Pupovcu treba ispitati imovinu!

screenshot

Hrvatski suverenisti okupili su se s osnovnim ciljem ujedinjenja desnice prije ovih važnih izbora. Osjetili smo potrebu zajedničkog nastupa zato što Hrvatska ne smije dopustiti da ju u europskim institucijama predstavljaju globalisti koji pozivaju na ‘više Europe’, nego suverenisti, koji neće dozvoliti stvaranje europske federacije i europske vojske, bezglavi ulazak u euro i daljnju degradaciju nacionalne države, hrvatskog jezika i identiteta

Najuspješnija hrvatska europarlamentarna zastupnica, Ruža Tomašić, usprkos najavama da odlazi iz politike, i na skorašnjim euroizborima će braniti boje Hrvatskih suverenista, na čijoj je listi upravo ona nositeljica. Zašto, ipak, nije odustala od politike, na koji će se način nastaviti zalagati za Hrvatsku, te što radi, kad ništa ne radi – otkrila nam je u ovom vrlo zanimljivom razgovoru.

Suprotno ranijim najavama, ipak ste se odlučili u ući u bitku za još jedan mandat. Što vas je na to ponukalo? 

Važan posao koji sam radila u ribarstvu nije dovršen, jer Vijeće i Komisija odugovlače. Nakon što sam svojim izvješćem u Europskom parlamentu srušila štetne kvote za malu plavu ribu koje bi uništile našu ribarsku industriju i deset tisuća ljudi poslale na Zavod za zapošljavanje, trebao je uslijediti tzv. trijalog na kojemu Parlament, Vijeće i Komisija traže kompromis. Taj proces dosad nije ni započeo, pa ne može biti dovršen u ovom mandatu. Ne bude li mene kao izvjestiteljice za tim stolom u sljedećem sazivu, stvar će preuzeti Talijani i u kompromisni tekst progurati svoj interes, a s našim će trgovati. Hrvatice i Hrvati to moraju znati, kad se postigne kompromis to postaje zakon na razini Europske unije i nema više natrag! Zato je jako važno da ja dovršim taj posao u našem nacionalnom interesu.

Što Hrvatski suverenisti nude biračima i kako ste se uopće uspjeli okupiti?

Hrvatski suverenisti okupili su se s osnovnim ciljem ujedinjenja desnice prije ovih važnih izbora. Okupili smo nekoliko stranaka, više istaknutih pojedinaca i građanske udruge i inicijative. Na listi imamo sjajne ljude koji su poznati hrvatskoj javnosti kao dosljedni političari, stručnjaci, aktivisti, branitelji, znanstvenici – ukratko, pravi domoljubi. Osjetili smo potrebu zajedničkog nastupa zato što Hrvatska ne smije dopustiti da ju u europskim institucijama predstavljaju globalisti koji pozivaju na „više Europe“, nego suverenisti, koji neće dozvoliti stvaranje europske federacije i europske vojske, bezglavi ulazak u euro i daljnju degradaciju nacionalne države, hrvatskog jezika i identiteta. Biračima nudimo moj zapaženi rezultat u Europskom parlamentu i bespoštednu borbu za nacionalne interese. Ja nemam potrebu pričati bajke o tome što bih radila, jer sam u Europskom parlamentu bila šest godina i pred birače dolazim s onim što jesam radila. Najaktivnija sam i najproduktivnija među hrvatskim zastupnicima, to potvrđuju sva istraživanja.Naša ste najuspješnija zastupnica. Kako ste uspjeli u tome? 

  Ozbiljno sam shvatila svoj posao i marljivo sam radila sa svojim timom. Iza mene ne stoje ni velika stranka, ni moćna lobistička organizacija, ni krupni kapital. Samo domoljublje i velika volja. Birači su mi dali više od 107 tisuća preferencijalnih glasova na posljednjim europskim izborima, zato što su mi vjerovali. Ja to povjerenje nikad ne bih izigrala i danas dolazim pred njih s velikim rezultatom. Kao glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta, radila sam na čak pet izvješća, od kojih najviše naglašavam rad na Višegodišnjem planu za malu plavu ribu u Jadranu, jer je to jedino izvješće koje još uvijek nije završeno. Uspješno sam se borila za naše ribare, osigurala dodatnih 158 milijuna eura za strukturne reforme, branila naš hrvatski jezik i identitet, a srpskim lobistima i ‘Kuriru’ pokazala gdje im je mjesto…

Na koje ćete teme, ukoliko osvojite novi mandat, stavljati akcent? Koja su pitanja još ostala neriješena? 

Svakako moram završiti trijalog o maloj plavoj ribi u našem nacionalnom interesu. To je prioritet broj jedan jer, prođu li kvote kakve predlaže Komisija u kompromisni tekst, naša ribarska industrija i priobalne zajednice koje žive od ribarstva, doživjet će veliki udarac. Nama srdela i inćun idu u slobodnu prodaju, u preradu i u tunogojilišta za hranu tunama. Prepolove li nam dozvoljeni ulov, čekaju nas povećane cijene ribe i rast uvoza, uz gubitak radnih mjesta. Bila bi to katastrofa! Nastavit ću se zalagati za smanjenje ovlasti briselske birokracije, zaustavljanje ilegalnih migracija, stroži nadzor nad pregovaračkim procesom Srbije i blokadu njihova ulaska u EU dok ne riješe otvorena pitanja s Hrvatskom, jer ih u protivnom nikad nećemo riješiti. Neću dopustiti da europski birokrati nastave degradirati naš hrvatski jezik. U sljedećem će ga mandatu u potpunosti implementirati u rad EU-institucija, to vam jamčim! Neka štede na sebi, a ne na nama!

Ovih dana se na desnici opet raspravljalo o ujedinjenju. Kako to da priča do kraja nije realizirana? Zašto je gospođa Esih ignorirala Vašu ponudu? 

Nažalost, nismo uspjeli u svom naumu da okupimo sve desne snage u jednu koaliciju i ostvarimo povijesni rezultat na ovim izborima. S druge strane, nije bilo sluha. Ne bih ulazila u njihove razloge, samo ću reći da je meni u cilju pošteno dovršiti započeti posao u nacionalnom interesu i da zajedno izađemo na izbore za Sabor 2020. godine. Sve sam bila podredila tomu i bila sam spremna odreći se svega u njihovu korist. Nisu to željeli i ta je priča za ove izbore gotova. Svatko ide sa svojom listom, a nadam se da će birači nagraditi nas, koji smo željeli zajedništvo i tako poslati jasnu poruku da žele ujedinjenu desnicu.

Jeste li promotrili konkurenciju? Što kažete na HDZ-ovu listu? 

 Očekujem da će mi birači dati povjerenje zbog mojih rezultata i da ćemo tako zajedno poslati poruku mladima da se rad isplati i nagrađuje. Konkurencijom se ne bavim, jer pred birače ne dolazim s obećanjima, već konkretnim rezultatima. Nitko na HDZ-ovoj listi nema ni izbliza takve rezultate, tako da birači, ako žele nagraditi rad, znaju koga trebaju birati…

Možete li nam objasniti, zašto je suverenizam bitan?

  Bez suverenosti mi više nismo gospodari vlastite sudbine. U EU sve se više odluka donosi tzv. kvalificiranom većinom, čime se olakšava preglasavanje malih država. Lako nam se može dogoditi da moramo primjenjivati zakone s kojima se uopće ne slažemo, točnije da drugi s nama izravno upravljaju. A ako slušate našeg premijera, čut ćete da on i HDZ žele da Hrvatska bude što više integrirana u EU. To u prijevodu znači, da žele da se još više odluka donosi u Bruxellesu, umjesto u Hrvatskoj. Mi suverenisti smo protiv takve politike i želimo da se u Bruxellesu odlučuje samo o onome što nam svima donosi korist i oko čega postoji konsenzus. Sve ostalo bilo bi u nadležnosti nacionalnih država. To jamči nastavak suradnje među europskim državama, ali ujedno onemogućava bilo koga da nameće svoju volju.

 Je li hrvatska Vlada suverenistička?

 Vlada koja ratificira Istanbulsku konvenciju, podrži Marakešku deklaraciju, najavi brzinsko usvajanje eura, glasuje poslušnički u Vijeću EU-a i zagovara daljnju političku integraciju u EU, ne može se zvati suverenističkom. Današnja hrvatska Vlada nema nikakve veze sa suverenizmom i to je jedan od razloga zašto kao država zaostajemo. Tuđi su interesi našoj Vladi, čini se, ispred hrvatskih…

Nedavno ste ustvrdili kako valja ispitati porijeklo imovine gospodina Pupovca. Zašto to tvrdite?

Pupovac je blizak svakoj vlasti, a ništa nije napravio za Srbe u Hrvatskoj. Srbi u ruralnim krajevima žive u uvjetima iz kamenog doba. Ali, kad se radi o novcu, tu je vrlo agilan. Pa, tako Pupovac nadzire samog sebe u dodjeli novca poreznih obveznika njegovim ‘Novostima’. On kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjeluje o odlučivanju o dodjeli sredstava iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je predsjednik. Pupovac je usto i član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira trošenje tog novca. Toga ima samo u Hrvatskoj i tome se treba stati na kraj!

Imate li vremena kraj politike baviti se stvarima koje vas opuštaju? Što Ruža Tomašić radi kada ništa ne radi? U čemu nalazite mir?

   Jako puno putujem zbog posla i rijetko sam kod kuće. Dobra knjiga me opušta kad sam daleko od obitelji. A kad sam doma, uživam u igri s unučicama. Radujem se i kućanskim poslovima, posebice radu s maslinama i cvijećem. U blagdansko vrijeme najdraža aktivnost mi je dekoriranje našeg obiteljskog doma na Korčuli.  

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI