Zašto Erdogan ne popušta s rafalnom paljbom po Saudijskoj Arabiji

U istinu da će razotkriti sve detalje brutalnog ubojstva Jamala Khashoggija kune se čovjek čije sigurnosne službe po svijetu kidnapiraju građane i ilegalno ih dovode u turske kazamate!?

Prije dvije godine ruske obavještajne službe pripremale su državni udar u Crnoj Gori. Plan im je bio da na dan izbora, jer su uvidjeli da će Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića opet pobijediti, organiziraju demonstracije i da u tom metežu ubiju Đukanovića.

Prva reakcija

Plan je spriječen, dio zavjerenika uhapšen i sudi im se, a dio se nalazi u Srbiji i Rusiji, izvan dometa crnogorskog pravosuđa.

U prvoj reakciji na informacije o osujećenom državnom udaru, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić burno je reagirao i osuo paljbu po službenoj Podgorici. A onda se nekoliko dana kasnije oglasio i objavio da je srbijanska obavještajna služba (BIA) dojavila Crnogorcima kakvo se zlo sprema.

Što se dogodilo za (uobičajeni) salto mortale Aleksandra Vučića?

Crnogorske su vlasti od ruke predsjednika Srbije dobile kompletnu dokumentaciju. Autor najvećeg dijela dokumentacije bila je upravo BIA. I neupućeni su mogli vidjeti da su na svakom dokumentu koji je poslan Podgorici stajali datum i točno vrijeme događanja. Dokumenti su pokazali da je BIA znala svaki korak zavjerenika mjesecima unaprijed. U dokumentima koje je Vučić dao bio je i snimak razgovora dvojice zavjerenika, visokopozicioniranih u planu državnog prevrata u Crnoj Gori. Jedan od aktera drugome kaže: “Sada ćemo završiti s ovim ovdje (ubiti Đukanovića), a onda ćemo isto tako završiti i s onim našim gore. Vučić je, dakle, bio sljedeća meta ruskih zavjerenika!”

Sličnom svjedočimo sada u Turskoj samo što je Turska dopustila da se zločin dogodi.

Recep Tayyip Erdogan ne smiruje se u pravdoljubivom nastojanju da se rasvijetle svi detalji brutalnog i okrutnog ubojstva saudijskog novinara i suradnika lista „The Washington Post“ Jamala Khashoggija.

Svakodnevno se objavljuju nova šokantna otkrića o tome kako je novinar namamljen u konzulat Saudijske Arabije i živ raskomadan (!). Prateći internet, ne možemo se oteti dojmu da su turske vlasti znale što se sprema i sve snimale.

Glasnogovornik tužilaštva

Sada Erdogan ne popušta s baražnom paljbom po Saudijskoj Arabiji. Šef jedne moćne europske države sveo se na poziciju glasnogovornika ili tužitelja koji istražuje. Zna sve, usta su mu puna pravde i prijeti da se neće smiriti dok se ne otkrije cijela istina.

I to govori čovjek čiji agenti po svijetu kidnapiraju ljude i dovode ih u turske kazamate!? Govori predsjednik države koja je iza rešetaka stavila stotine novinara čija je jedina „krivica“ što mu se javno ne klanjaju?!

Istinu traži neko tko u kazamatima drži tisuće državnih službenika i vojnike izvedene na ulice u neuspjelom državnom udaru, dok generali koji stoje iza toga i dalje uživaju blagodati svog položaja!? Nešto tu smrdi.

Ubojstvo Khashoggija je za svaku osudu. Nema dovoljno pravde na ovom svijetu kojom bi se kaznili nalogodavci i izvršioci tog monstruoznog čina. Isto tako, nema dovoljno pravde na ovom svijetu kojom bi se kaznila nastojanja da netko iskoristi taj gnusni događaj i okoristi se na račun njega. A izgleda da Erdogan radi upravo to!

S jedne strane, ubojstvo Khashoggija sultan Erdogan koristi da se Saudijskoj Arabiji osveti zbog udara na Katar, koji je sada utočište Muslimanskog bratstva. Erdogan s vlastima Katara, a pogotovo s Bratstvom, gaji duboke prijateljske veze. To pokazuje i tako što koristi svaku priliku da ljude pozdravi simbolom te organizacije. A simbol su 4 prsta podignuta u zrak, dok je palac savijen.

Saudijska Arabija je na čelu Arapske koalicije koja je uvela oštre sankcije Kataru. Bratstvo je, nakon progona iz Egipta, našlo utočište u Kataru i sada dobilo svojih pet minuta da Rijadu vrati milo za drago!

Erdogan, kao najjači eksponent Bratstva, je idealan medij. Njegova Stranka pravde i razvoja je politička kičma ove organizacije.

Pohvale profesionalcima

Mora se odati priznanje turskim istražnim organima da su vrhunski razotkrili sva važnija događanja, nakon ulaska Khashoggija u konzulat. Sve je učinjeno maksimalno profesionalno, uz striktnu kontrolu i obzirnost pretrage prostora konzulata.

Jedino što se ne uklapa u cijelu priču, ako je Turska, kako i sam Erdogan kaže, znala skoro sve, kako se moglo dogoditi da saudijski novinar nestane i bude ubijen na tako stravičan način a da mu tijelo ne mogu pronaći?

Erdogan ima svoj plan i svoje motive. Raskomadani novinar je samo poluga da se zamišljeno ostvari. Zasluženim batinanjem Rijada ispunjava i zadatak kao odani član Muslimanskog bratstva. No, nije samo to. Turska je u sve dubljoj ekonomskoj krizi i bude li i dalje išla protiv SAD oni će ga baciti na koljena. Zna se tko je kriv za ekonomsku krizu u Turskoj – Erdogan i njegovi savjetnici! Isto tako se zna da, kao tipični diktator, nikada to neće priznati. Uvijek su svi drugi krivi. I uvijek je on „meta“, a njegova „zemlja žrtva okrutne, pokvarene, podle zavjere“. Zvuči poznato, zar ne?

Ratni zločini u Jemenu

Saudijsku Arabiju pogađa jedna od žešćih političkih kriza.

Ibn Salmanove reforme su započele predstavljanjem „Vizije 2030.“ u travnju 2016. godine, tj. ambicioznog plana ekonomskih i društvenih reformi. Važan motiv puštanja u optjecaj tog ambicioznog projekta je Ibn Salmanov plan stvaranja slike lidera i uzdanice mladih Saudijske Arabije, kako bi se što bezbolnije obavio prijenos vlasti sa njegovog oca na njega. Princ Muhammed ibn Salman nastoji raskinuti savez saudijske dinastije sa vjerskom institucijom koja od uspostavljanja prve saudijske države pa sve do danas predstavlja čvrsti stup njihove vlasti. Ali, kao i u slučaju propasti Osmanskog Carstva glavni razlozi propasti osmanske države bili su autokracija i politička diktatura, jer vojnu i administrativnu reformu nije pratila odgovarajuća reforma u području politike i ljudskih prava.

Slično je u Salmanovoj Saudijskoj Arabiji koja ubrzano i nepromišljeno provodi određene reforme i istovremeno napada i ponižava susjedne države. Mladi princ nastoji preskočiti povijesne faze i na (pre)brzi način postići preokret i provesti modernizaciju društva, administracije i ekonomije; dok se, u isto vrijeme, grčevito bori za utvrđivanje i jačanje političke diktature u kraljevini.

Današnja Saudijska Arabija nije samo pod rastućim pritiskom zbog ubojstva Khashoggija već i masovnih ratnih zločina koje čini u Jemenu. No, Saudijska Arabija je i veoma bogata zemlja. Kao takva zanimljiva je ne samo Erdoganu.

Stoga vrijeme čini svoje. Okrutno ubijeni Khashoggi će otići u povijest. Sjećat će ga se obitelj, prijatelji, novinarska zajednica. A mi ćemo povremeno čitati o tome koji su sve politički dealovi napravljeni kako bi se stvari zataškale.

Moguće je čak da i Erdogan pohapsi neke ljude u svom sigurnosnom sustavu, tobože, jer su „jer su zakazali“ i „nisu reagirali na vrijeme“ kako bi se osujetio plan ubojstva Khashoggi. A, ustvari, riješit će se još nekih iz rastućeg broja neistomišljenika koji ga okružuju. Opet i opet, živi bili pa vidjeli.

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman, koga čak i američki predsjednik Donald Trump  odgovornim za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, krenuo je u žestoku protuofenzivu protiv svjetskih političara i medija. Preko svog ministra vanjskih poslova Adel al-Jubeira osudio je medije i političare širom svijeta zbog, kako je istaknuo, histerije koju su stvorili oko ubojstva novinara Khashoggija. Ministar al-Jubeir predstavio je pak svoju zemlju kao “moralni bljesak Bliskog istoka.”

Blef princa Mohammeda: “Rijad predvodi borbu protiv terorizma”

Najviši vojni dužnosnici iz 40 većinski muslimanskih zemalja su se u nedjelju okupili u Rijadu na summitu takozvane “Islamske vojne protuterorističke koalicije” (IMCTC), prenosi Radio Slobodna Europa.

Koaliciju je prvi put prije dvije godine okupio saudijski princ i ministar obrane Mohammed bin Salman, a želja mu je bila stvoriti isključivo islamsku vojnu koaliciju koja će se boriti protiv terorizma i ekstremizma.

Na otvaranju summita je princ Mohammed osudio nedavni teroristički napad u Egiptu i uzvanicima poručio da je ovaj napad “bio vrlo bolna pojava koja nas sve mora natjerati na razmišljanje o međunarodnom i moćnom odgovoru protiv ovog terorizma i ekstremizma”.

Zemlje članice takozvane “Islamske vojne protuterorističke koalicije” složile su se da će svaka moći zatražiti ili ponuditi pomoć drugoj zemlji u borbi protiv terorista, što može uključivati vojnu, financijsku i drugu pomoć.

Zemlje članice takozvane “Islamske vojne protuterorističke koalicije” složile su se da će svaka moći zatražiti ili ponuditi pomoć drugoj zemlji u borbi protiv terorista, što može uključivati vojnu, financijsku i drugu pomoć.

Skupina zemalja, čije je sjedište u prijestolnici saudijskog režima u Rijadu, navodno će jedna drugoj pružati pomoć u borbi protiv financiranja terorizma i ekstremističke ideologije. Naravno, domaćin bi prvo trebao krenuti od samoga sebe, nakon čega bi u roku od nekoliko tjedana nestale desetine, ako ne i stotine ekstremističkih i terorističkih organizacija i skupina. Vidjet ćemo hoće li saudijski krunski princ održati riječ.

Irak i Sirija, prve linije borbe protiv takozvane Islamske države i čiji lideri gaje prisne odnose s Teheranom, nisu članice ove koalicije, kao ni većinski šiitski Iran, glavni regionalni rival većinski sunitskoj Saudijskoj Arabiji. Rijad optužuje Teheran da podržava naoružane paravojne skupine širom Bliskog Istoka, uključujući libanonski Hezbollah kao i pobunjenike u Jemenu”. I Katar je član koalicije, ali nije pozvan zbog sukoba sa Saudijskom Arabijom.

Saudijski general Abdullah Al-Saleh, glavni tajnik ove fantomske protuterorističke koalicije, rekao je da “cilj ove grupe nije stvaranje sunitskog bloka protiv Irana”.

Reuters navodi da se zemlje članice ovog saveza slažu oko principa, ali i da imaju naglasile različite prioritete. Jemenska delegacija, koju se ne zna ni tko je predstavlja, poručila je da fokus trebaju biti “Iran, Al-Qaeda i takozvana Islamska država”, dok je Turska zatražila “pomoć prijatelja u borbi protiv kurdskih separatista”.

Kritičari inicijative smatraju da bi ova koalicija mogla postati “alat Saudijske Arabije”. Saudijski general Abdullah Al-Saleh je najavio da će Rijad platiti oko 107 milijuna dolara za novi operativni centar koalicije i dodao da druge članice mogu ponuditi financijsku podršku za druge inicijative.

Saudijski režim je nakon terorističkog napada u Egiptu, priopćio da se u Rijadu održao prvi summit “Islamske vojne protuterorističke koalicije”, koja je “osnovana” u prosincu 2015. Dakle, prvi je summit održan gotovo dvije godine od osnutka koalicije, što je prilično čudno.

Saudijska bajka o “protuterorističkoj koaliciji” je nakon osnutka trajala nešto više od jednog dana, upravo onoliko koliko je i mogla, uzmemo li u obzir činjenicu da je to zemlja koja je, uz američke stratege, svijetu dala Osamu bin Ladena, utemeljitelja Al-Qaede iz koje je kasnije nastao ISIL, a poznato je da širom svijeta podržava islamističke terorističke skupine.

Izraelski mediji su tada pisali kako je ovaj vojno-sigurnosni savez obična varka Rijada i postoji samo u izjavama saudijskih dužnosnika.

Katarski poklon – avion!

Turski mediji nedavno su objavili i da je Erdogan na poklon od katarskih vlasti dobio i jedan „skromni“ dar. Riječ je o luksuznom avionu „Boeing 747-8“. Objavljeno je i da letjelica vrijedi između 360 i 500 milijuna eura, da je posljednje čudo tehnike, dizajna i udobnosti.

Katarski emir posjetio je Erdogana u kolovozu i obećao investirati 15 milijardi dolara u Tursku.

Podrška dogovora Srba i Albanaca

Predsjednik Erdogan poručio je da će podržati svaki dogovor koji postignu Srbi i Albanci – priopćeno je nedavno iz ureda predsjednika Srbije A. Vučića.

Navedeno je čak da će Vučić otvoriti treći aerodrom u Istanbulu. To bi se trebalo dogoditi 29. listopada tijekom boravka predsjednika Srbije u službenoj posjeti Turskoj, gdje će prisustvovati svečanosti obilježavanja Dana Republike Turske.

Predsjednik Vučić i predsjednik Erdogan su se suglasili da su bilateralni odnosi Srbije i Turske u stalnom usponu, jer je politički dijalog intenzivan, a ekonomska saradnja sve obimnija – stoji u priopćenju iz Beograda.

Erdogan je danas na vrhuncu moći. Svi čekaju šta će on reći. Ali, on ima svoj plan i svoje motive. Nesretni, raskomadani novinar je samo poluga da se zamišljeno ostvari.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI