Janović prijavio Barišića zbog – izmišljenog plagijata, pa izgubio zvanje kojeg mu je omogućila – izmišljena knjiga!

screenshot HRT

Što je u pozadini neobične okolnosti da je docent Tomislav Janović zbog nebitnog propusta prijavio bivšeg ministra znanosti, Pavu Barišića, a da je sam pokušao steći više znanstveno zvanje na osnovu praktički nepostojeće knjige? Je li Pavu Barišića prijavljivao po nečijem nalogu? Je li zauzvrat trebao biti promaknut?

Profesoru Hrvatskih studija, dr.sc. Tomislavu Janoviću, koji je bivšeg ministra znanosti, dr.sc. Pavu Barišića, prijavio zbog navodnog plagijata. Oni su utvrdili da nije bilo plagijata, ali Janović  je Barišića prijavio zbog jednog drugog teksa u znanstvenom časopisu, a ne za ovo što je Sveučilište u Augsburgu istraživalo… – oduzeto je znanstveno zvanje zbog dosad nezabilježenog skandala na sveučilištima: utvrđeno je, naime, da je profesor Janović, koji je druge prijavljivao zbog sitnih propusta, vlastito zvanje dobio na osnovu praktički – nepostojeće knjige!

Naime, o dr. sc. Tomislavu Janoviću, docentu na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i njegovoj „fiktivnoj knjizi”, odnosno „Tamagotchi izdanju”, hrvatski mediji su prvi put izvijestili prije nešto više od dvije godine, nekoliko dana uoči saborskog glasovanja o povjerenju bivšem ministru znanosti i obrazovanja, dakle uoči pokušaja Barišićeve smjene koju je, svojom prijavom za plagiranje, inicirao, između ostalih, upravo Tomislav Janović.

I dok je Sveučilište u Augsburgu u propisanoj proceduri kasnije utvrdilo da dr. sc. Pavo Barišić nije učinio znanstveni prekršaj, te da u njegovu slučaju nema plagijata, Matični odbor za područja humanističkih znanosti je u slučaju dr. sc. Tomislava Janovića zaključio da bitnih nepravilnosti itekako ima, zbog čega su mu nedavno i oduzeli zvanje višeg znanstvenog suradnika, inače nužnog da bi se napredovalo iz statusa docenta u status izvanrednog profesora…

Zvanje i nepostojeće knjižno izdanje

Podsjetimo, pojedini portali su u veljači 2017. objavili da knjiga „Prema dualizmu: ogledi iz filozofije uma”, autora Davora Pećnjaka i Tomislava Janovića – na osnovu koje je Janović 2014. godine dobio zvanje višeg znanstvenog suradnika, uopće ne postoji kao dovršeno izdanje, odnosno da ni tri godine nakon što je na osnovu te knjige Janović napredovao u viši akademski status, knjige nije bilo u prodaji, pa čak niti kod izdavača!

U tu činjenicu su se pojedini novinari uvjerili obilazeći knjižare, pa i onu u kojoj je knjiga morala stajati na policama: Ibis grafiku, koja je knjigu dr. sc. Tomislava Janovića trebala izdati nekoliko godina ranije… No, knjige tamo nije bilo ni u veljači 2017., dakle gotovo četiri godine nakon što je dr.sc. Tomislav Janović zatražio više znanstveno zvanje na osnovu upravo te knjige…

Točnije rečeno, knjiga je bila u knjižari, ali je ležala skrivena duboko u ladici i nije ju bilo moguće kupiti, jer je, barem su tako tvrdili u knjižari, još u veljači 2017. imala nekoliko – tiskarskih pogrešaka!?

Zbog svega navedenog, a na temelju iscrpne dokumentacije, Matični odbor za područje humanističkih znanosti – polje filozofije i teologije – je na sjednici 15. ožujka ove godine, donio odluku o oduzimanju znanstvenog zvanja višeg znanstvenog suradnika dr. sc. Tomislavu Janoviću, docentu na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

“Matični odbor utvrdio je da se tekst pod naslovom ‘Prema dualizmu’ (IBIS- grafika, 2014.), koji je 22. studenoga 2013. dr. sc. Tomislav Janović priložio u Prijavi na natječaj, ne može priznati kao objavljena znanstvena knjiga, ni kao tekst knjige priređene za tisak, odnosno kao znanstveni rad a3, a to je bio nužan uvjet za izbor u zvanje višega znanstvenoga suradnika. Pristupnik, prema natječajnoj dokumentaciji koju je predao 22. studenoga 2013., nije ispunjavao nužne uvjete niti je, bez teksta vrednovanog kao knjiga (rad a3) s 11,25 bodova, imao dostatan broj bodova za izbor u znanstveno zvanje višega znanstvenoga suradnika”, stoji, između ostaloga, u Obrazloženju Odluke o oduzimanju znanstvenog zvanja dr. sc. Tomislavu Janoviću, Matičnog odbora, kojega je potpisao njegov predsjednik, prof. dr. sc. Lino Veljak.

Velika akademska prijevara

Treba naglasiti da je prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ante Čović, koji je prvi otkrio skandal, prije dvije godine u Dnevniku Nove TV, nazvao knjigu Janovića i Pećnjaka — „Tamagotchi izdanjem”, jer je iz godine u godinu knjiga rasla i mijenjala se, iako je, navodno, bila dovršena još 2013. godine!?

„Tomislav Janović je u sustavu Hrvatske znanstvene bibliografije virtualno ‘prihranjivao’ knjigu povećavajući joj opseg i pomičući godinu izdanja”, objasnio je suštinu te – prema svemu sudeći – velike akademske prijevare, još tada profesor Čović.

Kasnije je u dokumentu pod nazivom, “Usporedna i formalna analiza teksta”, koji je Matičnom odboru također stajao na raspolaganju, prema svemu sudeći, prijevara i egzaktno utvrđena. Otkriveno je da je sadržaj ispunjenih stranica „fiktivne” knjige bio znatnim dijelom preuzet iz disertacije Davora Pećnjaka, ali bez navodnika i bez napomene o preuzimanju…!

Valja još jednom podsjetiti da su upravo autori sporne knjige – profesori Tomislav Janović i Davor Pećnjak tijekom 2011. godine prijavili profesora dr. Pavu Barišića za plagijat, jer u nekoliko redaka popratne bilješke ispod glavnog teksta, isprva nije naveo izvor, što je korigirao u slijedećem izdanju na španjolskom jeziku, u časopisu objavljenom 2010. godine, dakle godinu prije nego su ga prijavili za plagiranje?!

Tražili su, dakle, trun u tuđem oku, a balvan u vlastitom nisu, čini se, ni primijetili…

A da je u njihovom slučaju riječ doista bila o „balvanu”, a ne tek o „trunu”, potvrdila je i stručna analiza njihovog zajedničkog teksta, na osnovu koje je kasnije i pokrenut postupak oduzimanja nezasluženo stečenog zvanja docentu Janoviću.

Pomoć unutar akademske zajednice…

“Ono što je pristupnik priložio kao ‘digitalnu verziju znanstvene knjige’ može se smatrati tek iskazivanjem namjere, početnom skicom zamišljene knjige, nesređenim materijalom razvrstanim u više ili manje povezane cjeline. To se ni izdaleka ne može nazivati – knjigom. Da nije riječ o dovršenoj knjizi, koja bi mogla biti predmet recenziranja i koja bi mogla biti prihvaćena za objavljivanje, najuvjerljivije svjedoči sama digitalna verzija knjige koja je na CD-u priložena natječaju. Digitalna verzija sastoji se od ispisanih i neispisanih stranica i to od 96 prelomljenih stranica napisanog teksta i od 86 prelomljenih praznih stranica još nenapisanog teksta”, stoji u analizi koju je priredio profesor dr. sc. Ante Čović, a koja je, između ostaloga, Matičnom odboru za područje humanističkih znanosti – polje filozofije i teologije – bila na raspolaganju prilikom donošenja odluke o oduzimanju znanstvenog zvanja dr. sc. Tomislavu Janoviću.

Profesor Čović u svojoj je analizi naglasio da Janović nije bio sam, već da su mu, u pokušaju „akademske prijevare”, mnogi unutar akademske zajednice i pomogli:

“Činjenica da je podloga za taj čin akademskog nepoštenja izrađena i ponuđena u natječajnoj dokumentaciji, nedvosmisleno upućuje na zaključak da je sam kandidat bio arhitekt prijevare, dok su ostali sudionici u postupku bili ili sudionici u prijevari ili pak samo objekti prijevare, kao npr. članovi Znanstveno-nastavnog vijeća ili članovi Matičnog odbora za polje filozofije i teologije, koji će u dobroj vjeri kasnije donijeti odluku o izboru kandidata u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika.

U Saboru 2017. Sinčić pokazivao polupraznu Janovićevu knjigu

Valja podsjetiti da je o „fiktivnoj knjizi” Tomislava Janovića i Davora Pećnjaka početkom 2017. bilo govora i u Hrvatskom saboru.

Naime, u sklopu rasprave o povjerenju ministru Barišiću, riječ je dobio Ivan Vilibor Sinčić. Čelnik Živog zida je tada pred zastupnicima listao prazne stranice djela „Prema dualizmu”, te je naglasio kako je knjiga bila poluprazna 2013. i 2014. godine.

“Ona je danas knjiga od 200 strana sa drugim ISBN brojem. Žalosti me samo da smo se našli u situaciji da će neke strane novine napisati da je ovo prijevara – prevarant prijavio grobaru Imunološkog da sudi plagijatora. Pa, zar u tom lancu prijevare i osude barem netko ne bi trebao biti moralan i normalan, ja vas pitam?”, naglasio je Sinčić u upečatljivom javnom istupu na ovu temu.

Međutim, nemoguće je poreći sudioništvo u prijevari barem za one članove Stručnog povjerenstva koji su pisali izvješće i koji su imali uvid u natječajnu dokumentaciju. Oni su se mogli lako uvjeriti da priložena ‘digitalna verzija znanstvene knjige’, ne samo po minijaturnom opsegu, nego, mnogo više, po nesređenom i nepovezanom sadržaju, nipošto ne može figurirati kao knjiga, ponajmanje kao znanstvena knjiga na temelju koje bi pristupnik trebao biti izabran u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika”, stoji u Čovićevoj analizi.

Profesor Čović je na kraju opsežne analize naglasio da su ostale nerazriješene pravne i etičke posljedice ovog slučaja, u kojem se neviđena koncentracija akademskog i elementarnog nepoštenja iskristalizirala u nezapamćeni skandal…

Savršeno organizirana izvedba…

„Nerazriješene pravne i etičke posljedice ovog skandala postale su moralnim opterećenjem za instituciju Hrvatskih studija već s obzirom na samu pomisao da bi se u njenom okrilju takvo nešto uopće moglo dogoditi, te osobito s obzirom na spoznaju da se u njenom okrilju takvo nešto – u savršeno organiziranoj izvedbi – stvarno dogodilo. Put oslobađanja institucije Hrvatskih studija od naslijeđenog moralnog tereta, što je osobito važno u kontekstu temeljite institucionalne reforme, moguć je samo preko razrješavanja pravnih i etičkih posljedica ovog slučaja”, zaključio je profesor Čović.

Pravne posljedice slučaja razriješene su nedavno odlukom Matičnog odbora o oduzimanju znanstvenog zvanja višeg znanstvenog suradnika, dok se etičke implikacije razrješavaju u postupku pred Etičkim povjerenstvom Hrvatskih studija, koji još nije okončan.

Nakon svega, nameće se pitanje – kako je moguće, odnosno zbog čega je docent Janović, koji je uz toliko „petljanja” pokušao doći do višeg akademskog statusa, zbog tek sitnog propusta prijavio starijeg kolegu dr.sc. Pavu Barišića?

Pojašnjenje cijelog slučaja, pokušali smo dobiti i od samog docenta dr. sc. Tomislava Janovića, kojem smo poslali nekoliko upita, ali do zaključenja ovoga broja našega lista, odgovore nismo dobili:

“Kako komentirate činjenicu da Vam je Matični odbor područja humanističkih znanosti – polje filozofije i teologije – oduzeo znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika?

Kako, pak, komentirate navod Matičnog odbora, ‘da se tekst pod naslovom ‘Prema dualizmu’ (IBIS-grafika, 2014.), koji je 22. studenoga 2013. dr. sc. Tomislav Janović priložio u Prijavi na natječaj, ne može priznati kao objavljena znanstvena knjiga, ni kao tekst knjige priređene za tisak, odnosno kao znanstveni rad a3, što je bio nužan uvjet za izbor u zvanje višega znanstvenoga suradnika?

Možete li pojasniti, kako to da ste Vi i gospodin Pećnjak, zbog realno sitnog propusta, prijavljivali dr. sc. Pavu Barišića, a kasnije ste, sudeći prema svemu, počinili znatno veće i teže propuste od kolege Barišića?

Jeste li Barišića, možda, prijavili na nečiji zahtjev ili prijedlog?”

 

dr. sc. Tomislav Janović – Sudski ću osporavati odluku Matičnog odbora

*Kako komentirate činjenicu da Vam je Matični odbor područja humanističkih znanosti – polje filozofije i teologije oduzeo znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika?

– Matični odbor je svoju odluku donio preglasavanjem, a u odlučivanju su sudjelovale dvije osobe koje se u odnosu na mene nalaze u eklatantnom sukobu interesa – prof. Lino Veljak i prof. Mislav Kukoč. Tako nešto ne bi se moglo dogoditi ni u jednoj normalnoj akademskoj sredini. Naime, obojicu sam 2011. godine prijavio zbog znanstvenog nepoštenja. Veljak me (zajedno s još jednim tužiteljem, prof. Antom Čovićem) zbog toga tužio sudu i izgubio spor, dok je Kukoč podigao prijavu protiv mene Etičkom odboru. Na moj pisani prigovor da prof. Kukoč nije smio biti predsjednik povjerenstva za oduzimanje mog zvanja, privremeno stručno tijelo Hrvatskih studija (koje je iniciralo i provelo postupak protiv mene) proglasilo se nenadležnim. Zbog svega ću sudski osporavati odluku Matičnog odbora, iako ona nema izravne veze s mojim radnim mjestom, budući da ja nakon stjecanja osporenog zvanja nisam napredovao u odgovarajuće znanstveno-nastavno zvanje jer sam se svojevoljno povukao iz natječaja. Drugim riječima, to mi zvanje nije donijelo baš nikakvu korist – ni profesionalnu ni materijalnu.

*Kako, pak, komentirate navod Matičnog odbora, ‘da se tekst pod naslovom ‘Prema dualizmu’ (IBIS- grafika, 2014.), koji je 22. studenoga 2013. dr. sc. Tomislav Janović priložio u Prijavi na natječaj, ne može priznati kao objavljena znanstvena knjiga, ni kao tekst knjige priređene za tisak, odnosno kao znanstveni rad a3, što je bio nužan uvjet za izbor u zvanje višega znanstvenoga suradnika”?

– Teško je komentirati nešto što nije obrazloženo. Dakle, to bi tijelo ipak trebalo objasniti zašto je 2014. godine donijelo drukčiju odluku.

*Možete li pojasniti kako to da ste Vi i gospodin Pećnjak zbog realno sitnog propusta prijavljivali dr. sc. Pavu Barišića, a kasnije ste, sudeći prema svemu, počinili znatno veće i teže propuste od kolege Barišića?

– Najviše znanstveno-etičko tijelo u državi (Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju) proglasio je Barišićev „sitan propust“ etičkim prijestupom. Tijelo koje je pokrenulo etički postupak protiv mene, i to na „poticaj“ prof. Čovića, prorektora Sveučilišta u Zagrebu, još nije donijelo pravomoćnu odluku, no u dosadašnjem tijeku tog postupka prekršilo je nekoliko statutarnih i zakonskih odredbi. To je inače treći postupak koji je na Hrvatskim studijima pokrenut protiv mene od kada su prije više od dvije godine na toj ustanovi uvedena „privremena“ (tj. neizabrana) tijela, čime je prekršena njezina autonomija. Na to sam kao sindikalni povjerenik u više navrata upozoravao.

7dnevno

*Jeste li Pavu Barišića možda prijavili na nečiji zahtjev ili prijedlog?

– Prof. Barišića nisam prijavio ni na čiji zahtjev niti prijedlog. No, zanimljivo mi je da Vi odluku Matičnog odbora o oduzimanju mog zvanja povezujete s mojom prijavom protiv bivšeg ministra.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI