DORH ISTRAŽUJE MISTERIJ: Što se događa s narkoticima u varaždinskoj bolnici?

pixabay

Nije tajna da je hrvatsko zdravstvo već godinama “rak-rana” našeg društva. No, kada se u cijelu priču oko ionako opterećenog zdravstva uplete i DORH, postaje jasno da smo zagazili u najveću trulež koja postoji.

Barem se tako čini po svemu što se posljednjih nekoliko mjeseci događa u Općoj bolnici Varaždin, a o tome se gotovo i ne govori. Razlozi sežu u sferu javnih tajni, iza kojih evidentno stoji neka malo veća sila, no za bolje razumijevanje cijele priče, možda ovaj put ne treba miješati “kruške i jabuke”.

Priča stara dva mjeseca

Priča o problemima u Općoj bolnici Varaždin isplivala je na vidjelo još 6. veljače, kada je na sjednici Županijske skupštine vijećnik Živog zida Mladen Rogina članove Skupštine suočio s dokazima da u bolnici nešto ne štima. Naime, Rogina je došao u posjed dokumenata interne kontrole bolnice, a nakon proučavanja, shvatio je da mnogo toga u toj priči nije dobro.

“Ovo je sramota Varaždinske županije! Radi se o internoj kontroli u Općoj bolnici Varaždin, koju je provelo šest stručnjaka. U samo četiri dana,  našli su hrpu nepravilnosti, praktički i kriminal unutar bolnice”, rekao je  Rogina na toj sjednici.Među krucijalnim problemima na tim stranicama bili su neosnovano isplaćivanje dodataka na plaću ravnatelju bolnice, zamjeniku i pomoćniku, odnosno plaća im se nije isplaćivala prema kolektivnom ugovoru. Također, voditelji ureda imali su koeficijente veće nego što je to bilo propisano uredbom, a prekovremeni sati djelatnika bili su znatno veći od dopuštenih.

Jedan od najvećih problema bolnice je i to što ustanova ne provodi proces javne nabave u skladu sa zakonom, odnosno postoje milijunski iznosi za koje uopće nije bio proveden postupak javne nabave.

Uza sve to, bolnica nije na vrijeme podmirivala dospjele obaveze, dok su, s druge strane, naplaćivani lijekovi po cijeni višoj od nabavne, čime je zavod u 2017. godini oštećen za 1,8 milijuna kuna, odnosno 1,2 milijuna kuna do kolovoza 2018. godine.

Računi u bolnici su se frizirali?!

Možda je najgora od svega činjenica da 46 posto računa koji su analizirani nisu bili ispravni, odnosno bili su frizirani, a pri otpisu s liječenja računi se navodno nisu davali pacijentima na potpis.

Također, u bolnici se uopće ne vodi evidencija narkotika, opojnih droga i psihotropnih tvari, tako da nije poznato njihovo stvarno stanje.

Nakon što su objavili ove višemilijunske afere u ustanovi čiji je osnivač Županija, Rogina je u ime Živog zida zatražio smjenu ravnatelja, zamjenika i pomoćnika te razrješenje Upravnog vijeća bolnice, koje je postavila županija.

Moguća kazna i do milijun kuna?

Nakon što nisu dobili zadovoljavajuće odgovore od Upravnog odbora Opće bolnice Varaždin, varaždinski ogranak Živog zida predao je prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, koji je, kada su proučili dokumentaciju, pokrenuo istragu protiv te zdravstvene ustanove.

Osim istrage DORH-a, u bolnicu je poslan i inspektorat rada za prekovremene sate djelatnika te je upućen zahtjev za provođenjem nadzora zbog neprovođenja javne nabave.

Posljednja stavka, odnosno neprovođenje javne nabave, mogla bi skupo stajati ionako financijski pogođenu zdravstvenu ustanovu. Naime, kazna za neprovođenje javne nabave iznosi vrtoglavih milijun kuna!

Stvari isplivavaju na površinu, a županija šuti

Iako je od svega prošlo već dva mjeseca, osnivač bolnice, Varaždinska županija, i dalje šuti o svemu. Sama se bolnica, doduše, preko lokalnih medija pokušala “oprati od kaljuže” u kojoj se nalazi, no nakon što je priča procurila u javnost, sve je više nezadovoljnih djelatnika i liječnika koji se javljaju te ukazuju na nove probleme u toj ustanovi.

Da nije sve tako bajno i da nije “narušen ugled bolnice” kako je to rekao ravnatelj Kudelić za lokalne medije, govori nalaz državne revizije iz svibnja 2018. godine, koji je jasno pokazuje da nijedno područje koje su analizirali ne zadovoljava osnovne kriterije jedne zdravstvene institucije.

Bolnica s najvećim manjkom

O katastrofalnom stanju našeg zdravstva možda na kraju najbolje govori činjenica da su, osim bolnice u Lovranu, sve državne bolnice prošlu godinu završile s manjkom, a ništa bolje stanje nije ni u slučaju općih bolnica.

Najgore je prošla Opća bolnica Varaždin, koja je imala najveći manjak – gotovo 187 milijuna kuna! Od tog iznosa, 125 milijuna kuna preneseni je manjak iz prethodne godine.

Revizije i istrage s kojima će varaždinska bolnica biti suočena, tek će pokazati stvarno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i tko je kriv za takvo poslovanje u ustanovi o kojoj je ovisna cijela jedna županija, pa i šire područje.

Na kraju se postavlja pitanje – ako smo suočeni s tolikim propustima, možemo li, kao pacijenti, očekivati normalnu zdravstvenu skrb u ustanovi u kojoj su radnici evidentno preopterećeni poslom te puno toga nije u skladu sa zakonima i propisima?

unutarnja_kontrola_bolnice_vz by on Scribd

Facebook Comments

Loading...
DIJELI