Slavni Hrvati suradnici Udbe: Ovo su ljudi spominjani u tome kontekstu

Jurica Galoic/PIXSELL

Nije narod naivan, a ni senilan vrlo je dobro poznata vojska onih koji su bili lojalni toj zloglasnoj organizaciji

Je li Vladimir Šeks suradnik Udbe, ili možda ipak nije, hrvatska javnost možda nikada neće doznati, jer prema pisanju medija, Šeks je zatražio zaštitu podataka i sada je te dokumente nemoguće dobiti na uvid.

Je li Šeks radio za Udbu ili je Udba radila za Šeksa?

Čudna li, čuda u toj našoj maloj zemlji, za velike političare. Nije narod naivan, a ni senilan vrlo je dobro poznata vojska onih koji su bili lojalni toj zloglasnoj organizaciji, a predstavnici medija koji se danas busaju ekskluzivama tvrdeći da je Šeks bio suradnik Udbe, dobrano su zakasnili. No, valja napomenuti kako Šeks sasvim sigurno nije jedini čije se ime diskretno provuklo kroz javni prostor u ovom kontekstu.

Prvi smo objavili biografiju koju je bivši Šešeljev odvjetnik ‘kolega’ Šeks 1981. uputio Predsjedništvu SFRJ, a koja sve razotkriva!

Bez dileme, jer potvrdilo je to uostalom i njemačko pravosuđe, možemo reći kako je najpoznatiji udbaški dvojac u Hrvata Josip Perković te kolega mu Mustač, koji su osuđeni za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đureković i za pokojnog ministra Gojka Šuška sumnjalo se da surađuje sa ovom organizacijom, a pojedini teoretičari isticali su kao argument njegovu putovnicu. Vratio se naime prema jednoj od teorije iz Kanade 90-te s jugoslavenskom putovnicom, što je bilo nemoguće bez suradnje s obavještajnim sustavom, budući da hrvatski politički emigranti nisu dobivali jugoslavenske isprave.

Udba u potpunosti špijunirala rad iseljeničkih društava u Australiji i znala sve što se događa!

Dio javnosti za suradnju s Udbom prozivao je Jožu Boljkovca i Manolića, a u tom kontekstu spominjali su se i Vice Vukojević te pokojni Mate Boban, ali i nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

I Hrvatski list tvrdio je svojedobno kako posjeduje popis hrvatskih suradnika Udbe među kojima su se našla mnoga imena poznatih Hrvata poput primjerice Inoslava Beškera ili Obrada Kosovca te Mirjane Rakić. No, tko su doista udbini suradnici, teško je reći, iako će svjedoci prošlosti reći kako su i Hrvatsku demokratsku zajednicu stvorili isti ti ljudi, iz iste te organizacije.

Gdje je odgovor na postavljeno pitanje znaju arhivi, povjesničari i svjedoci, a hoćemo li ga ikada doznati to tek valja vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI