Poljska i Mađarska, glavne zemlje ‘Uspravnice’ prema kojoj Hrvatsku vodi Pantovčak, na udaru su Bruxellesa, ali i ruske obavještajne službe!

Ured ruskog predsjednika

Neshvatljivo je koju korist EU može imati od započinjanja nove političke krize i to istodobno dok još traje 'Brexit', dok je neriješena situacija s upotrebom 'Članka 7.' protiv Poljske, dok je cijela EU na rubu trgovinskog rata sa SAD-om i dok izbjeglička kriza na južnim i jugoistočnim granicama Unije prijeti eskalacijom. Dok se sve te neizmjerno ozbiljnije, krize i izazovi odvijaju, EU-parlament je na rubu otvaranja internog sukoba protiv još jedne članice

Nakon totalnog rata Junckerove Europske komisije i Poljske, koji se prošle i pretprošle godine reflektirao na cjelokupne odnose EU i zemalja „Uspravnice“ (to su Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, a trebala bi biti i Hrvatska…) započela je nova teška kriza – koju izaziva takozvani „Sargentini report“ o slaboj demokraciji kod naših sjevernih susjeda. Temeljem tog „reporta“, europarlament je osudio Mađarsku u srijedu, što će imati nesagledivo loše posljedice.

„Report“ koji je pripremila i potpisala zastupnica nizozemskih ‘Zelenih’, Judith Sargentini, vrlo je nepovoljan po Orbana i mađarsku vlast. Većinom – više od 400 zastupnika – EU-parlament se pozvao na aktiviranje famoznog „Članka 7.“, kao i u slučaju Poljske i započinjanja procesa internih političkih i ekonomskih sankcija država EU-a protiv Mađarske – od kojih je najozbiljnija i politički najštetnija – suspenzija prava glasa mađarskih zastupnika u tijelima EU-a.

Mađarska diplomacija ovu kampanju shvaća vrlo ozbiljno – između ostalog i zbog ogromne koristi koju mađarska ekonomija ima od EU-fondova – daleko veće nego što je ima, recimo, Hrvatska.

Neshvatljive odluke

Sasvim je neshvatljivo koju korist EU uopće može imati od započinjanja nove političke krize i to istodobno dok još traje „Brexit“, dok je neriješena situacija s upotrebom „Članka 7.“ protiv Poljske, dok je cijela EU na rubu trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama i dok izbjeglička kriza na južnim i jugoistočnim granicama Unije prijeti eskalacijom. Dok se sve te, neizmjerno ozbiljnije, krize i izazovi odvijaju, parlament u Bruxellesu je na rubu otvaranja internog sukoba protiv još jedne članice.Zanimljivo je pogledati tko su ključni suradnici „Sargentini reporta“, jer je nizozemska „zelena“ zastupnica samo njegov – pokretač. To su, otkriva detaljniji uvid, dvoje NGO aktivista iz Latvije, Tatjana Ždanoka i Aleksej Dimitrov. Pojednostavljeno, sudbina istočnog krila Europske unije ovisi o dvoje latvijskih „NGO-ovaca“ koji su itekako povezani s Putinom i ruskom službom FSB.

Oboje imaju krajnje lošu reputaciju u Latviji. Aleksej Dimitrov je istodobno radio za NGO-e koji se bave ljudskim pravima, ali i koaliciju stranaka koje okupljaju rusku manjinu u Latviji. Njegova ključna suradnica i pokroviteljica je Tatjana Ždanoka, jedna od zastupnica Latvije u Europskom parlamentu. Ždanoka također dolazi iz političkog okupljanja Rusa u Latviji. Poznata je po prihvaćanju ruske aneksije Krima i potpori ruskoj intervenciji u Siriji.

‘Rat’ Bruxellesa i ‘Uspravnice’ nepovoljan za Hrvatsku

Latvijska državna sigurnosna služba ju, dapače, smatra agenticom ruskih interesa u Latviji. Latvijski mediji kažu da je ona,  čak, daljnja rođakinja Vladimira Putina, jer se njena tetka Marija udala za Mihkaila Putina, Vladimirovog suseljanina. Od ruskog je predsjednika primila „Red prijateljstva“ zbog zasluga u zaštiti ruskog jezika u Latviji.

Tu, dakle, imamo vrlo neobičnu situaciju u kojoj je ključna politička kriza – koja prijeti stabilnosti Unije na istoku i potencijalnim pozicioniranjem Mađarske kao „crne ovce“ EU-a – ponovo „influencirana“ od Rusije, kao i Brexit, uspon desnih stranaka u Njemačkoj i Italiji, te kako tvrde  protivnici američkog predsjednika Trumpa – američki predsjednički izbori.

Još jedan bizaran detalj u biografiji ovo dvoje aktivista je taj, da su se prije okretanja Putinu oslanjali na – Soroša i njegovo „Otvoreno društvo“. Nije nužno niti napominjati da su destabilizacija i „rat“ Bruxellesa sa zemljama „Uspravnice“ nepovoljni za geostratešku poziciju Hrvatske. Postavlja se naravno i pitanje – je li tu hrvatska orijentacija na EU i „Uspravnicu“,  koja se očito nalazi u unakrsnoj vatri ruskih obavještajnih službi i bruxelleskih birokrata, samo tlapnja iz koje se treba što prije probuditi…?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI