Sjećate li se Ingrid Antičević Marinović? Ona je danas najbogatija hrvatska sutkinja!

screenshot N1

Iako su se suci pobunili zbog uvođenja imovinskih kartica, one su ipak javno dostupne od 1. lipnja, a mnoge od njih izrazito su zanimljive i samo potvrđuju ono što smo i znali - da unatoč lošem stanju u hrvatskom pravosuđu, hrvatski suci žive sasvim solidno…

Da je hrvatsko pravosuđe rak rana hrvatskog društva, potvrdit će svaki prosječan građanin koji promatra previranja i apsurde na toj sceni. Nerijetko će, pak, prosječan policajac ili inspektor reći da nisu oni uzrok zbog kojega se počinitelji kaznenih djela ne kažnjavaju adekvatno i promptno, te da su nepravedno stigmatizirani, upirući prstom u suce koji svojim odlukama kroje hrvatsku budućnost. Kakva nam se budućnost u sudskim okvirima kroji, možda najzornije prikazuje činjenica da je pred hrvatskim sudovima kažnjen tek pas Medo, jer je, eto, nesretnik – lajao. S druge, pak, strane, na presude tajkunima upitnih biografija i potvrđenih kaznenih djela, čeka se godinama, a traljavo sudstvo nas šokira svaki put presudama kojima su nasilnici i ubojice naše djece, toliko pošteđeni da se čovjek zapita – je li pravda u ovoj zemlji apsurda na strani žrtve, ili na strani počinitelja…?

I dok se zbrajaju apsurdi, sudačka elita šuti, jer presude kolega se ne komentiraju… U njih se ne dira, jer to su odluke koje imaju statuse – svetih krava. No, ipak su u nečemo složni – gotovo sinkronizirano, uz dozu revolta, suci su bili usklađeni poput zbora žaba, protiv najava o javnoj objavi njihovih imovinskih kartica koje su svjetlo dana ugledale s prvim danom lipnja. Argument za njihovo protivljenje bio je taj da će objavom kartica, biti dodatno izloženi raznim kriminalcima, s kojima se na dnevnoj bazi susreću.
No, država je doskočila i tom problemu, pa adrese sudaca i njihove djece u imovinskim karticama nisu javno objavljene, ali javnost, ipak, može vidjeti tko od sudaca živi isključivo od sudačkog rada, a tko ima i dodatna primanja, ali i na koji su način suci stekli imovinu. Njihove imovinske kartice postale su javne kako bi se jačala transparentnost i nepristranost, a nastoje se spriječiti i sukobi interesa i drugi nedopušteni utjecaje u obnašanju sudačke sužnosti. Uvidom u popis imovine pojedinih sudaca, bit će vidljivo, jesu li povezani s nekom tvrtkom, ili na bilo koji drugi način koji bi mogao utjecati na suđenje u određenim predmetima, te će se u tom slučaju moći zatražiti njihovo izuzeće.

Zasad vrlo idilično i obećavajuće zvuče floskule nadležnih, ali budu li se imovinske kartice sudaca provjeravale kao, primjerice ona Tolušićeva, vuk bi i u ovoj priči, po lošim hrvatskim navadama, opet mogao pojesti magare. Da magare za sada, ipak, ostane na životu, za predaju imovinskih kartica jasno su propisana pravila.

Naime, odvjetnici koji se imenuju na sudačku dužnost, dostavljaju ispunjen obrazac Državnom sudbenom vijeću u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost, u elektroničkom obliku. U imovinskoj kartici su podaci o njihovoj imovini, imovini njihova bračnog druga, o imovini maloljetne djece sa stanjem na dan stupanja suca na dužnost. Ukoliko je kroz godine došlo do bitne promjene u imovini suca, i ostalih članova obitelji čija se imovina prijavljuje, sudac je dužan o tome podnijeti izvješće u elektroničkom obliku. Bitnom promjenom smatraju se promjene u imovini u iznosu koji premašuje 100 tisuća kuna, kao i svaka promjena u prihodu od honorara ili drugih naknada. Nužno je, naravno, naznačiti i izvor stjecanja imovine.

Valja reći da naša „mala zemlja za veliko pravosuđe“ broji čak 1752 suca i državna odvjetnika, a sudac općinskog ili prekršajnog suda, te zamjenik općinskog državnog odvjetnika mjesečno primaju plaću od oko 9000 kuna. Suci trgovačkog, ili upravnog suda, imaju plaću od oko 9890 kuna, dok sudac županijskog suda i zamjenik županijskog državnog odvjetnika primaju plaće od oko 12.671 kunu. Suci Visokog trgovačkog, upravnog i prekršajnog suda primaju neto plaću u iznosu od oko 15.601 kunu, a podjednaka primanja imaju i njihovi kolege s Vrhovnog suda.Ustavni su suci pak kapitalci s primanjima koja premašuju 20 tisuća kuna, a ujedno valja podsjetiti da oni spadaju u kategoriju – državnih dužnosnika. S kategorijom ili bez nje, valja reći da se mnogi suci mogu uvrstiti u kategoriju kapitalaca, KADA je riječ o njihovoj imovini…

Zaljubljeni u Dubrovnik…

Jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca, predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, posjeduje polovicu kuće s vrtom u Dubrovniku. Riječ je o nekretnini koju je okarakterizirao kao – nasljedstvo od majke. Sessa je vlasnik stana od 66,45 kvadrata u Zagrebu, a kupio ga je novcem ostvarenim od prodaje prava na naknadu za imovinu oduzetu u komunizmu, njegovom djedu imenjaku, Đuri, ali i vlastitim novcem, te kreditom. Sessa posjeduje i stan na Velom Lošinju od 40-ak kvadrata, ali darovao ga je supruzi. Zanimljivo je spomenuti kako ga je kupio nakon parnice dobivene protiv HSP-ova doajena Dobroslava Parage.

Od predavanja na Pravosudnoj akademiji, Sessa je lani zgrnuo oko 159 tisuća kuna, a uz to njegova sudačka plaća iznosi 18.400 kuna. Kao šef Državnog izbornog povjerenstva godišnje zaradi dodatnih 67.600 kuna, a tu je i oko 44 tisuće kuna od najma stana.

Sudac Vrhovnog suda, Marin Mrčela, koji je, podsjetimo, Sessin zamjenik, godišnje od raznih predavanja zaradi oko 50 tisuća kuna. Mrčela je vlasnik dviju garaža i stana od 138 kvadrata u Zagrebu, vrijednih 2,7 milijuna kuna. Stan mu je darovao otac, a uz to mu je otac darovao i kuću s dvorištem i pašnjakom nedaleko Omiša – dar vrijedan oko 587 tisuća kuna, na 913 kvadrata. Mrčeli su roditelji dali 410 tisuća kuna, kojima je on dodao 63 tisuće kuna i kupio toyotu landcruiser.

Na Visokom trgovačkom sudu stoluje samozatajni sudac, Mario Vukelić, koji je na popis nekretnina uvrstio suvlasništvo sa suprugom nad 95 kvadrata stana u Zagrebu. Posjeduje i vikendicu od 40 kvadrata u blizini Sesveta, a tu je i 50 kvadrata apartmana na Krku. Na Pelješcu je Vukelić imao rođaka široke ruke, koji mu je darovao poljoprivredno zemljište od 2740 kvadrata. Ima i poslovni prostor od osam kvadrata u metropoli, također u suvlasništvu sa suprugom. Lani je Vukelić od predavanja uprihodio 118.722 kune, što ne čudi, jer najveći dio prihoda od predavanja, na njegov se račun slijeva od rada na privatnom sveučilištu Vern – riječ je o više od 80 tisuća kuna godišnje.

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, vjerojatno je i najpoznatiji hrvatski sudac, a u njegovoj se kartici može pronaći stan od 120 kvadrata u Zagrebu, pola kuće od 70 kvadrata u rodnoj Virovitici, ali i oranica u Gradini. Turudić se vozi u audiju Q5 2.0 TDI , a uz to sa suprugom ima 40 tisuća eura štednje, dok je on osobno uštedio 20 tisuća eura. Izvan suda, godišnje uprihodi skromnih 15 tisuća kuna.

Sutkinja Vrhovnog suda, Ana Garačić, posjeduje stan u Zagrebu od 87 kvadrata, a od honorara godišnje je zarađivala i više od 200 tisuća kuna.

Sudac Ranko Marijan, sa suprugom je vlasnik triju stanova u Zagrebu, te etaže obiteljske kuće na Krku, a mjesečno na honorarima uprihodi oko 5800 kuna.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda, Dražen Jakovina, posjeduje dva stana u Zagrebu, a sudačka plaća mu iznosi oko 13.900 kuna neto.

Ustavni sudac, Andrej Abramović, mjesečno od plaće uprihodi 18.796 kuna neto, a od imovine i imovinskih prava – 5320 kuna. U Zagrebu posjeduje stan od 133,05 kvadrata vrijedan 3,000.000 kuna. Suvlasnik je vikendice u Podkorenu koja se prostire na 150 m2, te procjenjuje na milijun kuna. Posjeduje 69 dionica Hrvatskog telekoma nominalne vrijednosti 265 kuna, te udjele u fondu Allianz Equity otvoreni investicijski fond. U rubrici podaci o štednji, Abramović navodi 68.800 eura.

Marinovići ‘okupirali’ Zadar i okolicu

Njegova kolegica, Ingrid Antičević Marinović, bivša SDP-ova saborska zastupnica koja ne spika baš najbolje engleski (“Pipl mast tras as”), u Hrvatskoj je sasvim solidno plaćena – njena neto plaća iznosi 20.093,64 kune. U kategoriji “ostali prihodi”, Antičević Marinović navodi dodatnih – 1000 kuna. Odvjetničko društvo Marinović i partneri, uprihodi 82.000 kuna. Kada je o nekretninama riječ ovaj se “pravosudni” par ima čime pohvaliti. Naime, posjeduju kuću s okućnicom u Zadru od 224 m2 vrijednu 800.000 kuna, u Zadru se nalazi i 350.000 kuna vrijedan poslovni prostor od 40 m2.

Suvlasnica je oranice od 1165 m2 u Selinama, procijenjene na 50 tisuća kuna. Još je jedna oranica u Selinama iste vrijednosti, a prostire se na 9 hektara. Naredna oranica u Selinama od 750 m2 vrijedi 45.000 kuna, dok je oranica od 33.000 m2 procijenjena na 30.000 kuna. Suprug je vlasnik kuće s okućnicom od 2200 m2 u Smiličićima, vrijedne 600 tisuća kuna, u Crnu posjeduje oranicu od 7000 m2 procijenjenu na 250.000 kuna. Oranica na Olibu vrijedi 50.000 kuna, a prostire se na 37.383 m2. Kada je riječ o pokretninama, Antičević Marinović vlasnica je renault megana iz 2011.godine, vrijednog oko 70 tisuća kuna, dok suprug posjeduje peugeot 607 iz 2003. godine, vrijedan 50 tisuća kuna.

Premda su na njega mnogi i zaboravili, to ne znači da se također bivši SDP-ovac Mato Arlović nema čime pohvaliti. Kao sudac Ustavnog suda mjesečno prima plaću od 20.708,60 kuna, a uz to od kapitala godišnje uprihodi 57.600 kuna. A sad duboko dišite jer na redu je popis njegovih nekretnina i njegove bolje polovice. Surpuga je vlasnica kuće u Premanturi od 137 m2, procijenjene na 600.000 kuna. Bračni par Arlović u Zagrebu posjeduje stan od 87,76 m2, vrijedan 925.000 kuna, a stan na Črnomercu od 229 m2 procijenjen je na 2,100.000 kuna. Građevinsko zemljište od 2375 m2 u Selnici Psarjevačkoj nedaleko Sv. Ivana Zeline, vrijedno je oko 50 tisuća kuna.

Arlovići su i vlasnici stana u Osijeku od 84 m2, vrijednog 500.000 kuna. U Orahovici Mato Arlović posjeduje građevinsko zemljište od 240 m2, vrijedno 35.000 kuna. Posjeduje I volvo Xc 60 iz 2015. godine, vrijedan 240.000 kuna. Slike koje Arlovići imaju procijenjene su na 80.000 kuna, a supruga posjeduje nakit vrijedan 70.000 kuna, a tu je i biblioteka od 150.000 kuna. Čak 200 dionica Arenaturista Pula nominalne vrijednosti 300 kn, nalazi se u Arlovićevoj kartici, a kada se sve to zna, ne čudi ni 21.000 eura štednje, te još 100.000 kuna, dok je ušteđevina njegove supruge također 20.000 eura i 50.000 kuna.

Ustavni sudac, Branko Brkić, mjesečno prima plaću od 19.518,19 kuna neto, a od ostalih prihoda račun mjesečno podeblja sa 3000 kuna. Supruga, kao zaposlenica HZMO-a, mjesečno zaradi 3450 kuna, no od najamnine godišnje uprihode 40.000 kuna. Brkić u Zagrebu posjeduje stan od 65,24 m2, vrijedan oko 800.000 kuna. Supruga posjeduje kuću u Kruševu od 288 m2, vrijednu 1,555.000 kuna. Stan Brkićeve supruge u Zagrebu prostire se na 99,60 m2, te je procijenjen na milijun kuna. Njegov mercedes iz 2005. procijenjen je na 70.000 kuna, a čamac pasara iz 2015. godine, na 8200 kuna. Supruga posjeduje suzuki swift od 20.000 kuna, iz 2006.godine. Zajednička štednja im je 5000 eura.

Ustavna sutkinja, Lovorka Kušan, mjesečno prima plaću od 19.011,98 kuna neto, a od ostalih prihoda, odnosno imovine i imovinskih prava, zaradi godišnje dodatnih 12.000 kuna. U Zagrebu posjeduje kuću s okućnicom od 503 m2 vrijednu 1,800.000 kuna. Također, i stan u Zagrebu od 36,75 m2 vrijedan 220.000 kuna, dok u suvlasništvu s trećim osobama posjeduje kuću s okućnicom u Ivanić Gradu. Radi se o nekretnini od 603 mn2, vrijednoj oko 700.000 kuna. Još jedan zagrebački stan od 38,98 m2, procijenjen je na 300.000 kuna. Sutkinja Kušan posjeduje i passata iz 2007.godine, vrijednog oko 60 tisuća kuna. Ima udio u ZB Invest fondu, a tu je I štednja od pola milijuna kuna i 128 tisuća eura.

SDP-ov nekadašnji predsjednik Sabora, Josip Leko, kao sudac Ustavnog suda mjesečno zaradi 18.362,47 kuna. U rubriku “nekretnine”, Leko je upisao stan od 89 m2 u Zagrebu, vrijedan oko 900.000 kuna, čija je suvlasnica njegova supruga s trećim osobama. Kuća s okućnicom u Kamanju od 70 m2, procijenjena je na 50.000 kuna. Renault laguna u kojoj se Leko vozi, datira iz 2008.godine, a vrijedi oko 35 tisuća kuna.

Oko 18.104 kune svakoga se mjeseca slije na račun ustavnog suca, Gorana Selanca, koji u Zagrebu posjeduje stan od 71,03 m2, čija je vrijednost 900.000 kuna. Supruga je u Dubrovniku suvlasnica stana od 110 m2, vrijednog 2,5 milijuna kuna. Osim toga suvlasnica je i poslovnog prostora u Dubrovniku, vrijednog 11,9 milijuna kuna. U Zagrebu posjeduje druge nekretnine od 129,36 m2, procijenjene na 480 tisuća kuna. U rubrici “pokretnina”, upisan je ford fiesta od 25 tisuća kuna, u vlasništvu sučeve supruge od 2008. godine. Tu je I njegova osobna štednja od 10.000 eura, dok supruga posjeduje štednju od 130 tisuća kuna.

Šeparovićevi stanovi i vikendice…

Plaća ustavne sutkinje, Snježane Bagić, iznosi 19.381,19 kuna. Vlasnica je stana od 61,34 m2 u Zagrebu, vrijednog 735.000 kuna. Vozi ford fiestu iz 2010. godine, vrijednu 60.000 kuna. Uštedjela je 16.000 eura.

Za razliku od ove relativno skromne sutkinje, njen šef, odnosno Miroslav Šeparović, kao predsjednik Ustavnog suda, mjesečno zaradi 23.027,12 kuna. Valja reći da je riječ o jednom od najbogatijih hrvatskih sudaca, što otkriva i pogled na raskošnu paletu njegovih nekretnina: Stan u Zagrebu od 121 m2 procijenjen je na 1,300.000 kuna, drugi stan u Zagrebu od 675 tisuća kuna prostire se na 60,97 m2. Treći stan u Zagrebu, Šeparović posjeduje u suvlasništvu sa suprugom, a nekretnina od 126,17 m2 vrijedi 2,500.000 kuna. Četvrti stan u Zagrebu u vlasništvu bračnog para Šeparović vrijedan je 1,650.000 kuna, a radi se o stanu od 137,85 kvadrata.

Vikendica od sto kvadrata u Svetoj Ani procijenjena je na 370.000 kuna – radi se o sto kvadrata nekretnine. Druga vikendica u Prižbi, u Općini Blato, također od sto kvadrata, vrijedi 760.000 kuna, no tu je i apartman u Turnju od 27,43 m2 procijenjen na 262.500 kuna, te građevinsko zemljište u Vignju u suvlasništvu s trećim osobama od 50 m2, vrijedno 75.000 kuna. Suprugin audi iz 2005. godine, procijenjen je na 35.000 kuna, a njegov peugeot C 208 iz 2016. godine vrijedan je 88 tisuća kuna. No, tu je i clio iz 2015. godine, vrijedan 60.000 kuna. Šeparovići posjeduju umjetnine vrijedne 60.000 kuna. Od samostalne djelatnosti supruga Šeparović stekla je štednju od 623.800 kuna, dok sudac Šeparović ušteđenih ima 22.500 američkih dolara, kao i 160.500 eura, no tu je i 815.320 eura suprugine štednje, kao i 50.000 njegovih kuna.

Bivši HDZ-ovac, Davorin Mlakar, od sudačnog posla na Ustavnom sudu uprihodi 16.137,84 kune mjesečno, a od kapitala na godišnjoj razini zaradi – 350 kuna. Sa suprugom u Zagrebu posjeduje kuću s okućnicom od 48 m2, vrijednu 3,700.000 kuna. U imovinsku karticu upisao je i 24 m2 garaže također u Zagrebu, od 60 tisuća kuna. Mercedes A 170 iz 1999. godine, u vlasništvu Mlakarove supruge, vrijedi 16 tisuća kuna, on imaju i mercedes C 220 iz 2013. godine, vrijedan 120.000 kuna. Supruga je vlasnica umjetnina od 3200 kuna, a tu su i dionice HT-a, njih 69, nominalne vrijednosti 139 kuna, koje su osobno vlasništvu suca Mlakara, ali i 69 dionica također HT-a iste nominlne vrijednosti koje pripadaju njegovoj surpuzi. Osobno je uštedio 100 tisuća eura, a supruga od samostalne djelatnosti 57.210 švicarskih franaka. Sudac Mlakar posjeduje i dodatnih 8000 eura štednje.

Miroslav Šumanović mjesečno na Ustavnom sudu prima plaću od 21.254,13 kuna. Posjeduje kuću s okućnicom od 236 m2 u Puntu, vrijednu 1,875.000 kuna, u vlasništvu njegove supruge. Ona je i suvlasnica njive u Gornjem Vrapču u Zagrebu, vrijedne 15.000 kuna, a prostire se na 810 kvadrata. Supruga Šumanović vlasnica je stana u metropoli od 103 m2 procijenjenog na 1,7 milijuna kuna.

Mario Jelušić kao ustavni sudac prima plaću od 17.338,13 kuna neto, a od nastavne djelatnosti godišnje uprihodi dodatnih 16.000 kuna. U Zagrebu posjeduje stan od 110,18 m2, vrijedan 1,7 milijuna kuna, drugi stan također u metropoli prostire se na 22,89 m2, a vrijedi oko 350.000 kuna. U Splitu Jelušić ima stan od 60 m2, vrijedan ravno milijun kuna. Čak 75 tisuća kuna vrijedna mu je garaža od 17 m2 u Zagrebu, Isto vrijede i 17,30 m2 splitske garaže, a tu je i 12 m2 garaže u Zagrebu od 28.000 kuna. Jelušićev alfa romeo iz 2004. godine procijenjen je na 20 tisuća kuna, a fiat 125 p iz 1981. godine, vrijedi 10.000 kuna. Vlasnik je 11 dionica INE, nominalne vrijednosti 900 kuna, a posjeduje i 50.000 kuna štednje.

Nekadašnji odvjetnik Rajko Mlinarić, kao sudac mjesečno uprihodi 19.583,82 kune. Taj sudac Ustavnog suda u imovinskoj kartici napominje i niz prihoda od nastavnih, te edukacijskih djelatnosti. Suvlasnik je kuće s okućnicom od 1101 m2 u Kraljevcu Gornjem, kod Budinšćine, vrijedne 700.000 kuna, a uz to je suvlasnik stana u Zagrebu od 81,77 m2, vrijednog 1,230.000 kuna. Spominje se i kao suvlasnik vikendice na Krku od 112 m2, vrijedne dva milijuna kuna. Još jedan stan u Zagrebu, čiji je Mlinarić suvlasnik, vrijedi 1,200.000 kuna, a radi se o nekretnini od 74,89 kvadrata. Skromna vespa piaggio iz 2012. godine, procijenjena je na 25.000 kuna. Posjeduje i štednju od 300.000 kuna.
Pravedno, ili ne, jedno je sigurno da suci u Hrvatskoj žive sasvim solidno…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI