je održavao i s Mađarima tijekom pregovora oko INA-e, piše Nacional, želeći implicirati kako ima neka tajna veza između bivšeg čelnika SOA-e i glavnog obavještajca bosanske OSE.Milanoviću, zavadi pa vladaj

Naime Nacional čak tvrdi da izvor blizak obavještajnim krugovima kaže kako postoji ozbiljna sumnja da OSA kroz svoje kontakte s Karamarkom ne prima samo specifične informacije, već namjerava utjecati na izborne procese u RH. Nacional se pita što o svemu tome zna naša sigurnosno obavještajna agencija SOA, čiji je Karamarko svojedobno bio šef, jer je, po tvrdnjama ovog medija, tu riječ o očitom sigurnosnom problemu. A da bi dolio ulje na vatru Nacional se pita je li SOA uopće sposobna zaštiti hrvatske nacionalne interese i sigurnost u ovom slučaju. Iz svega ovoga da se iščitati da će ovaj sastanak Karamarka s važnim bosanskim obavještajcem iz OSE u Livnu biti glavnim motivom napada na njega od strane njegovih oponenata i političkih protivnika. Jer bude li Karamarko doist kandidat desnice za predsjednika RH, u tom slučaju aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović neće biti ni malo ugodno. Dakako, da mnogi analitičari smatraju da Karamarko ne može pobijediti Kolindu, jer ipak HDZ-ova infrastruktura je nešto što Kolindi može barem privremeno donijeti spokoj, ali bi Karamarko mogao oduzeti Kolindi toliki broj glasova na izborima koliko bi bilo dovoljno da kandidatu ljevice, recimo Zoranu Milanoviću, donese pobjedu. A iz krugova desnice ovih se dana i moglo čuti da će glasati i za crnog vraga ako je potrebno samo da Kolinda ne osvoji drugi mandat.

U tom kontekstu treba promatrati i tekst u Nacionalu, kao uvertira napadaja na Tomislava Karamarka kojega će se u kampanji ocrnjivati ne samo kroz Manolićeve optužbe da je bio suradnik Udbe, nego, eto, da šuruje i sa stranim obavještajnim službama kako bi se dočepao vlasti, konkretnije Pantovčaka. Biti će zanimljivo vidjeti kako će na sve te optužbe odgovoriti Karamarko i njegove pristaše, a kako SOA ukoliko se uistinu bosanska OSA bude isuviše približila Pantovčaku.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI