Tajna britanska tvrtka glasnogovornice Imunološkog s liste HDZ-a i uloga njezinog supruga koji je dospio na bankarske jasle Al Qaide u Sarajevu

Marela Bajić Čivgin osnovala je 2013. u Velikoj Britaniji tvrtku Witho Ltd. upravo u vrijeme kada je slovački tajkun povezan s MOL-om preuzeo Vabu u kojoj je direktor bio njezin suprug Denis Čivgin, sada čelnik sarajevske Vakufske banke

Glasnogovornica Imunološkog zavoda Marela Bajić Čivgin osnovala je 29. studenog 2013. u Velikoj Britaniji tvrtku Witho Limited. Tvrtka je vrlo brzo prestala postojati. Ni dva mjeseca od osnutka predala je zahtjev za obustavu poslovanja a Witho Limited neslavno je skončao kao likvidirana tvrtka izbrisana iz trgovačkog registra u svibnju 2014. godine.
Logično je postaviti pitanje je li osnivanje londonske tvrtke u vezi s poslovanjem Imunološkog zavoda kojeg godinama prati teška agonija i status poslovnog kliničkog mrtvaca. Imunološki već godinama nije sinonim za cjepiva, krvnu plazmu i sl. već za zavod koji kronično potražuje slamku spasa i siše proračunske injekcije.
Vjerojatno nije. Naime, dosad nije zabilježen kod nas slučaj da je netko bio glasnogovornikom državnog zavoda te da je sudjelovao u netransparentnim poslovima koristeći pritom privatnu britansku tvrtku.

Suprug preuzeo vođenke banke istraživane zbog Al Qaide

Logiku osnivanja privremene londonske tvrtke očito treba potražiti u nekim drugim sferama. Marela Bajić Čivgin supruga je Denisa Čivgina, netom imenovanog direktora Vakufske banke u Sarajevu. Već smo pisali kako je ta banka osnovana kapitalom Saudijaca koji su bili bliski suradnici Osame bin Ladena i koji su se kao takvi našli na udaru sankcija SAD-a i Europske unije nakon 11 rujna. Prije uhljebljenja u Sarajevu, Čivgin je bio direktor Imex banke iz Splita. U njegovom mandatu banka je hakirana ali policija nije uspjela razotkriti mračni hakerski centar iz kojeg je izveden hakerski napad. Prije Imex banke, Čivgin je bio član uprave varaždinske Vabe. Znakovito, u njegovom je mandatu Vabu preuzeo J&T u vlasništvu Slovaka Patrika Tkača, koji je povezan s MOL-om. O toj poveznici iscrpno je pisao Nacional kada je razotkrivao kako je J&T kupovao diomnice Ine za MOL preko mreže off shore tvrtki registriranih na Cipru, Bermudima i drugih otočkim porezno benefitnim destinacijama.
Denis Čivgin je inače iz Zagreba ali dok je predsjedao upravom Vabe prijavio je, adresu u Pločama. Na adresi koju je Čivgin tada prijavio u sudskom registru, radi se o Rogotinskoj ulici, poslovala je tvrtka Baja trade Ljubice Bajić. Vjerojatno je zaključiti kako se Čivgin prijavio na obiteljskoj adresi svoje supruge, glasnogovornice Imunološkog.

Denis Čivgin živio je na Markuševečkoj cesti u Zagrebu ali je prijavio adresu u Pločama kada je bio direktor Vabe

Karamarko, Petrović i korupcijski MOL u igri oko J&T-ja i Novog lista

No, pročitamo li pažljivije tekst objavljen u Nacionalu 2016. vidjet ćemo kako se u njemu detaljno opisuje kako su lobist MOL-a i bivši direktor Ine Jozo Petrović, koji je plaćao Anu Karamarko, te Tomislav Karamarko susreli s vlasnikom J&T-ja kako bi dogovorili preuzimanje Adris grupe.U Nacionalu je napisano: “Sastanku su prisustvovali Karamarko, Petrović, Tkač i Božan, a razgovarali su o ulaganjima J&T grupe u Hrvatskoj. ‘Podržat ćemo vaše ulaganje u Adris grupu, ali za nas kupite Novi list’, rečeno je na sastanku. Petrović je rekao da će tada moći odlučivati o imovini Novog lista”, pisao je Nacional. U uvodu članka navedeno je: “Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, praktički u prvim danima svog mandata u Vladi susreo se sa suvlasnikom investicijskog fonda koji je na hrvatskom tržištu odrađivao prljavi posao za mađarski Mol. Karamarko se susreo s Patrikom Tkačem, jednim od osnivača i suvlasnika J&T grupe koja je tijekom 2011. u složenoj netransparentnoj operaciji pokušala za Mol kupiti ključni paket dionica Ine. S tim paketom od 1,6 posto dionica Mol bi i formalno stekao većinski udio u Ini, ali bi zaobišao hrvatske zakone. Tu je operaciju onemogućila HANFA. Pet godina kasnije, suvlasnik tog fonda susreo se s Karamarkom. Taj je sastanak organizirao konzultant Mola Josip Petrović. Uz njih trojicu, sastanku je prisustvovao i Ivica Božan, predsjednik uprave Vaba banke koja je u većinskom vlasništvu J&T banke”, pisao je Nacional.
U tekstu je opisivano i kako je MOL pokušao ovladati Inom preko mreže off shore tvrtki koje su zapravo u njihovom vlasništvu preko češkog Unipetrola čiji su službeni vlasnici a koji je povezan s Tkačom, vlasnikom J&T-ija, što znači Vabe, Novog lista i sl.Ruski i MOL-ovi interesi na Jadranu i medijsko-politička infiltracija

Podsjetimo da je bivši vlasnik Novog lista Robert Ježić, optuženik i svjedok u aferi Ina-Mol, kupio taj list u dogovoru s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i to u vrijeme kada je aktivno MOL tajno unosio kontingent korupcionaških milijuna u Hrvatsku. Budući je sadašnji vlasnik J&T, povezan s MOL-om, jasno je kako ekipa koja stoji iza MOL-a, ima dugoročan naftno-plinski interes na Jadranu, ovladavanje svim strateškim poslovima u tom segmentu i zato im je primarno kontrolirati medij koji pokriva taj strateški prostor što je riječki Novi list.
Znakovito je a posve nezabilježeno u hrvatskim medijima da notorni Jozo Petrović, financijer tvrtke Ane Karamarko MOL-ovim milijunima, ima brata Nikolu Petorivića koji godinama živi u Pragu i koji je tamo otišao u doba komunizma kao predstavnik jedne tvrtke. Jasno je da u to doba nitko tko nije bio miljenik Udbe i Kosa nije mogao ni priviriti za nekog predstavnika u inozemstvo. Brat Joze Petrovića je godinama vodio predstavništvo Dermatexa u Pragu a potom čitav niz tvrtki. Tako je Jozo imao i dodatnu obiteljsku logističku bazu za uvođenje češko-slovačkih tajkuna povezanih s MOL-om i ruskim kapitalom u hrvatske strateške tvrtke kontaminirane korupcijskim aspiracijama političara poput Karamarka. Ivica Božan koji se u Naconalu spominje kao akter tajnih dogovora s Karamarkom i Petrovićem j sada je predsjednik uprave Vabe koja je promijenila ime u J&T banka.
Kada se radi o bivšoj Vabi, važno je primijetiti i da je tamo članica u NO-u prije nego je banku preuzeo J&T bila i Ankica Mamić, bliska suradnica Radimira Čačića i vlasnica marketinške agencije IMC. Ona je 2014. osuđena zbog kreditne prijevare HBOR-a te joj je dosuđena kazna povrata nezakonito stečenih 970 tisuća kuna. Dokument o njezinom imenovanju potpisuje Denis Čivgin.

Čivgin potpisuje ulazak osuđene vlasnice marketinške agencije Ankice Mamić, suradnice Radimira Čačića, u NO Vabe

Prodaje Vabe i nominacija Bajić Čivgin na listu HDZ-a?

Štogod da se odigravalo u pozadini preuzimanja Vabe i tkogod da je netransparentno “omastio brk” u tom preuzimanju transakcije je legalizirala Hrvatska narodna banka. Tako je u lipnju 2014. objavljeno da je Savjet HNB-a dao suglasnost češkoj J&T banci za preuzimanje varaždinske Vaba banke. Time je J&T banka a.s. Praha stekla kvalificirani udio, koji je činio više od 50 posto temeljnog kapitala Vaba banke d.d. Varaždin.
Da su svoje prste u prodaji Vabe J&T-ju vlasnički povezanim s MOL-om koji već godinama korupcionaški juriša na Inu imali itekako duboke prste Karamarko i Petrović vidi se i iz sljedećeg, naizgled bezazlenog podatka.

 


Glasnogovornica s početka ove priče, koja je pod misterioznim okolnostima osnovala instantnu pa ekspresno ugašenu tvrtku Witho Limited u Londonu osvanula je na listi donatora HDZ-a 2015. Premda je donacija Marele Bajić Čivgin iznosila tek skromnih 1.000 kuna na listi se našla odmah iza Andrije Hebranga na visokom 4.-om mjestu donatora. Dakle, godinu dana nakon što je prodana Vaba J&T-ju, godinu nakon što je ugašena njezina Witho limited tvrtka. Postavlja se logičnim pitanje ima li ta naizgled bezazlena i mizerna donacija od 1.000 kuna ikave veze s Molovim (čitaj ruskim) strateškim interesima u ovom dijelu svijeta, njihovim lobističko-korupcionaškim naporima? Teoretičari zavjere ali i forenzički istraživači bi odmah ustanovili vezu među događajima.

Kakve je transakcije glasnogovornica Imunološkog obavila preko tvrtke Witho Limited koju je osnovala krajem 2013. i koju je ugasila prvoj polovici 2014.?
Glasnogovornica Imunološkog Bajić Čivgin našla se visoko na listi HDZ-ovih donatora 2015. u doba Tomislava Karamarka ali sa skromnom uplatom od 1.000 kuna
Nakon što je njezin suprug odigrao akvizicije u korist slovačkog tajkuna povezanog s MOL-om Marela Bajić Čivgin dospjela je na listu HDZ-a Markuševec
Glasnogovornica Imunološkog slikala se s doktoricom Portolan Pajić koja je zadužena za prevenciju u Gradu Zagrebu

Veza Čivgin, Tkač, Karamarko, HDZ

Nije li možda član Uprave Vabe Denis Čivgin bio unutarnja krtica koja je dostavio povjerljive tunelarske informacije slovačkom tajkunu Patriku Tkaču odnosno njegovim hrvatskim lobistima?. Nije li možda upravo zato Denis Čivgin u to vrijeme prijavio umjesto zagrebačke adrese (Markuševečke ceste) adresu u Pločama kako ne bi postojala neposredna i jasna poveznica između adrese vlasnice i direkorice britanske tvrtke Marele Bajić Čivgin i adrese člana uprave bivše Vabe sada J&T banke? Je li bilo neke uplate na adresu Witho Limited i je li glasnogovornica Imunološkog tu zaradu ostvarila pod legalnim okolnostima. Ako nije bilo nikakve uplate, čemu osnivanje tvtrke u Velikoj Britaniji. Zacijelo u opisu posla jedne glasnogovornice Zavoda u agoniji koji je izgubio sve važne strateške poslove nije osnivanje privatne tvrtke u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Tomislav Karamarko bio je predsjednik HDZ-a od 2012. do 2016. godine kada je morao odstupiti zbog tereta korupcioniške afere svoje supruge Ane Karamarko i MOL-ovih uplata koje su išle preko tvrtke Joze Petrovića. Korpucionaški trag MOL-ove love koji je išao preko J&T-ja još nitko nije dubinski istražio.

Hoće li Vakufska banka preuzimati Imunološki ili Karamarkov Jozo Vakufsku?

Gle čuda, na lokalnim izborima za Vijeće gradskih četvrti na listi HDZ-a osvanula je junakinja naše priče. Mjesni odbor HDZ-a Markuševec pod sloganom “Briga za ljude, briga za Markuševec” na 5.mjestu, kako su naveli “našeg tima za pobjedu” istaknuo je kandidaturu Marele Bajić Čivgin. Potom su uslijedila medijska promoviranja glasnogovornice Imunološkog o čemu nam svjedoči Facebook stranica HDZ-a Podsljeme. Tako se vlasnica fantomske tvrtke Witho Limited slikala u uličnim HDZ-ovim kampanjama bok uz bok zamjenice pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Zagreba HDZ-ove Ivane Portolan Pajić ali i uz saborskog zastupnika iz redova HDZ-a psihijatra Ivana Čelića. Čelić je čelnik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti a Portolan Pajić članica istog povjerenstva. Tako je u renomiranom društvu, pod plaštom HDZ-a i kadrovskim kombinatorikama iz doba Tomislava Karamarka supruga aktualnog direktora al Qaidinim novcem osnovane Vakufske banke odvažno zakoračila među HDZ-ovu ekipu.
Hrvatska je zemlja svakojakih korupcionaških i političkih čuda pa stoga nas ne treba čuditi ako se uskoro sarajevska Vakufska banka ne pojavi kao mogući kupac Imunološkog ili pak ako Jozo Petrović ne uskoči u poziciju lobista koji bi mogao oprati imidž al Qaidinog novca u Sarajevu.

 

Hrvatski bankar Denis Čivgin na čelu Vakufske banke osnovane kapitalom Al-Qaide

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI