Sramota! Znate li zašto Vlada odgađa donošenje novog Ovršnog zakona za 2019.?

Nel Pavletic/PIXSELL

Donošenje novog Ovršnog zakona odgođeno je do proljeća 2019. godine. Kao razlog u Ministarstvu pravosuđa navode kompliciranost procesa donošenja takvog zakona.

Ovršni zakon je kompleksan i takvo što ne može se donijeti za tri mjeseca. Radna skupina za Ovršni zakon formirana je u studenome prošle godine, no potrebno je skupiti materijale i napraviti analize”, nonšalantno je izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ponedjeljak navečer u emisiji Otvoreno.

Zanimljivo je primijetiti da radna skupina za Ovršni zakon još nije ni krenula s radom, a u tri mjeseca otkako je formirana, sastala se samo jednom. Ministar Božinović naručuje analize, materijale i saziva okrugle stolove na temu zakona. Treba li mu bolji podatak od onoga da je u Hrvatskoj, 2017. bilo 323.000 blokiranih građana s ukupnim dugom od 43 milijarde kuna? Ako želi analizirati, neka analizira činjenicu da je, 2010. prije donošenja Ovršnog zakona koji ne pogoduje nikome osim djelu vladajuće elite, u Hrvatskoj bilo samo 78.000 blokiranih i šest  milijardi duga. Neka proanalizira i podatak da je FINA naplatila 33 milijarde duga, no da unatoč tomu dug građana raste. Što ministar točno čeka?

Zna se što čeka. Iduća 2019. kada je donošenje zakona predviđeno, izborna je godina. Birat ćemo zastupnike u Europarlament, a potom i predsjednicu/ka. Vlada stoga misli da će im proljetno izglasavanje novog Ovršnog zakona priskrbiti simpatije kod građana. Prevarili su se. U tih godinu dana, rejting antisistemskih snaga zbog takve hladne kombinatorike neosjetljive na probleme građana, samo će rasti. Plenkijev HDZ niže aferu za aferom, SDP je u rasulu pa nam je sve bliži do pred koju godinu nemoguć scenarij s Viliborom Sinčićem kao predsjednikom države i Pernarom kao premijerom. Živi zid sigurno će ukinuti Ovršni zakon. Milom ili silom. Pitanje je samo što će još usput ukinuti u tom postupku…

Ministru Bošnjakoviću, očigledno nije jasno da je u Hrvatskoj pet do dvanaest. I da će gorjeti ako uskoro ne stignu promjene. Upravo suprotno, on poput Marije Antoanete na televizijama drobi o ‘najboljem Ovršnom zakonu’ i o njegovim ingenioznim izmjenama iz srpnja 2017.

Građanin više ne može završiti na cesti. Ako dođe do ovrhe nad jednom nekretninom, o građaninu će se 18 mjeseci brinuti država”, rekao je mrtav, hladan ministar Bošnjaković.

A nakon 18 mjeseci završava na cesti?”, upitao ga je voditelj Togonal.

Da, nakon 18 mjeseci… To je dovoljno dugo razdoblje građaninu da se snađe, a postoje i socijalne mjere koje se o njemu brinu”, lupio je ministar i ostao živ. Iako, nismo sigurni na što je ciljao pod socijalnim mjerama. Vjerojatno na pučku kuhinju.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI