Plenkoviću, nije bitan Zakon o Ini, zatražite tjeralicu za Viktorom Orbanom!

Društvene mreže / Autor: VladaRH

Nije Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu zato što bi mađarsku državu uzdrmao njegov iskazi o tome tko se sve prodao od naših vrlih dužnosnika u operaciji preuzimanja Ine, već je nedostupan zato, jer bi mogao razotkriti za koga je radio. Ne samo da je nemoguće, nego je i nezamislivo da bi on sam, bez 'visokog pokroviteljstva', mogao obaviti sve predradnje: od obavještajnih izvida, određivanja ciljeva, pravaca djelovanja, planiranja i donošenja odluka, do nadzora njihovog provođenja u prostoru i vremenu. Nezamislivo je da bi Hernadi sam mogao dobiti sve što treba za operaciju takvog ranga, kao što je uništenje energetske samostalnosti Hrvatske, dakle ogroman novac, obučene ljude i obavještajne podatke. To je mogao zamisliti i operacionalizirati samo jedan čovjek u Mađarskoj - Viktor Mihaly Orban!

Da se s demokratskom i pravnom državom Mađarskom događaju čudne stvari, počelo se govoriti po hodnicima svih europskih institucija od trenutka kada je 2010. Viktor Mihaly Orban položio zakletvu i postao drugi put predsjednikom mađarske Vlade. Da su te glasine, što struje hodnicima europskih ureda, kudikamo više od glasina, hrvatska javnost svjedoči svakodnevno, još otkad je 14. srpnja 2011., Vrhovno državno odvjetništvo Mađarske odgovorilo negativno na prvu zamolnicu Uskoka da omogući Uskokovim istražiteljima da saslušaju Zsolta Hernadija u okviru istrage o mogućem počinjenju kaznenog dijela davanja mita dr. Ivi Sanaderu, tadašnjem HDZ-ovom predsjedniku Vlade RH.

Pritom je, pozivajući se na potrebu zaštite mađarskih nacionalnih interesa, mađarsko državno odvjetništvo, kao obrazloženje svoje odbijenice, navelo nešto što je dotuklo svaku sumnju u stvarno stanje mađarskih najviših institucija i pravne države: da su do toga došli nakon „pribavljenog mišljenja mađarskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka!“

Ni manje ni više! Ured je mađarskim tužiteljima pojasnio da bi moguće Hernadijevo saslušanje „štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske, te da bi kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske.“ O, užasa!


I, još je gospodin mađarski državni tužitelj organizirao vlastitu istragu u kojoj je, kao što je obavijestio Uskok, dokaze hrvatskog tužiteljstva predstavio samom Hernadiju. Potom je Hernadi dao svoju izjavu, pa je gospodinu državnom tužitelju, bez da je saslušao i jednog jedinog svjedoka iz Hrvatske ili poslao i jednog jedinog svog istražitelja u Hrvatsku da on ispita svjedoke, odmah bilo jasno da je gospodin Hernadi nevin, čist i bijel kao ljiljan, te ga je oslobodio svih optužbi…

Nema šanse da Uskok ispita Hernadija…Naravno da stil i sadržaj priopćenja mađarskih institucija neodoljivo podsjećaju na vremena zloglasnog kneza Meterrnicha, pa su svi koji su priopćenja čitali, ne vjerujući da je moguće da takvo nešto napišu institucije neke od članica EU-a, odmah počeli postavljati pitanja o intelektualnom i zdravstvenom statusu pisaca takvih uradaka, no stvar je bila mnogo teža. Naime, ove i ovakve uratke nisu pisali ljudi koji su svoj posao odradili, već su ih pisali po diktatu odozgo, a zna se tko u Mađarskoj sve diktira „odozgo“ – tipovi koji su se spremno stavili u službu „viših“ interesa mađarske države onako kako nju i njih vidi Viktor Mihaly Orban i njegova stranka Fidesz.

Otvoreno i bezobzirno populističko djelovanje Orbana i Fidesza poprimilo je oblik, doduše light verzije, onog zloglasnog „Ein Fuhrer, ein Volk, ein Vaterland“, pa je tako u potpunosti izgubilo svaku vezu s vrijednostima i postulatima koje gaji i na kojima počiva Europska unija poput pravne države, neovisnosti institucija, slobode medija. Umjesto visokih civilizacijskih tekovina, Orbanov apsolutizam i država su zbog svojih interesa spremni potpomognuti i kriminal. Zbog svega navedenog, na znanje gospodinu hrvatskom premijeru Plenkoviću, u namjeri da se riješe i usranog djeteta i prljave vode, europski pučani ovih dana upravo izbacuju iz svojih redova Orbana i njegov nacionalistički Fidesz…

Ništa nije promijenila ni presuda Europskog suda u Luxembourgu koji je, u povodu tužbe Hrvatske, presudio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a, Zsolta Hernadija, samo na temelju odluke mađarskog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka.
„Pravosudna tijela država članica EU dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan“, bio je nedvosmislen sud.

Ni Interpolove tjeralice nisu donijele rezultata, pa, kako zasad stoje stvari, ne postoji način da Uskok dođe do Hernadija i da ga ispita. Jednostavno, Mađari su Hernadija proglasili ključnom karikom za biti ili ne biti mađarske države i ništa ih u tome ne može pokolebati.

I mi konje za utrku imamo – od Linića do Petrovića…

No, je li baš Zsolt Hernadi taj kojega mađarske institucije štite ili se iza njega krije malo veća faca? Naime, što bi to Hernadi mogao reći našim istražiteljima, a da bi moglo ugroziti državne interese ovakve Mađarske kakva je sada? Što bi to moglo nanijeti štete MOL-u, gospodarskoj situaciji u Mađarskoj i uopće mađarskoj državnoj sigurnosti, a da Hernadi to zna? Priznanje da je podmitio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, pa bi se u Ini sve vratilo na pozicije kakve su bile prije Sanderove predaje upravljačkih prava i kupovine skladišta plin? Sigurno se ne radi o tome…

Da ispriča našim istražiteljima da nije samo Sanader uzeo novac? Možda bi im ispričao da su Slavko Linić i Ljubo Jurčić namjestili MOL-u natječaj iz nekih drugih razloga, a ne samo zbog platonske ljubavi prema Mađarima? Ni to ne bi zatreslo Mađarsku. Bi li se mađarska država zaljuljala da Hernadi tužiteljima ispriča da nisu samo platonski bili zaljubljeni u Mađare, ni Tomislav Dragičević, ni Željko Belošić koji su i te kako muljali s Mađarima u Siriji i preko kojih su, možda, ovi i upali u Inu?

Možda bi im Hernadi ispričao i da nisu samo za ljubazan pogled Ivan Šuker i Božidar Kalmeta kao članovi NO Ine, 2004. godine odobrili ilegalnu predaju tržišta BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije? Ili, za koga su radili Bojan Milković, Berislav Gašo, notorni Jozo Petrović? Iako to svi znamo… Ili, tko je još sve od domaćih visokih, srednje i nisko pozicioniranih menadžera Ine, sindikatlija i sindikatlijica, državnih i lokalnih političara, stranačkih velmoža, sabornika i ministara kolaborirao sa njim, Zoltanom Aldottom i ostalim honvedima, pa da napokon saznamo na koji je to čudnovati način, Ina, koja je 2003. godine imala 16.500 zaposlenika – od kojih nekoliko stotina visoko i više obrazovanih djelatnika, pravu vojsku tehničara i majstora – kleknula pred dva mađarska člana u Upravnom, dva u Nadzornom odboru Ine, te nekoliko desetaka onih koji su došli iz Mola da štite njegove interese, kako su javnost lagali Linić i Jurčić?

Ništa od svega toga ne bi ugrozilo mađarske državnu sigurnost, financije…

Pokrenuti istražne postupke i protiv Viktora Orbana

Odgovor, zapravo nije kompliciran: Hernadi bi mogao razotkriti za koga je radio. Jer, ne samo da je nemoguće, već je i nezamislivo da bi on sam, bez „visokog pokroviteljstva“, mogao obaviti sve predradnje: od obavještajnih izvida, određivanja ciljeva, pravaca djelovanja, planiranja i donošenja odluka, do nadzora njihovog provođenja u prostoru i vremenu. Nezamislivo je da bi Hernadi sam mogao dobiti sve što treba za operaciju takvog ranga, kao što je uništenje energetske samostalnosti Hrvatske, dakle ogroman novac, obučene ljude i obavještajne podatke.

To je mogao zamisliti i operacionalizirati samo jedan čovjek u Mađarskoj – Viktor Mihaly Orban. Mađarski premijer od 1998. do 2002., te od 2011. do danas. Viktor Orban koji je i za vrijeme mandata demokrata Gyurcanija od 2002. do 2011. vrijedno radio na uspostavi svog paralelnog sustava vlasti u Mađarskoj i bio stvarni vladar Mađarske.

Orban je maistermind cijele „Operacije Hrvatska“!

I zato Hrvatska treba pokrenuti istražne postupke i protiv Viktora Orbana i tražiti njegovo izručenje, pa ako treba i putem europskog uhidbenog naloga, jer je teško zamislivo da bi on dragovoljno napustio svoju tvrđavu…

Viktor Orban je iza svega što se događa u Ini
* Preuzimanjem „stvari“ u svoje ruke umjesto šeprtlje Hernadija, čovjeka koji je, valjda, spavao na predavanju kad je u školi za agente mađarske obavještajne službe išao na tečaj na kojem je trebao naučiti kako se izabire mjesto za pregovaranje o visini mita na koju u Hrvatskoj, na veliko i malo, prodaju i sebe i nacionalne interese najviši državni dužnosnici, pa je, umjesto šetnje po Mirogoju ili planinarenja po Medvednici, odabrao lokal s nadzornim kamerama i tako fenomenalno uprskao stvar da se morala u njegovo spašavanje uplesti i cijela mađarska država, Viktor Orban je samo potvrdio ono što smo neformalno i prije svega znali. A to je da on stoji iza svega što se događa u Ini i s Inom, pa i iza pokušaja potkupljivanja ondašnjeg premijera Sanadera.

 

Otvoreni nasrtaj mađarske države na Hrvatsku
* Nemojmo se zavaravati. Sve ovo što se događa oko Ine, Diokija HŽ-a, banaka, Petrokemije, pa i u političkom životu, a počelo je i s pokušajem upada u medijski prostor, nije ništa do otvoreni nasrtaj mađarske države na Hrvatsku. Radi se o agresiji koja se ne vodi tenkovima i topovima, ali ima sve odlike specijalnog, hibridnog rata, a krajnji rezultat bi trebao biti beskrvno podčinjavanje naše države Mađarskoj.

 

Plenković radi po Orbanovom diktatu!
* Zanimljivo je kako nas, zadnjih nekoliko tjedana, premijer Plenković i njegov podjednako anemični ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, žele uvjeriti da oni moraju po hitnom postupku progurati izmjene Zakona o privatizaciji Ine, jer nas na to „sili Europa“. I da ništa drugo ne stoji iza toga. Jer ćemo inače stradati od EU. Što je, naravno, laž! Nama se neće baš ništa dogoditi, kao što se nije dogodilo ni Mađarskoj kad je odbila provesti odluku EU suda u Luxembourgu i do dan danas nije omogućila pristup naših istražnih organa Hernadiju.

Istina je da se Plenkovićeva vlada žuri donijeti izmjene Zakona o privatizaciji Ine prije nego padne presuda Ivi Sanaderu, jer je očito iz imenovanja odvjetnika po službenoj dužnosti, da je Sud odlučio prekinuti lakrdiju od razvlačenja postupka, te se može očekivati skora prvostupanjska presuda. A to su, sigurno, preko svojih špijuna Mađari saznali na vrijeme, pa su pokrenuli svoje mehanizme utjecaja na hrvatsku Vladu. Ukratko: Plenković radi po Orbanovom diktatu, a sve je to ništa drugo do – veleizdaja!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI