Labradorski HDZ glumi desnicu

Bio je to vašar populizma. HDZ-ov dernek obilježila je pjesma "Sačuvaj nas Bože ovakve Hrvatske". Mario Plenković još nije krenuo u osnovnu školu, pa je nova uzdanica nacije nešto stariji Karlo Ressler, posinak Plenkovićevog Kolege Vladimira Šeksa. Pragamtična Angela Merkel nije došla u Zagreb podržati nacionalističku presvlaku lokalnog Stasija, nego da njemačkim tvrtkama osigura još veću dobit.

U našim predizbornim kampanjama za Europski parlament izostale su teme koje dominiraju u Uniji. “Velika 3 problema” su Brexit, migracije i populizam, a “3 velika izazova” čine klimatske promjene, starenje populacije, i digitalna revolucija. Njemačka i druge snažnije članice Unije prelaze na “novu” ekonomsku formaciju s pojačanim sudjelovanjem državne administracije u ekonomiji. Kod nas to neće proći, jer domaći dužnosnici nemaju blage veze o ekonomiji. Niti o bilo čemu drugom. Europska komisija planira napustiti trošenje resursa Unije za proizvode koji će biti upotrijebljeni samo jedanput ili najviše dvaput. U jedan “novi” koncept sumnjam: pametnjakovići namjeravaju trgovine tehničke opreme preusmjeriti od prodaje na popravke, s bolje plaćenim zaposlenicima. Tehnologija se mijenja i napreduje s takvom brzinom da su servisi suvišni. Jedno je sigurno, doći će do širenja siromaštva, pa je Hrvatska u tome smislu budućnost Unije.

Dernek u zagrebačkoj Ciboni. Nisu tema 3 problema i 3 izazova Unije, nego 33 domaće budalaštine.

U zagrebačkoj Ciboni dogodio se već uobičajen konflikt naše političke ludosti. Sukob HDZ-ova realno lopovskog djelovanja i onog što nam HDZ plasira o sebi, za potrebe dolaska ili povratka na vlast. Već 30 godina udbaši se prije izbora prodaju pod hrvatske nacionaliste, dok komunjare glume socijaldemokrate, a kada zasjednu prvi ili drugi, počinje nova privatizacijska pljačka i nova dionica ponižavanja hrvatske nacije. Možete li zamisliti taj raj na Zemlji za bilo kojeg udbaša ili komunjaru? Za njih je nastupio komunizam – uzimaju koliko im treba i stostruko više. Ovaj put Thompson nije uzeo novce da ne pjeva za HDZ. Thompsonova pjesma “Lijepa li si” bila je adrenalin za prilično zrelu Angelu Merkel. Neka se dere Thompson, neka viče Plenković, neka se trese Cibona, neka se vijore zastave i hrvatski grbovi s prvim crvenim poljem, a tamo na Bleiburgu budite tihi kao bubice – tko se nakiti hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem, odlazi u austrijski pržun – na čelu Počasnog bleiburškog voda je Kolega Vladimir Šeks. Locirati, identificirati, uhititi, transferirati! HDZ prije svakih izbora adoptira nekoliko eksponiranih “suverenista”, a neki dan u Ciboni glavnog desničara glumio je sam “ljevičarski” premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković personificira cincarsku dinastiju Karađorđevića. Na djelu je poznato Tuđmanovo udruživanje s crnim vragom za potrebe pljačke.

Premijer koji frapantno sliči Karađorđevićima, pokušao je u Ciboni izgledom, govorom, i sveukupnim nastupom što više sličiti Franji Tuđmanu, onome iz vremena kada je glumatao desničara i vikao po hrvatskim trgovima, da Udbi i Partiji osigura nesmetanu i unosnu tranziciju, a onda se u vrijeme srbijanske agresije na Vukovar isti Tuđman zavukao u mišju rupu. U dvoranu je unešena Tuđmanova bista, kao nekakvo Zlatno tele onih koji su opljačkali Hrvatsku. “Ono što se danas radi zacrtao je prvi predsjednik” – izjavio je Andrej Plenković, a dvoranom je odzvanjalo Tuđmanovo prokletstvo: “Udružit ću se s crnim vragom”. Ako je vjerovati Plenkoviću, pridržavanje ekonomske krize i iseljavanje naših mladih (ne)djela su Franje Tuđmana! To je nedopustivo blaćenje našeg najdražeg generala JNA. Povremeno se činilo da Plenković hvali Tuđmana, a zapravo je prozvao Tuđmana za naš ulazak u EU, na koljenima. Plenković nije spomenuo hrabri Tuđmanov potpis na Republiku Srpsku, niti Tuđmanovo demontiranje Herceg-Bosne, smrtonosno za hrvatsku naciju. Plenković nije spomenuo niti Tuđmanovu aboliciju za četnike koji su silovali i ubijali hrvatsku djecu. Mnogi su uvjereni da je Angela Merkel došla podržati HDZ, a ona lukavo promiče njemački interes. Naime, hrvatski državni Telekom davno je preuzet od njemačkog državnog Telekoma, pa je Merkel pozvala na proširivanje digitalne infrastrukture u Hrvatskoj. Naravno, ne o trošku njemačkog Telekoma i/ili njemačke države. Tko treba investirati u nove optičke linije, ako su sve postojeće linije prepuštene njemačkom Telekomu? Treba li hrvatska država investirati u širokopojasni internet, ako će na njemu zarađivati strani teleoperateri? Svijet je na rubu Trećeg svjetskog rata zbog sukoba čiji će model 5G mreže prevladati. Već danas je u nekim zemljama nositelj automatske vožnje kamiona. Ako neki strani teleoperater planira koristiti određenu 5G mrežu, neka financira gradnju takve mreže.

(II) Izborni imperativ: Glasovati za one stranke i one osobe koje nisu ušle u Europski parlament ili u Hrvatski sabor kao priljepci HDZ ili SDP-a i njihovih satelita.

Velika koalicija HDZ-SDP najavljena je kao nova vlada nacionalnog jedinstva, a može se komotno nazvati vladom svih onih koji su pokrali RH. Lopovi svih hrvatskih zemalja, ujedinite se! Imamo fenomen da su nam veliku nesreću donijeli dobronamjerni glasači, oni koji su na prvim parlamentarnim izborima glasovali za HDZ da se tako izjasne za samostalnost RH, pa su onda narcisoidno ostali uz HDZ, da sebi ne priznaju svoju pogrešku na prvim izborima. HDZ je dopustio slobodan lopovluk, jer je tako mnoge vezao uza se, kao što je Tito vezao uz sebe partizane kroz partizanski genocid nad Hrvatima. A kada oni osviješteni biraju neku drugu formalno suverenističku opciju, moraju biti jako oprezni, jer su Ruža Tomašić, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Hrvoje Zekanović i mnogi slični njima, ušli u Hrvatski sabor na listama HDZ-a. Svi su oni pomogli da HDZ formira većinu, a neki od njih bili su lojalni HDZ-u i nakon napuštanja te stranke, kada su u saborskom preglasavanju pomogli Andreju Plenkoviću da se održi na vlasti. Sve je to “suverenistička” ekipa, što znači da o ekonomiji nemaju pojma. HDZ je u drugi plan pogurnuo svoje “suvereniste”, ponudio novog desnog Plenkovića, a SDP kasni s distanciranjem od Nenada Stazića i ekipe, pa se Živom zidu otvara velik prostor.  

Obračun kod N1 korala: Dalija Orešković vs Zlatko Hasanbegović. HSP je koaliranjem s NZH prekršio spomenuti izborni imperativ (II).   

Tako ili slično tome, Slaven Letica naslovio je svoj komentar sučeljavanja svoje snahe Dalije Orešković i Zlatka Hasanbegovića na N1 televiziji. Letičina snaha prepoznaje ustašizaciju Hrvatske, a mnogi drže da je ta njena “zabrinutost” adresirana na šefa NZH. Letica najprije navodi komentar Igora Peternela: “Dosad neviđeni fijasko gospođe Orešković. Potpuno ogoljena! On miran i staložen, a ona sipa antifašističke parole, viče, upada, i razmeće se frazama ‘moramo ukloniti ovakve pojave’ i ‘izvolite mi odgovoriti'”. A onda Letica suprotstavlja očekivani dojam Velimira Viskovića: “Gledao sam upravo dvoboj Dalije i Hase na N1. Haso joj nije dao da dođe do riječi. Započne on svoju militantnu ideološku tiradu, govori sporo. Ta njegova i Brunina stranka doista živi isključivo od filoustaštva i zapjenjenog antikomunizma. Naposljetku ga je Dalija satrala.” Kada koristite neki prilog Hrvatske enciklopedije, vodite računa o tome da je takav Visković u Leksikograskom zavodu Miroslav Krleža od 1976. Orešković je prigovorila Hasanbegoviću da u znakovlju NZH ne koristi službeni hrvatski grb, nego onaj s prvim bijelim poljem. Samim takvim prozivanjem iskazala je duboko neznanje. Hasanbegović je zaista “satrao” Orešković kada je izjavio da će ustrajati na demokratskoj formaciji, i da ostaje pri Hrvatskoj u kojoj će takvi poput Orešković uvijek moći iznijeti svoje mišljenje i ponuditi svoj program. Glede polemike oko izjave Brune Esih, svima nama jasno je da Hrvatska u svibnju 1945. nije oslobođena, nego reokupirana – to je povjesna činjenica. Glede ekonomista od formata, u koaliciji HSP – NZH za sada je samo HSP-ov Tihomir Janjiček, koji se izjasnio protiv uvođenja eura.

Živi zid oslanja se na Dominika Vuletića. Tribun Branimir Bunjac nešto je sitno utišan, ali nacija pamti njegove kvalitetne govore u Hrvatskom saboru.

Živi zid u svome programu ima proglašavanje Isključivog gospodarskog pojasa na našem Jadranu. Zidari su nedavno pokrenuli referendumsku inicijativu “Uzmite novac strankama” za ukidanje proračunskog financiranja političkih stranaka i političara. Hoće li Živi zid zaustaviti vlastitu inicijativu ako buduće donacije budu mršave? Što čini koncept Živog zida? Deložirani, ovršeni i blokirani. Kao narodni tribun profilirao se Branimir Bunjac. Njegovu “fizičku prijetnju saborskom zaštitaru” možemo uzeti ozbiljno koliko i lajanje na mjesec. Tu je i Goran Aleksić sa Snagom i frankerima. Tu je Promijenimo Hrvatsku profesora Ivana Lovrinovića. Bilo bi dobro za Živi zid i Hrvatsku da se priključio i sudac Mislav Kolakušić, ali se on odlučio početno samostalno predstaviti zajedno sa svojim pokretom Antikorupcija. Usitnjavanje lijeve ponude rezultat je klijentelizma, dok je usitnjavanje desne ponude posljedica ulaska krkana u politiku.

HSP traži zakonsku zabranu svih ostalih pravaških stranaka. Praktično traži od HDZ-ovog Ministarstva uprave da smanji izglede HDZ-a na svim budućim izborima.

U Ministarstvu uprave držali su da je to “prvoaprilska šala”, ali je Karlo Starčević najozbiljnije uputio takav zahtjev. HSP citira čl. 11 st.1 Zakona o političkim strankama koji kaže da će se “odbiti zahtjev za upis u registar političkih stranaka ako se naziv jasno ne razlikuje od naziva već registriranih političkih stranaka”. Problem je u tome što je na HČSP svoj amen dao i sam Ante Starčević. Ne možete zakonskim zabranama spriječiti raslojavanje neke političke opcije. A jedini lijek je zaboravljena Bjelovarska inicijativa – da se sve pravaške opcije na izborima pojavljuju pod okriljem zajedničkog pravaškog pokreta i neke prihvatljive nadstranačke labele. Prije desetak godina planiran je tada tek najavljeni Hrast, najavljen na prvom okupljanju Bjelovarske inicijative. Kolega i ekipa jednostavno su to presjekli s optužnicom protiv Jure Šimića, za upitan ratni zločin u kojemu nije sudjelovao. A zapovjedno je na čelu kriznih štabova / stožera bio Josip Manolić. Veoma aktivan na toj razini bio je i Vladimir Šeks. U svezi pravaša, pitam se jeli Živi zid nekakav pobjednik prošlih parlamentarnih izbora ili je tada propustio veliku priliku? Tada je Đapić sa svojom “ujediniteljskom” inicijativom praktično onemogućio objedinjavanje desnice, Most je iskazao rezerviranost prema pravašima, Hasanbegović i ekipa izašli su na izbore pod okriljem HDZ-a, HSP AS zalijepio se za Tomislava Kramarka, pa su već očajni Daniel Srb i Ivan Pandža koaliciji Živog zida i Promijenimo Hrvatsku ponudili gradove i naselja u kojima HSP i HČSP imaju značajnu izbornu bazu, ali nisu shvaćeni. Zapravo, kada su u Živi zid stigle prve ozbiljne donacije, ta je stranka zatvorila širenje svoje koalicije. HSP je od tada nešto osnažio, pod utjecajem promjena u Europi i lokalnog uspjeha Karla Starčevića u Gospiću. Jedina uspješna strategija HSP-a za povratak u Sabor je ova: koalirati s nekom izglednom opcijom u dolasku, bez obzira jeli ona desna ili lijeva. Daniel Srb bio je onaj jedini zastupnik u Saboru koji je tražio prekid pregovora za ulazak u EU, i to je pristojan politički kapital HSP-a, koji Starčević treba preuzeti i iskoristiti. Zakonski treba zabraniti da se Sabor zove Hrvatski sabor ako u njemu nema pravaša.

Pogrešno je Most i Živi zid gledati kao konkurenciju. Most grabi u izborno tijelo HDZ-a, a Živi zid u izborno tijelo SDP-a.

Što čini koncept Mosta? Obitelj, naselje i savez polisa. Zašto je takva koncepcija osuđena na treću ili četvrtu ponudu. Pa, veći gradovi imaju svoje okoštale lokalne oligarhije i uhodanu korupciju, u kojoj za mostovce nema mjesta. Savez manjih polisa ušao je u Sabor kao interesna skupina šerifa odmetnutih gradova. Most je upoznao pakao koalicijskog partnera vladajuće opcije. Samo zato da izbjegne Tomislava Karamarka na poziciji premijera, Most je dopustio da premijer postane manager strane farmaceutske kompanije! SDP je preko (svog) Povjerenstva za sukob interesa srušio Karamarka, a Most je nasjeo na tu igru. Glasovati za lex Agrokor! Kakva je blokada nastupila u glavama mostovaca? Nakon što je profesor Ivan Lovrinović pozvao Sabor i Javnost na dekonstrukciju II. mirovinskog stupa kao obveznog, Most se priklonio stranom interesu i distancirao se od Lovrinovića, ali od tada u Mostu nema novog ekonomiste Lovrinovićeva formata. Udbaški HDZ je odmah nakon osnivanja krenuo u omasovljenje stranke, primajući u svoje redove baš svakoga, da što više Hrvata uvuče u pljačku i tako osigura njihovu privrženost, a Most je spustio svoju rampu zbog straha od pete kolone. Most ne raste, nego stacionira, a velik je uspjeh da ne pada, da ga izborni inženjering nije pokopao. Most je pokrenuo pozitivne promjene, unio je nadu u dokidanje “dvovlašća” HDZ – SDP, ali se treba redizajnirati. U tom smislu Most pred izbore za Europski parlament traži zasebno tužiteljstvo za korupciju, rasformiranje ovakvog Uskoka, odstranjivanje političara iz Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća, strože kazne za nezakonite aktivnosti dužnosnika i sudaca, registar troškova u obnašanju javnih dužnosti, i tome slično. Most u prvi plan stavlja borbu protiv korupcije, pa je zagonetka zašto nije koalirao s Mislavom Kolakušićem.  

Dominik Vuletić je veliko pojačanje Živog zida

Jedan od kandidata Živog zida za Europski parlament je pravnik Dominik Vuletić, “borac za prava ovršenih, blokiranih, i dužnika u švicarskim francima”. Poslijedoktorant je na Katedri za pravo EFZG-a. Predaje Trgovačko pravo i bio je od pomoći frankerima glede konverzije kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. “Uvjeren sam da Europi slijede paradigmatske promjene koje će započet ovog proljeća. Stari poredak se mijenja, a društveno-političke elite su potpuno nepripremljene za te promjene. Hrvatska je definitivna gubitnica procesa euroatlantskih integracija – samo 2017. godine izgubili smo više stanovništva nego tijekom agresije. Po svim smo pokazateljima na samom europskom dnu, a u postojećem uređenju u kojem su korumpirane domaće elite samo izvršitelji stranih interesa – nemamo nikakve suštinske mogućnosti da se od tog dna odlijepimo. Hrvatsku granicu probijaju ilegalni imigranti kao švicarski sir i dok našoj policiji očajno nedostaje tisuće policajaca, istodobno šaljemo našu vojsku na rusku granicu i to o vlastitom trošku! Među najgorima smo u povlačenju novca iz europskih fondova. Osobni fokus mojeg mandata u Europskom parlamentu bit će temeljni problem ove zemlje – iseljavanje iz Hrvatske i obrana hrvatske kune” – izjavio je Vuletić za 7dnevno. “Naši populacijski gubici u pet godina punopravnog članstva u EU-u, veći su od naših populacijskih gubitaka u 1. svjetskom ratu. U Hrvatskoj danas živi manje ljudi nego 1961. godine! Naša industrijska proizvodnja danas je manja nego industrijska proizvodnja socijalističke Hrvatske 1989. godine!” Vuletić zagovara suverenu monetarnu politiku, namjensko oporezivanje banaka za potrebe demografske obnove, dekonstrukciju suštinski nepravednog ovršnoga sustava, kazneni progon korupcije, obvezno ispitivanje porijekla imovine, sve uz jačanje izravne demokracije, uključujući referendum za izlazak iz Unije. Vuletićeva vizija je da do 2025. godine, odnosno 1100. obljetnice Hrvatskog Kraljevstva, Hrvatska ponovno postane istinski slobodna, suverena i samostalna država.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI