Svi Kolindini ljudi: Samozatajni i diskretni! O njihovim turbulencijama nemate pojma

screenshot

Otkako je savjetnički tim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović samoinicijativno napustio njezin savjetnik Vlado Galić, čije se ime provuklo kroz napise o aferi SMS sve se više raspravlja i o tome kako bi šefica države suradnju mogla raskinuti i sa savjetnikom za unutarnju politiku Matom Radeljićem. Suradnju s Radeljićem predsjednica kani raskinuti zbog dogovora s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji joj je to postavio kao uvjet za potporu HDZ-a na predsjedničkim izborima, na kojima bi se ona trebala boriti za još jedan mandat.

Otkazivanje suradnje Radeljiću, na što on prema dostupnim informacijama ne pristaje umanjilo bi tenuije između Pantovčaka i Banskih dvora, jer u djelu HDZ-a smatraju kako je upravo ovaj ključni predsjedničin savjetnik osoba radi koje je i došlo do sukoba između vladajućeg dvojca. Dok je slučaj Radeljić još uvijek pod upitnikom, poznato je da savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin odlazi na veleposlaničku dužnost u Kinu. Jednako tako, s Pantovčaka je nedavno otišao predsjedničin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić koji se skrasio u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a svojedobno je s pozicije savjetnika za digitalne medije uklonjen i Luka Đurić, koji je jedno vrijeme radio i kao glasnogovornik na Pantovčaku.

No, dok se s nekim ljudima predsjednica rastaje, postoji i dio tima na kojega dugoročno računa, iako je i po tome pitanju bilo dosta turbulencija. Primjerice, jedna od takvih osoba je nekadašnja pročelnica njezina Kabineta Anamarija Kirinić koja je nakon Juričićeva odlaska s mjesta predstojnika Ureda i pozicije predsjednika Vijeća za gospodarska pitanja zasjela u njegovu fotelju. Nakon što je Kirinić postala predstojnica Ureda na njenu poziciju sjeda Natalija Hmelin, koja je prije toga bila šefica Protokola predsjednice.

Zanimljiva je i situacija s Tinom Tödtling koja je od 1996.godine bila uključena u protokolarne aktivnosti, početkom 2008.godine odlazi u privatne vode, a koncem iste godine ponovno se vraća u Ured predsjednika kao pomoćnica šefa Protokola tu se zadržava do 2015.godine, nakon čega postaje zamjenicom šefice Protokola Predsjednice RH. U Uredu predsjednice sjedio je i Josip Buljević koji je bio savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost, a nakon toga postao je ministrom obrane u Oreškovićevoj vladi.

Njegovu funkciju preuzima Maja Čavlović koja potom postaje predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, a na njenu poziciju dolazi Galić. Prema neslužbenim informacijama, i za Mihelinovu poziciju već se pronašla zamjena, riječ je o Vladimiru Drobnjaku, stalnom predstavniku Hrvatske pri UN-u. Jedan od novih ljudi u predsjedničinu timu jest i Marko Primorac docent na Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koji je od srpnja savjetuje po pitanju gospodarstva.Likovna kritičarka i povjesničarka arhitekture Renata Margetić Urlić popunila je fotelju aktualnog splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI