Finu i javne bilježnike izbaciti iz ovršnih procesa, a utjerivače dugova – kontrolirati!

Luka Stanzl/PIXSELL

Na temelju Ovršnog zakona kojeg je donio Hrvatski sabor  i odluke Ministarstva financija da ovrhe  provodi Fina, koja ima ovlasti hladnog egzekutora hrvatskog naroda, oko milijun građana Hrvatske je direktno egzistencijalno ugroženo takvom štetnom politikom.  U taj milijun računamo i više od 320.000 blokiranih i članove njihovih obitelji koji su direktno ugroženi blokadom.  Kao što je Danijel Galović rekao: 'Stavili su nam omču oko vrata!'

Danijel Galović, kao svjedok kako zakonski akt poput Ovršnog zakona može trajno i tragično promijeniti tijek života tisuća ovršenika u Hrvatskoj, je izjavio: „Ta spoznaja nas je navela da izmjene Ovršnog zakona u smislu zaštite onih najslabijih stavimo, zasad, na prvo mjesto naših napora za društvenim promjenama. Blokada novca i računa u vlasništvu građana predstavlja najgori oblik kršenja ustavnog prava vlasništva, jer nitko ne bi smio na takav način postupati s tuđom imovinom, kao što to čine Fina i banke.“

Zato je Galović, 22. srpnja 2016., krenuo s kampanjom protiv Fine u sklopu koje je s aktivistima iz „Slobodne Hrvatske“ proveo 11 akcija pod nazivom – „Dajmo da imaju“. Od tog broja, 5 akcija održano je u Zagrebu, dvije u Čakovcu, a po jedna u Rijeci, Križevcima, Sisku i Koprivnici. Time su javnosti poslali do tada najjaču poruku o Fini kao suvišnom mehanizmu u provođenju (do 2016.) čak 7 milijuna ovrha nad našim građanima. Na svakoj ovrsi Fina je zaradila 185 kuna, što u konačnici iznosi 1,295 milijardi kuna, ne računajući troškove printanja ispisa dugovanja koje je naplaćivala – po listu – 15 kuna, pa su zato ove performanse ironično nazvali – „Dajmo da imaju!“ Time je Fina, zajedno s odvjetničkim uredima, „doprinijela“ da dug ovršenih građana postane za 2/3 veći od njegove glavnice.

Čak i potuna medijska blokada!?


Tako je bilo 2016. godine, a zahvaljujući potpunoj medijskoj blokadi, taj glas upozorenja nije dopro do šire javnosti. Pandorina kutija je i dalje bila otvorena, tako da se za dvije godine hrvatske šutnje, broj ovrha popeo na 12 milijuna. Sad je lako izračunati o kojoj se zaradi tu radi… Omjer glavnice i ukupnog duga više nije bio 2/3 duga, već 1:5! Dakle, 8 milijardi glavnice + oko 14 milijardi troškovi ovrhe (zarada odvjetničkih ureda ili javnih bilježnika i posredovanje Fine) + zatezne kamate 21 milijardu = 43 milijarde ukupnog duga blokiranih početkom 2018. godine!?

Na temelju Ovršnog zakona kojeg je donio Hrvatski sabor  i odluke Ministarstva financija da ovrhe  provodi Fina, koja ima ovlasti hladnog egzekutora hrvatskog naroda, oko milijun građana Hrvatske je direktno egzistencijalno ugroženo takvom štetnom politikom.  U taj milijun računamo i više od 320.000 blokiranih i članove njihovih obitelji koji su direktno ugroženi blokadom.  Kao što je Danijel Galović rekao: „Stavili su nam omču oko vrata!”HDZ i SDP su donijeli i mijenjali Ovršni zakon koji izbacuje građane iz svojih domova i iz Hrvatske zbog duga koji vrtoglavo raste zahvaljujući troškovima ovršnog postupka, a naročito zateznim kamatama. Ovršni zakon  je u potpunosti postavljen tako da zadovoljava financijske interese javnih bilježnika, odvjetnika i vjerovnika, a na štetu dužnika koji ne mogu podmiriti ni troškove ovrhe, a kamoli osnovna dugovanja. Građani su duplo veće žrtve u Hrvatsko, jer su dvostruko veći iznosi njihovih blokada  od kompletnog duga hrvatskog gospodarstva.

Tako je došla i 2017. godina, kad se na sva zvona u medijima pričalo kako se broj blokiranih smanjio za manje od 10 tisuća, „zahvaljujući“ prije svega iseljavanju iz  Hrvatske… Taj egzodus je poprimio dimenzije biblijski razmjera, pa demografi ističu da u tako kratkom roku nikad do sada nije zabilježen toliko velik odljev stanovništva iz države, što bi moglo imati pogubne posljedice za budućnost Hrvatske. Pritom Vlada RH vodi udvorničku politiku prema EU-u, pa je vrlo susretljiva prema imigrantima koji useljavaju u Hrvatsku nudeći im 2 godine plaćenih režija i stanarine, ako se dosele, a istodobno je bezdušna prema hrvatskim građanima koje deložira zbog duga od par stotina kuna, a o plaćanju režija i stanarine mladim obiteljima kako bi ih zadržali u Hrvatskoj –  niti ne razmišlja. Jesmo li postali građani drugoga reda u svojoj vlastitoj zemlji?

Dug raste za 2, 2 milijuna dnevno!

Iako je broj blokiranih  opao, njihov dug  je  još više porastao, jer je veći od 42 milijardi kuna, a dnevno raste za nevjerojatnih  2,2 milijuna kuna! U protekloj godini s blokiranih računa građana naplaćeno je 7,6 milijardi kuna, a prema podacima Financijske agencije – Fine, od početka 2011. do kraja rujna 2016. godine, naplaćeno je 116 milijardi kuna raznih dugova s računa poduzeća i 34,4 milijarde kuna s računa građana. Ekonomski stručnjaci su  do sada često naglašavali  da ovakvih trajnih blokada računa građana i poduzeća – nema nigdje u svijetu. Tako nešto se drugdje  radi samo prema mafiji…

Kako Ministarstvo financija zamišlja da će se blokirani građani i poduzeća oporaviti i vratiti dug, čisti je misterij! Jedino iseljavanjem! No, svakom je jasno da su i građani i poduzeća  pod blokadom, jednostavno paralizirani, gore nego da su  pretrpjeli ugriz crne mambe. Bez protuotrova ugriz ove zmije je za čovjeka u pravilu smrtonosan. Ako čovjek kojeg je ugrizla mamba primi protuotrov, 86 postotna je vjerojatnost da će preživjeti, dok kod blokiranih vjerojatnost izlaska iz blokade  je svega oko 10 posto, jer je oko 90 posto blokiranih u trajnoj blokadi duže od godinu dana i u stanju dužničkog ropstva. Jedan građanin ima više šanse za preživljavanje od ugriza  crne mambe, nego u Hrvatskoj pod blokadom računa…

Kad pitate blokiranog, koliko mu je narastao dug za par godina pod blokadom i koliko je trenutno  ukupno dužan, teško da ćete dobiti bilo kakav odgovor, osim da – ne zna. On doista ne zna koliko iznosi njegov ukupan dug, jer da bi ga saznao mora otići u Finu da mu ona izračuna i naplati printanje  15 kuna po stranici. Ako ima 5 do 10 stranica za printati lako je izračunati koliko ga ta informacija stoji.

Dok ekonomski stručnjaci uzalud ističu da ne smiju  postojati trajne blokade, jer takvi blokirani građani i poduzeća gube ekonomsku sposobnost, naša Vlada i Ministarstvo financija se na to ne osvrću. Također se pitaju,  zašto se zatezne kamate naplaćuju prije glavnice i redovnih kamata? Zašto se prvo ne bi naplatila glavnica, jer je svrha blokade bila upravo naplata glavnice? Zašto se ne  bi dužnicima omogućila otplata duga tako da se prvo podmiruju redovne kamate ako su tražbine iz mjesečnih anuiteta po kreditima i glavnica, pa tek nakon toga išla naplata zateznih kamata, koje tijekom ovršnog postupka i dalje teku na ostatak duga?

Izdajnička vladavina HDZ-SDP osovine

Također napominju, da ni jedan zakon ne spominje redoslijed naplate tražbine nakon naplate troškova ovršnog postupka i drugih troškova, da bi se  tek na kraju  naplatila glavnica. Kad bi se prvo naplatila glavnica, a na kraju zatezne kamate, dug se ne bi gomilao i blokirani ne bi upadali u trajno dužničko ropstvo bez nade da iz njega ikad izađu. Redoslijed otplate duga je vrlo bitan. Dovoljno je reći da zatezne kamate čine oko 50 posto duga blokiranih, tj. oko 21 milijardu kuna, budući da, kao što smo već spomenuli, ukupni dug blokiranih je 42 milijarde kuna sa stalnom tendencijom enormnog rasta. I još  da napomenemo da je glavnica duga tek oko 8 milijardi kuna, dakle 5 puta je manja od ukupnog duga.

Imajmo na umu da zbog svih žrtava koje je „pokosio“ ovaj Ovršni zakon i izdajnička vladavina političkih elita iz HDZ-SDP osovine i njihovih priljepaka,  moramo donijeti Zakon o političkoj i gospodarskoj odgovornosti, kojim ćemo se, ako ne  „osvetiti“ , onda barem udijeliti pravdu i zadovoljštinu potomcima onih koje ova štetna vladavina i Ovršni zakon nisu uspjeli poharati.

Nevjerojatno je da pitanje blokada u ovoliko godina krize, nije došlo na dnevni red Sabora, tim više jer se radi o protuustavnom postupku koji ne može biti rješenje za zaštitu vjerovnika, jer ogroman broj ovršenika stavlja u poziciju iz koje se sami više ne mogu izvući.

Zanimljivo je da Fina već dvije godine zaredom ne objavljuje godišnje izvješće o svom radu, tako da je zadnje izvješće bilo ono iz 2015. godine. Evo jedne tablice iz 2015., koja zorno pokazuje što je to dužničko ropstvo, uz napomenu da dug blokiranih više nije 39 milijardi, već 43 milijarde kuna s trendom rasta.

 

Fina i javni bilježnici u priči o ovrhama

Kao što znamo, nigdje u svijetu financijske agencije ne provode ovrhe, kao niti javni bilježnici i još jednom naglašavamo da ih treba izbaciti iz ovršnog postupka koji se prebacuje na banke u kojima građani imaju otvorene račune i sudove uz centralizirani sustav e-ovrha, a ovjere dokumenata obavljaju uredi u gradovima i općinama, umjesto privatnih ureda javnih bilježnika.

Kako je Fina upala u tu priču o ovrhama? Naime, ukidanjem društvenog vlasništva prestala je i potreba za postojanjem Službe društvenog knjigovodstva (SDK), kasnije Zavod za platni promet (ZAPP), pa je toj službi u nedostatku posla dodijeljeno da umjesto sudova blokira i ovršuje građane, pod izlikom da su sudovi pretrpani, pa ne stignu obavljati povećanje broja predmeta koji se bave ovrhama. Tako je, umjesto da se cijeli proces digitalizira i pojeftini, izabran ovaj lihvarski način pomoću Fine i javnih bilježnika koji obrću milijarde. Fina sada boji oko 4000 zaposlenih. Zašto su se spašavala radne mjesta u Fini, a nisu u Kamenskom, zadarskoj Adriji i brojnim drugim uništenim tvornicama u privatizacijskoj pljački? Fina je, ipak, najveća baza naših osobnih podataka, uključujući i račune, a informacija je postala – veliki biznis današnjice.

Otkud javni bilježnici u tom procesu? Javni bilježnici su se u Hrvatskoj pojavili Zakonom o javnom bilježništvu kojeg je donio Sabor 29. srpnja 1993. godine. Sada, pak, ovjere trebamo vratiti državi tj. uredima u općinama i gradovima i ukinuti javne bilježnike koji su također nepotrebna izmišljotina koja samo izvlači novac u privatne džepove, umjesto da ide državi. Sada javni bilježnici ovjeravaju potpise, pa se pitamo kakve veze ima, piše li na dokumentu iznos od npr. 50 kuna ili 100.000 kuna, ako se radi o ovjeri potpisa? Javni bilježnici uopće ne provjeravaju istinitost sadržaja, već samo ovjeravaju potpis pa bi pristojba trebala biti ista, bez obzira o kojem se iznosu radi u ugovoru.

Kao što vidimo, sustav je postavljen u svrhu bogaćenja na muci malih ljudi. Budući da se zatezne kamate naplaćuju prije glavnice i redovnih kamata, dug enormno raste. Ne postoji ni jedan zakon koji određuje redoslijed naplate duga, pa bi velike uštede bile promjenom redoslijeda naplate. Inače zatezne kamate čine oko 50 posto duga blokiranih, tj. oko 21 milijardu kuna od ukupnog duga u prosincu 2017., koji iznosi oko 43 milijarde, a glavica tek 8 milijardi! Zbog ovakvog redoslijeda naplate, dug blokiranih dnevno raste za čak 2,2 milijuna kuna!!!

„Kad bi se ovako novi Ovršni zakon napisao i postavio sustav naplate ovrha, izgubila bi se mogućnost mafijaške pljačke. Zato uporno ništa ne mijenjaju“, napominje Danijel Galović. Sad je pravi trenutak da se Fina izbaci iz ovog procesa, a višak radnika zaposli na radnim mjestima koja nedostaju. Nema potrebe uvoziti radnu snagu…

Nastavljaju se akcije i pritisci Ovršnog ustanka s ciljem dizanja svijesti da su Fina i javni bilježnici suvišne karike u ovršnog procesu. Nije moguće ovaj proces bitnije pojeftiniti bez izbacivanja ovih dviju karika. Ako ne pojeftinimo taj proces, nećemo zaustaviti egzodus iz Hrvatske, jer se previše novca slijeva u džepove ovih dviju karika. Zatezne kamate su dio te iste priče. Vjerovnici su često kolateralne žrtve, jer su u tobožnjoj borbi da im se pomogne naplatiti potraživanja, oni izvukli najtanji kraj jer se nalaze na kraju naplatnog redoslijeda.

Među brojnim zahtjevima prema Vladi i Ministarstvu financija, izdvajamo ova dva. Prvi je poslan u ožujku, a drugi 19. travnja 2018. godine:

Prvi zahtjev: Izlazak iz dužničkog ropstva u 10 koraka

Zahtjev Inicijative Ovršni ustanak za uvrštavanje točke dnevnog reda za donošenje uredbe s ciljem izlaska blokiranih građana iz dužničko ropstva:

„Poštovani članovi Vlade Republike Hrvatske,

kao suvereni narod tražimo da kao točku dnevnog reda na sjednici Vlade uvrstite ovaj naš zahtjev jer je oko milijun hrvatskih građana pogođenih blokadama i dužničkim ropstvom koji su taoci politike Vlade RH, jer se do sada baš ništa bitno nije učinilo da im se pomogne. Zato tražimo da pod hitno uvrstite ovu točku dnevnog reda. Evo nekoliko prijedloga kako je moguće provesti izlazak građana iz dužničkog ropstva:

Moratorij/obustava svih ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona;

Hitna deblokada računa građana i pravnih subjekata;

Zabrana deložacija iz jedinog doma do donošenja novog Ovršnog zakona;

Donošenje Zakona o naplati duga fizičkih osoba po hitnom postupku po uzoru na Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba NN 55/13.;

Upućivanje javnog poziva o nagodbi od strane Vlade svima onima koji ne budu obuhvaćeni Zakonom o naplati duga fizičkih osoba da izvrše nagodbe o otplati duga s dužnicima koji su došli u poteškoće oko otplate duga po uzoru na navedeni zakon;

Otpis svih zateznih kamata do visine glavnice i zamrzavanje zatezne kamate do visine glavnice;

Priznavanje preplaćenih kamata kao uplatu glavnice;

Ukidanje ostatka duga građanima kojima su zaplijenjene nekretnine;

Obveza agencija za utjerivanje duga da nakon prethodno provedenih mjera otpišu nepostojeći dug i obveza banaka i drugih da pod istim uvjetima (oko 20% od vrijednosti duga) omoguće građanima otkup svog duga;

Revizija svih ovrha za koje postoji sumnja da nisu provedene na temelju vjerodostojne isprave, poništenje svih potraživanja i obeštećenje ovršenika nad kojima su provedene takve ovrhe na temelju lažne isprave.“

 

Drugi zahtjev: Nadzor Fine i utjerivača dugova

Zahtjev Inicijative Ovršni ustanak premijeru Plenkoviću da hitno primi delegaciju Ovršnog ustanka u vezi ministra rada ministra Zdravka Marića:

„Poštovani g. Plenkoviću,

molimo Vas da hitno primite delegaciju Inicijative Ovršni ustanak zbog nemogućnosti dijaloga s ministrom Zdravkom Marićem. Unatoč više pokušaja uspostave dijaloga s njim, moramo Vas obavijestiti ispred građana koje predstavljamo, da se ministar Marić ne odaziva ni na jedan naš poziv kako bi se spriječilo daljnje nezakonito i neustavno djelovanjem Fine i trgovačkih društava, poznatijih kao agencije za utjerivanje dugova ili pod nazivom lihvarske agencije, kojima ste vi dali dozvolu za rad. Ispred 35.000 građana koji su nam dali potpis za Novi ovršni zakon, zahtijevamo sljedeće:

1. Tražimo nadzor nad radom Fine koja protuzakonito prosljeđuje osobne podatke blokiranih trećim osobama bez dozvole blokiranih osoba. Zakon o zaštiti osobnih podataka propisuje nadležnost Agencije za zaštitu osobnih podataka, ali i Ministarstva financija koje ima ingerenciju i utjecaj na zakonitost rada FINA-e.

2. Tražimo uklanjanje Fine iz ovršnog procesa, jer samo generira sve veći dug blokiranih.

3. Tražimo da hitno imenujete subjekt za nadzor rada tzv. “agencija za utjerivanje dugova”, budući da nam je Hanfa poslala odgovor da nije nadležna za nadzor tih agencija koji su registrirane kao d.o.o., tj. kao trgovačka društva.

3. Tražimo da ministar Zdravko Marić ukine dozvolu za rad agencijama za utjerivanje duga, budući da te agencije posluju nezakonito i protuustavno. Protuzakonito je da banke prodaju kredit trgovačkim društvima, pretvarajući ga u dug. Poslovanje tih agencija se može nazvati nepoštenim, a dužnici često plaćaju i agenciji i prvotnom vjerovniku. Dužnike se obmanjuje, zastrašuje, lažno ih se informira, prikupljaju se informacije o privatnom životu dužnika, uznemiruje ih se doma i na poslu, traže se informacije od susjeda, rodbine i poslodavca.

4. Svi ugovori o ustupanju potraživanja (cesije) moraju biti dostavljeni dužniku, jer dužnik u svakom trenutku mora znati kome duguje i koliko tj. rekapitulaciju duga, za koliko je njegov dug otkupljen i kojeg datuma, jer ako je dug predmet trgovine i tržišta, onda dužnik kao stranka mora imati sve informacije radi ravnopravnosti stranaka.

Zašto tražimo hitni sastanak:

zbog štetnog utjecaja politike Ministarstva financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem na porast siromaštva, iseljavanje i demografski slom Hrvatske,

zbog sve više žrtava takve njegove monstruozne politike,

zbog milijun hrvatskih građana u dužničkom ropstvu,

zbog ignoriranja, svima kao dan vidljive pljačke naroda kroz Finu i trgovačka društva koja nezakonito rade lihvareći hrvatske građane.

Tko smo mi da tražimo sastanak s vama:

imamo legitimitet više od 35.000 građana koji su nam dali svoje potpise,

mi smo vaši poslodavci od kojih primate plaću i dodatke na plaću, koji su platili službene aute koje vozite i koji plaćaju sve povlastice koje imate,

mi smo oni koji će vam isplaćivati plaću još dugo nakon što više ne budete premijer, ministar ili saborski zastupnik,

mi smo oni koji će vam do kraja život isplaćivati visoku mirovinu.

Zbog svega navedenog tražimo hitni prijem kod Vas s ciljem uspostave dijaloga s ministrom kojeg ste Vi imenovali i za čiji rad snosite odgovornost. Tražimo da pod hitno poduzmete odlučujuće korake kako bi se spriječila daljnja devastacija hrvatskog društva. Ako niste u stanju svog ministra dovesti u red, ili ga smijeniti, molimo da to javno kažete i da podnesete ostavku. Ako imate volje i snage nešto mijenjati, onda Vas zamoljavamo da nas primite na sastanak kako bismo implementirali rješenja koja smo ponudili.

S poštovanjem,

ispred Inicijative Ovršni ustanak:

Danijel Galović“

 

Naši miševi ne jedu zadužnice Abisal Faktora

Kao što znamo, Fina provodi blokade računa ne temelju vjerodostojne isprave. Od brojnih primjera kako ta isprava nije često vjerodostojna, ističemo primjer bjanko zadužnica Abisal Fakora.

Kako i pod kojim okolnostima su bjanko zadužnice hrvatskih građana dospjele u ruke Bugarina Yordana Ivanova, koji ih je pomoću Fine aktivirao, kako bi ih naplatio pomoću ovrha – nitko ne zna. Kako je moguće da je u tom poslu sudjelovao čovjek-duh, koji nikad nije bio u Hrvatskoj, kako je dobio OIB za registraciju trgovačkog društva Abisal Fakor, kako je upio preko Fine utržiti na toj preijvari, navodno, oko 7 milijuna kuna – nije poznato. Tko je pred Finom pokrenuo izravnu naplatu, na temelju zadužnica zaplijenjenih u akciji PUP-a i USKOK-a 2011. / 2012. – još je manje poznato…

I dok čitamo kako su u Argentini miševi pojeli pola tone marihuane, pitamo se – kakvi su to miševi kod nas? Kako to da im nije palo na pamet barem malo gricnuti te zaplijenjene zadužnice Abisal Faktora kako ih FINA ne bi aktivirala? Dok su se argentinski policajci, koji su smračili pola tone zaplijenjene marihuane, pokušali izvući na miševe pa zaradili 8 otkaza, kod nas nitko ništa ne zna, a ponajmanje Bajić i Cvitan. Sad ode i Cvitan, pa ga više neće trebati čuvati kušači hrane i Geigerovi brojači, kako kažu.

Mira Veljačić Ajanović, članica Udruge „Veronika Vera“ iz Rijeke i Inicijative Ovršni ustanak, godinama umjesto institucija koje ne rade svoj posao, sa svojim suborcima bije tešku bitku. Ova žena zrelije dobi i krhke tjelesne građe, mora biti uzor kako se lavovski boriti protiv korupcije u sudstvu, korumpiranog sustava i ovršne mafije. Već je s Galovićem bila pred vratima ministra Zdravka Marića i opet je najavila dolazak u Zagreb kad Marić odgovori na upit ili kad ga Plenković pritisne da dogovori sastanak na koji ga poziva Galović.

Kad je gospođa Mira ukazala da se radi o nepostojećoj osobi i nepostojećoj firmu koja se ne nalazi na lokaciji gdje se vodi u Zagrebu, za par dana su podaci – tko se krije iza tog OIB-a – obrisani!? Kako je uopće moguće registrirati tvrtku u Hrvatskoj na ime čovjeka-duha, kako je moguće dobiti OIB, a kako pokrenuti ovrhe nad stotinama građana na temelju broja kojeg nitko nije provjeravao, dok se ova umirovljenica sa skromnom mirovinom, nije uputila u bitku s vjetrenjačama?

Odgovor Porezne uprave…

Evo kako je glasio odgovor Porezne uprave na Mirin zahtjev za proglašenjem spornog OIB-a nevažećim:

„Poštovani,

U privitku dostavljamo Rješenje doneseno povodom zahtjeva za proglašenje nevažećim OIB-a: 29810791937, određenog i dodijeljenog na ime Yordan Ivanov Yordanov, zaprimljenog putem elektroničke pošte.

Ovim putem skrećemo pozornost da do dana donošenja Rješenja, Ministarstvo financija, Porezna uprava nije zaprimila dodatnu dokumentaciju i/ili informacije od drugih tijela u dijelu koji se odnosi na postupke provedene u nadležnosti istih, a na temelju kojih bi bilo utvrđeno da postoji zakonska osnova za poništenje dodijeljenog OIB-a.

U dijelu zahtjeva koji se odnosi na otpravu skeniranog zahtjeva od 28. travnja 2017. godine, temeljem kojeg je određen i dodijeljen OIB 29810791937, obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti udovoljiti istom. Naime, porezno tijelo je, sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona (Narodne novine 115/16), dužno kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, kao i podatke koje razmjenjuje s drugim državama u poreznim stvarima. Obveza čuvanja porezne tajne odnosi se na sve službene osobe poreznog tijela, vještake i druge osobe koje su uključene u porezni postupak.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

S poštovanjem,

Z. M., voditeljica ispostave

Porezna uprava – Područni ured Zagreb, Ispostava za nerezidente“

Kao što piše u prethodnom pismu, Ministarstvo financija i Porezna uprava nemaju zakonskih temelja za poništiti nečiji OIB, ali svejedno su to nakon par dana – učinili. Zanimljivo, Porezna čuva porezne tajne ne navodeći da se to ne odnosi na prevarante i lopove…

Odgovor gospođe Mire…

Revoltirana takvim odgovorom, prije par dana gospođa Mira joj je odgovorila:

„Nepoštovana  gospođo!!!

Dobro pogledajte putovnicu i mail-dopis koji je vaša kolegica otpravila javnom bilježniku,  dobro pogledajte svu  niže   priloženu dokumentaciju i  pronađite  u istoj  ime  Yordan Ivanov Yoradanov, izuzev na potvrdi o dodjeli  OIB-a,  29810791937!!!

Dalje, uložila bih žalbu na  rješenje u privitku,  no kako isto ne  sadrži ni ime, ni adresu primatelja,  takvo rješenje  procesnopravno, upravnopravno   ne postoji:  nije izvršen otpravak, nema dokaza o urednom otpravku, znači, ne može se utvrditi žalbeni rok ni druge okolnosti   itd.!!!

Sve kada bih izdvojila 35 kuna upravne pristojbe, to bi značilo da sam 35 kuna bacila na predmet i rješenje koje sadrži  jedan članak, odnosno,  članak 8. Općeg poreznog zakona (Narodne novine 115/16),   koji nema veze niti je u svezi s ovim upravnim predmetom!!!   Do povrede  istog članaka i zakona nije došlo kada se je javnom bilježniku otpravljala putovnica  Yordana Yoradanova!!!

Yordan Yordanov  nije i ne može se pisati Yordan Ivanov!!!

S velikim nepoštovanjem  i nerazumijevanjem, izvolite primiti izvanredni otkaz!

Jedna od  vaših ” bezimenih”   poslodavaca  koji  vam  isplaćuju  plaće!!!“

Pandorina kutija je otvorena i iz nje su mnoga zla puštena. Mnogi su izgubili nadu pa su odabrali bijeg iz Hrvatske, pa čak i samoubojstva. Hoćemo li mi biti dovoljno brzi kao Pandora za zatvorimo kutiju prije nego što iz nje pobjegne nada, ovisi ne samo o Galoviću, eljačić i mnogim drugima koji se bore, već o svima nama, ali i o onima kojie će nam se pridružiti.

Mariću, očekuj nas! Imamo nešto važno s tobom popričati! Inače te čeka izvanredni otkaz!!!

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI