Reference za buduću predsjednicu RH – Dalija Orešković

facebook

Nastavljamo analizu moćnih žena u bitci za Pantovčak

 

Reference za buduću predsjednicu RH – Bruna Esih

* POLITIČKA KARIJERA: Ocjena (2) dovoljan – Orešković nema pretjeranog političkoga iskustva

Osim što je djelovala kao predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Orešković, za sada, konkretnog političkoga iskustva – nema. Nedavno je osnovala stranku Start, iako je po odlasku iz Povjerenstva tvrdila da nema političkim ambicija. Njena stranka nije sudjelovala na izborima u Ličko-senjskoj županiji, te je time pokazala nedostatak političkog iskustva i znanja. Osim toga, Orešković politički djeluje ponajviše kritizirajući predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no njen konkretan program javnost za sada nije imala prilike vidjeti.

Uz to, javnosti je nedavno predstavila svoju listu za Europski parlament, na kojoj se, među ostalima, nalaze bivši političari iz raznih opcija, ponajprije SDP-a, a usprkos tome što se njeno ime nalazi na prvoj poziciji tliste, priznala je kako ne namjerava otići u Bruxelles, već će ostati u Hrvatskoj, te se po svemu sudeći kandidirati za – predsjednicu. Time opet sama sebi skače u usta, jer je tvrdila da je taj oblik politike ne zanima, dok sada ipak kaže kako će na to biti primorana ako tako odluče građani… No, što će ponuditi kao argument onim građanima koji odluče da ih zastupa u EP-u, za sada nije objasnila.

Inače, mediji su svojedobno pisali o jednom vrlo zanimljivom detalju. Naime, kada se svojedobno natjecala za šeficu Povjerenstva, u svojoj je biografiji navela kako je koautorica knjige „Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH“, koja je pripremljena za tisak. U međuvremenu je stupila na dužnost, a knjiga koju je najavljivala, nikada nije ugledala svjetlo dana. Dio medija tada se zapitao – radi li se o obmani u svrhu pozicioniranja u Povjerenstvu, dok se ona sama očitovala za Direktno.hr:

„Na Vaš upit odgovaram kako sam u svom životopisu prilikom prijave na javni natječaj za predsjednicu Povjerenstva navela podatak da sam koautor knjige koja je pripremljena za tisak, što je jasno vidljivo iz životopisa koji je javno objavljen i dostupan na internetskim stranicama Hrvatskog sabora. Knjiga nije objavljena, te niti neće biti objavljena do kraja mandata i rada u ovom Povjerenstvu”, poručila je tada Orešković.

OBRANA: Ocjena (1) nedovoljan – Orešković nema baš nikakvog iskustva

Kada je u pitanju obrana, po svemu što smo za sada imali prilike vidjeti, Orešković nije pokazala nikakav oblik interesa, pa ni znanja, te se stoga o njoj u ovoj kategoriji nema što niti napisati.

VANJSKA POLITIKA: Ocjena (3) dobar – ima nekakvog iskustva

Osim što brani boje svojeg Starta na izborima za Europski parlament, Orešković se u vanjskoj politici nije konkretnije okušala, no ostavimo joj za pravo da nije ni imala prilike. Ipak, mora se priznati da je radila na nekim inozemnim projektima – ”2005. godine sudjelovala je na konferenciji u organizaciji OSCE u Gruziji, Role of Defence Lawyers in Guaranteeing a Fair Trial, kao odvjetnica koja se bavi kaznenim pravom i zaštitom ljudskih prava. Godinu kasnije ponovno je sudjelovala na OSCE-inoj konferenciji, ovaj put u Beču, na temu promocije i zaštite ljudskih prava. Kao odvjetnica je, između ostalog, zastupala i zlostavljane žene, manjine, prognanike i ratne žrtve, osobe s tjelesnim nedostacima i dr. Vodila je i upravljala složenim odvjetničkim projektima, a koautorica je i knjige ‘Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH””, stoji u njenoj službenoj biografiji.

DOMOLJUBLJE: Ocjena (4) vrlo dobar – savjesno je obavljala svoj posao

Iako se hrvatski desničari s lijevo liberalnim stavovima Dalije Orešković teško mogu složiti, ona je sama u više navrata isticala svoju ljubav prema Domovini, govorila je o problemima mladih ljudi, površno doticala ekonomske i gospodarske teme, a ako se domoljubljem može nazvati savjesno obavljanje posla, kojeg su joj plaćali hrvatski građani, tada se mora priznati da je Orešković, kao šefica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, uistinu bila savjesna. Podjednako je kažnjavala i lijeve i desne političare, te je Povjerenstvo u njenom mandatu dobilo kakav, takav smisao.

SURADNICI: Ocjena (3) dobar – čini se da Orešković surađuje s previše bivših političara

Jedno je vrijeme velom tajni bio obavijen tim suradnika Dalije Orešković. To je, dakako, znatiželjnicima dalo prostora za nagađanja, pa se pojavila priča kako iza nje stoji bivši premijer, Zoran Milanović, s kojim se jedne prigode u tajnosti i sastala. Kada je predstavila svoj tim, pokazalo se da ona stara izreka – „Gdje ima dima, ima i vatre“, moguće drži vodu, pa se na popisu suradnika našlo dvoje bivših SDP-ovaca – Tomislav Žagar i Bojan Glavašević, dvojac blizak Milanoviću. Od zanimljivih imena valja istaknuti i ono članice predsjedništva Starta, Martine Pavković. Naime, iako je Orešković u svojim nastupima nedavno kritizirala bivšeg predsjednika, Josipovića, Pavković, koja slovi za jednu od ključnih figura njene stranke – surađivala je s Josipovićem.

Pavković, javnosti ne odveć poznata dama, svojedobno je bila direktorica Zagrebačkog velesajma, a na tu poziciju izabrana je 2013. godine. No, dvije godine kasnije, u kolovozu 2015., Bandić ju je maknuo s te funkcije. Osim toga, Pavković je kratko vrijeme djelovala i u stranci Sandre Švaljek. Ta diplomirana ekonomistica i doktorica arhitekture, stručnjakinja je za područje prostornog brandiga i urbanog razvoja, a time se bavi i kao gost predavač na Arhitektonskom fakultetu, te je među ostalim u Josipovićevom mandatu bila i članica njegova Vijeća za socijalnu pravdu.

Nedavno je otkriveno da se protiv čelnika varaždinskog ogranka Starta vodi postupak zbog financijskiih malverzacija, pa je nakon te spoznaje, Orešković pod pritiskom medija, odustala od tog suradnika…

PRIZNANJA: Ocjena (3) dobar – Orešković kao anonimka preuzela Povjerenstvo

Kao potpuna anonimka, Dalija Orešković je preuzela Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, što je ujedno i njeno najveće dostignuće u karijeri. Uz to, Index.hr ju je 2016. godine nominirao za – pozitivku godine.

OBRAZOVANJE: Ocjena (5) odličan – Orešković je akademski obrazovana žena

Dalija Orešković je u Zagrebu završila osnovnu školu, nakon čega je upisla 12. gimnaziju i maturirala 1995. godine. Nakon gimnazije upisala se na zagrebački Pravni fakultet, a kako je sama priznala, glavobolje joj je zadavao ispit kod profesora, Ive Josipovića, kojega je jedva položila ocjenom dovoljan. Pravo je završila 2000. godine, a iduće godine upisala je i poslijediplomski studij iz europskog prava na Pravnom fakultetu. Pravosudni ispit položila je tri godine kasnije pred komisijom Ministarstva pravosuđa. Godinu kasnije uvrštena je u popis odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore. Osim pravnog obrazovanja, završila je i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca, gdje je svirala klavir.

IMOVINA: Ocjena (5) odličan – podaci o njenoj imovini su transparentni

U posljednjoj imovinskoj karticiju koju je Orešković predala, ne nalaze se velika odstupanja u odnosu na onu s početka mandata na čelu Povjerenstva gdje joj je plaća iznosila 16 tisuća kuna. Od iznajmljivanja stana godišnje uprihodi 20.400 kuna, suprug prema procjeni godišnje zaradi oko 150 tisuća kuna. Ima kredit od 39.500 eura, za kojeg mjesečno odvaja 225 eura. Suprug ima leasing na oko 18 tisuća eura, uz mjesečnu ratu od 250 eura za suzuki vitaru, a osim toga i kredit od deset tisuća eura uz ratu od 250 eura, na mjesečnoj razini. Orešković u kartici navodi jednokratno potraživanje od 265 tisuća kuna.
Supružnici Orešković-Letica posjeduju stan od 51 kvadrata vrijedan oko 550 tisuća kuna, ali i motocikl od 20 tisuća kuna. Štednju od 30 tisuća eura ima suprug, dok na djecu glase dvije štednje od po 180 tisuća kuna i dvije po 3205 eura.

OBITELJ: Ocjena (5) odličan – Orešković je uspješna žena i majka

Dalija Orešković korijene vuče iz Široke kule, nedaleko Gospića, a prema biografiji, rođakinja je partizanskog heroja, Marka Oreškovića Krntije, vođe ličkog partizanskog obreda, kojeg su, navodno, ubili četnici. To je dakako tek jedna od crtica iz njenog raskošnog obiteljskog života. Nedavno je u knjizi „Crna Dalija“ otvorila dušu i priznala kako je njen otac tijekom života imao problema s kockom.

„Upravo to životno iskustvo me obilježilo i ojačalo. Duboko je determiniralo ono što i kakva danas jesam. To iskustvo promijenilo je sve vrijednosti u mom životu, od uspjeha do odnosa prema novcu. Mi smo na kraju kao obitelj uspjeli pomoći ocu i moram reći da sam u konačnici silno ponosna na svog tatu, jer je pobijedio svoju unutarnju neman. Isto tako divim se i majci koju sam tijekom puberteta znala osuđivati i ljutiti se zato što nije digla ruke od oca, kako bismo mogli započeti neki novi život. Ona mi je pokazala što znači veličina čovjeka. Bez puno objašnjenja uporno je pružala ruku ocu ne bi li ga povukla iz ponora”, rekla je Orešković jedne prigode u razgovoru za Exspress.hr, napominjući da je to pečat kojega nosi.

Orešković je mladost provela u Dubravi, a obiteljske korijene ima i u Zagorju, po mami Štefici, dok je otac Nikola – Ličanin iz Široke Kule. Dalijina obitelj podrazumijeva i poznatog svekra, Slavena Leticu, oca njezinoga supruga, odvjetnika Frane. Sretno udana, majka je blizanki za čije se odrastanje, nakon Dalijinog političkog angažmana, na društvenim mrežama svekar Letica zabrinuo. Svojeg je muža upoznala u odvjetničkom uredu u kojem su zajedno radili.

„Upoznala sam ga radeći s njim u istom odvjetničkom uredu. Radi se o odvjetničkom društvu Gorana Mikuličića, u kojem sam ja u to vrijeme već imala satus odvjetnika, a Frane Letica, s obzirom na to da je pet godina mlađi, bio je odvjetnički vježbenik. Nije to bila ljubav na prvi pogled”, rekla je u intervjuu za spomenuti medij. No, s vremenom je privlačnost rasla, pa se tako rodila i ljubav koja je rezultirala brakom. Svojedobno je Orešković progovorila i o odnosu sa Slavenom Leticom.

„U mnogočemu se Slaven i ja razlikujemo, pa tako i u stavovima i pristupu stvarima, te uopće u načinu razmišljanja. Međutim, ono oko čega nije bilo spora, jest to da je obitelj na prvom mjestu. Slaven i ja nikada nismo ulazili u razgovore o temama za koje smo instinktivno osjetili da bi mogle biti sporne. To je naprosto prešutni dogovor, stvar uvažavanja i poštovanja. Međutim, kada je riječ o pomoći i podršci u podizanju moje djece, njegovih unuka, onda je Slaven jedan čvrst, dobar oslonac”, otkrila je Dalija koja je kao odvjetnica zastupala Leticu kada ga je optužio Željko Bagić, tadašnji predstojnik Mesićeva ureda. Inače, s Franom Leticom je 2009. godine otvorila odvjetnički ured gdje je radila do 2013. godine, kada je preuzela ravnanje Povjerenstvom.

MODA I STIL: Ocjena (5) odličan – Orešković se odijeva u skladu s funkcijom

Dalija Orešković je lijepa, mlada žena, koja njeguje klasičan poslovni modni stil odijevanja. U tome stilu nije moguće pronaći nikakve ozbiljnije zamjerke, a ne može reći ni da slijepo prati modne trendove. Ono čemu je Orešković vjerna, svakako je njena kratka, crna kosa, a uz to njeguje i vitku liniju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI