Predsjednik londonske izbjegličke vlade podiže Hrvatsku na noge

7dnevno

Lopovski lex Agrokor, njegova lopovska provedba i konačna lopovska Nagodba nisu samo "lopovska krađa Agrokora za lopove", nego i svjedočanstvo o totalnom nesnalaženju u ekonomiji Andreja Plenkovića, Martine Dalić i Zdravka Marića. Ortaci su opljačkali Agrokor, domaći vjerovnici pretrpjeli su velike otpise, naši najzdraviji proizvođači i brandovi pogurnuti su u provaliju, formirane su dvije krovne inozemne razine Agrokora, dok je domaći Agrokor opterećen s novim zaduživanjem. Opljačkani Ivica Todorić optužen je za lopovluk.

“Ja sam tu da dignem Hrvatsku na noge” – izjavio je Ivica Todorić nakon što je napustio Remetinac za sva vremena. A Andrej Plenković i ekipa su tu da sruše Hrvatsku. Rezultat nije teško pogoditi. U Plenkovićevo preotimanje Agrokora i Hrvatske od Todorića uključeni su strvinarski fondovi pod kontrolom tajnih ortaka. Zašto bi Martina Dalić pokrenula tako otrovnu bitku protiv Todorića. Tko je njen mentor na razini financija? Koga naše sudstvo štiti, tko stoji iza udara države na Agrokor? Zanimljivo, naše tužiteljstvo nije tražilo izručenje Todorića i za aferu Nexus, pa u svezi nje Todorić nije obvezan iznositi svoju obranu. Kod nas su se takvi propusti potvrđivali kao namjerni.

Slobodno tržište: intervencija države

Imamo zabrinjavajući postupak države protiv privatnog vlasništva, time i udar države na vlastitu formaciju. Izvaninstitucionalna grupa Borg pisala je lex specialis koji snažno utječe na materijalno – imovinski položaj mnogih poslovnih subjekata. Grubo zadire u privatno vlasništvo. Dalić, time i Plenković, birali su savjetnika (Alix partners) koji je potom izabrao istu skupinu Borg na poslovima konzultanata – za svoju osobnu korist izvukli su oko milijardu kuna iz Agrokora, zajedno s troškovima izvanredne uprave. Nagodba je zamračila na desetke milijardi kuna. Visoki trgovački sud (VTS) u Zagrebu u sastavu: Branka Vučaj, Dubravka Zubović i Nevenka Marković, potvrdio je Nagodbu i odbacio 87 žalbi vjerovnika. Kao i kod donošenja prvostupanjskog Rješenja, možemo zaključiti kako se trgovačko sudstvo u cijelom tom postupku ponijelo izrazito neprofesionalno i s otvorenim odbacivanje postojećih formacijskih okvira, kao i uz suspenziju pravde i poštenja. Slično možemo komentirati odluku Ustavnog suda da je lex Agrokor u suglasju s Ustavom RH. Plenković, Dalić i svi ti borgovci prezentiraju se kao žestoki zagovornici slobodnog tržišta, a zapravo su nositelji nedopustivog uplitanja države u koncern u kojem je država bila zanemarivo izložena. Zanimljivo, u Uljaniku je država izložena s minimalno 5 milijardi kuna, ali je intervencija vlade suprotna.

Državno odvjetništvo: teško prepoznaje lopove

Kao, nije dovoljno znati da je netko lopov, treba to dokazati. Nekoliko dana prije izglasavanja Nagodbe, Dorh je odbacilo kaznenu prijavu protiv skupine Borg pod obrazloženjem da angažman borgovaca nije mogao biti unaprijed dogovoren, jer isti nisu mogli znati hoće li nakon donošenja lex Agrokora biti angažirani. Kao, primjena lex Agrokora isključivo ovisi o Ivici Todoriću, a on je kao vlasnik Agrokora i predsjednik njegove uprave imao na raspolaganju i druga zakonska rješenja primjenjiva na situaciju u kojoj se našlo njegovo trgovačko društvo. Primjerice, postupak po Stečajnom zakonu, ili pokretanje stečaja na razini inozemne jurisdikcije. U referentnom policijskom Uskoku pravdaju se da s relevantnog kaznenopravnog gledišta nije uspostavljen neprekinut uzročno – posljedični niz, što može značiti da u Uskoku nisu pročitali članak 48. lex Agrokora, ili da imaju problema s elementarnom logikom. Ili je uslijedila intervencija premijera ili nekog ministra?Vjerovničko vijeće: privremeno VV ostalo je do kraja postupka

VTS je prihvatio nevjerojatnu povredu prava, da PVV – privremeno vjerovničko vijeće daje suglasnost izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe, iako po lex Agrokoru PVV uopće nije tijelo postupka izvanredne uprave. Podsjetimo se, sastav privremenog vjerovničkog vijeća predložio je izvanredni povjerenik. Ante Ramljak i izvanredna uprava izabrali su vjerovnike koji će provoditi odluke onih koji su ih postavili. Sudstvo je bilo obvezno kontrolirati postupanja izvanredne uprave i štititi sve vjerovnike. PVV je odobravao plaćanja za fakture nastale i dospjele prije otvaranja postupka izvanredne uprave (primjerice, Atlantic). Što je sudstvo učinilo da zaštiti ostale vjerovnike?

Roll up: zavaljaj svoju malu grudicu u tuđem novcu

PVV je dao suglasnost izvanrednom povjereniku na roll up kredit od 1,06 milijardi eura, što je teški kriminal. A za obrtna sredstva bilo je potrebno do 150 milijuna eura. Zašto je Agrokor s tim kreditom otkupio dio obveznica? Nadnevka 30. ožujka 2018. Ramljak se sastao s predstavnikom Knightheada i nakon toga je u lex Agrokor unesena odredba koja je omogućila muljažu. Knighthead je upravo tada kupovao obveznice po diskontu, a onda je preko roll up-a vratio cijeli iznos. Agrokor roll up kreditorima plaća ekstremne kamate, a slijedi i refinanciranje kredita s novim astronomskim kamatama. Sudstvo je dopustilo sve te kriminalne radnje.

Brojke: provedena je pljačka

Prema podacima iznesenim od strane Izvanredne uprave Agrokora, koji se mogu iščitati i u prijedlogu Nagodbe, dug Agrokora prema 3 grupe vjerovnika (Sberbank, VTB i obvezničari) iznosio je 2,1 milijarde eura, dok je dug Agrokora prema drugim vjerovnicima (domaće banke, dobavljači) iznosio također 2,1 milijarde eura. Iz toga možemo zaključiti da se dug 50% odnosio na Sberbank, VTB i Knighthead, dok je ostalih 50% išlo na ostale, prvenstveno domaće vjerovnike. No u Nagodbi su Sberbank, VTB i obvezničari dobili 71% vlasništva, dok su ostali vjerovnici pali na 29%. To je kriminal. Pogotovo što su Sberbank i VTB imali jako loše kolaterale, a Knighthead je tek kasnije ušao u igru.  PVV je dao suglasnost na ovakvu Nagodbu, a nije imao nikakav legitimitet. Sud je pristao i na kraju potvrdio Nagodbu sklopljenu između izvanrednog povjerenika i samog sebe, jer je članove PVV-a birao on sam.

Daltonizam: VTS ima svoje boje

Čl. 43. st. 16. lex Agrokora propisuje da će sud po službenoj dužnosti uskratiti potvrdu nagodbe: 1. ako su bitno povrijeđeni propisi o sadržaju nagodbe i postupanju prilikom njezine izrade i donošenja, kao i o prihvatu od vjerovnika, osim ako se ti nedostaci mogu otkloniti ili 2. ako je prihvat nagodbe postignut na nedopustiv način. A imamo pojavu da se vjerovnici iste skupine različito namiruju, da se vjerovnici s boljim kolateralima lošije naplaćuju, da je bilo plaćanja tražbina nastalih prije postupka izvanredne uprave, da je plaćeno po osnovi graničnog duga i to po nejasnim kriterijima, da je kompanija dodatno zadužena za 1,06 milijardi eura, da su imali pravo glasa vjerovnici kojima su tražbine pravomoćno osporene, da nije jasno na temelju kojih nalaza, izvještaja i od koga je procijenjena vrijednost Agrokora, da su u Nagodbu uvučena i društva koja su bila solventna. Svemu tome blagoslov je dalo privremeno vjerovničko vijeće, koje je birao sam izvanredni povjerenik.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI