Zagrebačke antifašistkinje i u 2019. godini pale kresove za “nepokoreni Zagreb”

Mreža antifašistkinja Zagreba

Kao i svaki put dosad, kresovi će se paliti na mjestu povijesnog značaja, pišu u priopćenju.

Tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, Trnjanski kresovi, održat će se u subotu, 4. svibnja na savskom nasipu kod Mosta slobode. Uz kulturno-umjetnički sadržaj, radionice za sve uzraste i paljenje kresova, proslavit će se 74. obljetnica oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odati počast svima koji su se borili, a bore se i danas, javlja N1.

“Proslava Dana oslobođenja Zagreba povijesno je značajna manifestacija kojom odajemo počast borbi kojoj dugujemo mnogo, a najviše da je nastavimo. I ove godine na Trnjanskim kresovima očekujemo nekoliko tisuća posjetiteljica i posjetitelja s kojima ćemo zajednički obilježiti povijesnu pobjedu nad fašizmom te glasno poslati poruku da i danas od temeljnih prava i sloboda koje nam je ta pobjeda donijela nećemo odustati. Od ultraklerikalnih udruga koje napadaju temeljna prava žena i LGBT populacije, do samog državnog vrha zaslužnog za sve gori odnos prema manjinama i izbjeglicama, za opću materijalnu nesigurnost i starih i mladih, za uništenje sustava zdravstvene i socijalne skrbi – svima koji sustavno pokušavaju izbrisati značaj antifašističke borbe – 4. svibnja ćemo glasno poručiti da nam povijest otpora i borbu za bolje sutra ne mogu oduzeti”, poručile su organizatorice iz Mreže antifašistkinja Zagreba.

Kao i svaki put dosad, kresovi će se paliti na mjestu povijesnog značaja, pišu u priopćenju.

“Naime, upravo su kod Mosta slobode partizani 8. svibnja 1945. godine skelom preko Save ušli u grad i oslobodili Zagreb nakon četiri godine okupacije, po čemu je kasnije izgrađeni most i dobio ime. Ove godine će ujedno biti i peti jubilarni Trnjanski kresovi otkada je Mreža antifašistkinja Zagreba obnovila manifestaciju koja se od 1977. do kraja osamdesetih godina održavala kao dio šire proslave Dana oslobođenja Zagreba.”

Nakon bogatog dnevnog kulturno-umjetničkog i aktivističkog programa Trnjanskih kresova 4. svibnja na nasipu pored Mosta slobode, istu se večer slavlje seli u klub Močvara na jubilarni 10. Antifa night. Ove godine će u klubu Močvara nastupiti angažirani domaći antifašistički bendovi, kao i veliki punk bend Los Fastidios, koji će iz Italije doputovati posebno za ovu prigodu.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI