Šeks i Šeksov posinak vladaju Hrvatskom!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

I dok Vladimira Šeksa razvlače po medijima kao suradnika jugoslavenskih tajnih službi i to, nakon što se prekomjerno javno hvalisao da su sve najbitnije odluke premijera Plenkovića, zapravo njegovo maslo, Karlo Ressler, njegov posinak, postaje Plenkovićev ljubimac i najvažnija osoba koja piše stranački statut što je nesumnjivo ključni HDZ-ov dokument. A samo do prije nekoliko mjeseci takav scenarij je bio nezamisliv, jer tko bi, pokraj Šeksa živog, imao kuraži postati glavnim piscem HDZ-ova statuta. No, lukavi Šeks zasigurno će, bez obzira što iskreno mislio o tome, Resslerov angažman prikazati svojim osobnim trijumfom, jer eto, njegov posinak zahvaljujući njemu, moćnom očuhu, sada je postao glavni junak priče o pisanju najvažnijeg HDZ-ova dokumenta. 

Je li najdugovječniji HDZ-ovac i Plenkovićev savjetnik Vladimir Šeks ponosan ili pak malčice ljubomoran na svoga posinka Karla Resslera, vrag si ga zna. Da pojasnimo, Karlo Ressler osim što je Šeksov posinak postao je i ljubimac Šeksova političkog posinka Andreja Plenkovića, šefa HDZ-a i hrvatskog premijera. Istodobno, dok njegova očuha Vladimira Šeksa razvlače po medijima kao suradnika jugoslavenskih tajnih službi i to, nakon što se prekomjerno hvalisao po medijima da su sve najbitnije odluke premijera Plenkovića, zapravo njegovo maslo, Karlo Ressler postaje najvažnija osoba koja piše stranački statut što je nesumnjivo ključni HDZ-ov dokument. U stranci se pojedinci pitaju, je li se tim potezom Plenković zapravo želio osvetiti samohvalisavom Šeksu, inače sivoj eminenciji hrvatskog pravosuđa, koji je u brojnim intervjuima isticao svoje zasluge prigodom izbacivanja Mosta iz Vlade, i dovođenja HNS-a na njihovo mjesto.

Tako je Plenković ispao samo obični lutak na Šeksovu koncu, pa je stoga, tumače mnogi, kako bi ga disciplinirao, Plenković imenovao  Šeksovog posinka na čelo radne skupine koja piše statut? Naime, samo do prije nekoliko mjeseci takav scenarij je bio nezamisliv, jer tko bi, pokraj Šeksa živog, imao kuraži postati glavnim piscem HDZ-ova statuta. No, lukavi Šeks zasigurno će, bez obzira što iskreno mislio o tome, Resslerov angažman prikazati svojim osobnim trijumfom, jer eto, njegov posinak zahvaljujući njemu, moćnom očuhu, sada je postao glavni junak priče o pisanju najvažnijeg HDZ-ova dokumenta.

Kakav očuh takav posinak

Dakle poslovica kakav otac takav sin, u konkretnom slučaju bi glasila – kakav očuh takav posinak. Inače, politički uspon Karlo Ressler jedino i isključivo može zahvaliti Vladimiru Šeksu, koji je oženio njegovu majku Anicu Ressler, gastroenterologinju s Rebra. I bez obzira što je mladi Ressler bio izvrstan student Pravnog fakulteta u Zagrebu, a u službenoj biografiji hvali se i dekanovom nagradom, bez pomoći, pa makar i malim prstom svojeg očuha Vladimira Šeksa Karlo Ressler ne bi dogurao do tu gdje sada jeste. 

Premijerov savjetnik, što mu je sadašnja formalna funkcija, Ressler je postao nakon što je prije toga bio Plenkovićev asistent u Europskom parlamentu. Tamo ga je ubacio, a tko bi drugi nego njegov očuh Šeks, zajedno s grupicom zlatne mladeži. Opće je poznata stvar da političari svoje asistente ne nalaze samo među najboljim studentima, nego paze da angažiraju djecu poznatih roditelja od kojih bi stranka, ili oni osobno, mogla imati nekakve koristi. A Plenković je, po svoj prilici, obožavao i angažirao upravo djecu poznatih roditelja, pa su kod njega kao asistenti radili i sin Gorana Milića, Marko Milić, ali i atraktivna Tena Mišetić, kći dugogodišnjeg direktora Croatia Airlinesa i sadašnjeg Tedeschijevog tajnika Ivana Mišetića i Ariane Bazala Mišetić iz HT-a.Zanimljivo je naglasiti da prije nego što je postao Plenkovićev asistent, Ressler je odradio praksu u odvjetničkom uredu Ljerke Šeparović, supruge Miroslava Šeparovića predsjednika Ustavnog suca i Šeksovog kuma. Dakle, ova brižljivo građena karijera, u kojoj očuh za ruku vodi svoga posinka, dirljivo podsjeća na Plenkovićevu, konstatiraju pojedini mediji. No, čim je očuh Šeks predao ručicu svoga posinka Karla u ruke Andreja Plenkovića dvojbi nije bilo oko toga da će on uskoro postati osoba od izuzetnog premijerova povjerenja. Da je tome tako svima je postalo jasno još 12. listopada 2016. kada je premijer Resslera poveo na Pantovčak gdje je predao potpise Kolindi Grabar-Kitarović. Godinu dana kasnije izabran je za potpredsjednika mladeži Europske pučke stranke. Kako se kongres održavao u Dubrovniku, zapravo se njegov izbor može tumačiti i kao znak zahvale zemlji domaćinu, ali u biografiju je dodana nova crtica, konstatirali su mediji.

Stier podređen Šeksovu posinku

I tako je krupnim koracima, Karlo Ressler, Šeksov posinak počeo izlaziti iz očuhove sjene, i postao Plenkovićev ljubimac koji mu je povjerio najvažniji posao u ruke, kao što je pisanje HDZ-ova statuta, što je inače bio posao Vladimira Šeksa. Trenutno radi na doktorskoj disertaciji na temu trgovine ljudima na Balkanu, a mentorica mu je Anna-Maria Getoš Kalac, poznata iz slučaja ‘Selotejp’, u kojem se radilo o ubojstvu osječkih Srba za koje je bio osuđen Branimir Glavaš, ali je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu. U istom je procesu osuđena i njezina sestra Gordana Getoš Magdić, koja je teretila Glavaša da je mučenja i likvidacije Srba naređivao preko papirića, ali je kasnije tvrdila da je bila ucjenjivana.

Inače, u privatnom životu Karlo je u braku s Karlom, odvjetničkom vježbenicom i pro life aktivisticom. No, nije Šeksov posinak baš svima ljubimac kao što je Andreju Plenkoviću, pa su tako zločesti mediji na njegovom Facebooku pronašli sliku s izmišljenim citatom Winstona Churchilla o ljevici: “The fascist of the future will call themselves anti-fascists.” Na komentar prijatelja da slavni engleski političar to zapravo nikada nije rekao, Ressler mu je odgovorio: “Hvala Ivane. Svejedno ima nešto u tome.” Ali ima nešto i u tome da je upravo Andrej Plenković odabrao Šeksova posinka da umjesto Davora Ive Stiera, koji je barem formalno htio reformirati stranku napisavši ‘Novu hrvatsku paradigmu’, za stranačkog reformatora iz Šeksova šešira izvuče, kako konstatiraju mediji, mladog ‘obiteljaša’ čiji je najveći potencijal obiteljska linija. Da ironija bude veća sada je Stier podređen mladom lavu  HDZ-a i ‘Šeksovu’ nasljedniku Karlu Ressleru, što, vjerojatno ni Stieru ali ni mnogim HDZ-ovcima i ne pada dobro na želudac.

Srušio je Karamarka i ustoličio Plenkovića

No, kada kažemo, Šeksovu nasljedniku, to ni u kojem slučaju ne znači, da smo rekli, kako najdugoviječniji HDZ-ovac polagano odlazi u ropotarnicu povijesti. Ne nikako. Taman kada se pomisli da on definitivno politički zalazi, kao Feniks, lukavi Šeki sa sedam života, ponovno se uzdiže i počne plesti svoju zamršenu političku mrežu, u koju poput pauka upadnu mnogi, pa tako i aktualni premijer Andrej Plenković. I što god Plenković mislio, i ma koliko god se ljutio na Šeksa zbog njegova prekomjerna hvalisanja po medijima činjenice su neumoljive. Naime, da nije bilo Šeksa danas zasigurno ne bi bilo ni Andreja Plenkovića, u njegovom današnjem političkom obliku.

Treba se samo podsjetiti gostovanja Vladimira Šeksa u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, kod Aleksandra Stankovića 14. veljače 2016. godine kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko, a on šutiran iz Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović zbog trgovanja političkim utjecajem. Na pitanje voditelja kakvi su njegovi odnosi s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom Šeks je odgovorio:”Moji odnosi s Karamarkom su ledeni, nikakvi, on misli da sam na čelu stožera koji priprema njegovo rušenje”. Malo tko je, u tom trenutku pomislio da će Karamarko, samo nekoliko mjeseci kasnije biti politički mrtvac a da će Vladimir Šeks doživjeti svoju punu političku reanimaciju. A još manje su mogli povjerovati da će politički mrtvac, što je Šeks u tom trenutku uistinu i bio, nakon što ga je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović najurila iz svog Ureda, zbog poznate afere s pomilovanjima, još jednom politički uskrsnuti i doista biti na čelu neformalnog stožera za rušenje Tomislava Karamarka. Jedino je Karamarko u tom trenutku shvatio ledenu poruku koju mu je s TV ekrana odaslao besmrtni Vladimir Šeks i sigurno mu se zaledila krv u žilama. Karamarko je dobro znao da je Šeks, bez sumnje, najosvetoljubiviji hrvatski političar, te da će one koji su mu, po njegovu mišljenju nanijeli nepravdu proganjati do iznemoglosti sve dok im se ne osveti.

Znao je Karamarko jako dobro koja je bila uloga Vladimira Šeksa u progonu Ive Sanadera, jer Šeks bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a nikada nije mogao oprostiti što je Sanader na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora umjesto njega postavio svog prijatelja Luku Bebića. Dobro je zapamtio Karamarko i Šeksov mali prst koji je vrtio oko glave bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, pokazujući mu koliku će mu kaznu odrezati sudac Ivan Turudić u poznatom slučaju reflektori, ukoliko ne počne teretiti Ivu Sanadera.

Dva puta stao na iste grablje

Ne znamo kako se Plenković osjeća danas između dvije vatre – između Šeksa i njegova posinka Resslera, ali premijer zasigurno zna, da bez Šeksa ne bi bio to što jeste. Insajderi tvrde da Šeksovo hvaljenje po medijima da su njegovi savjeti da se HDZ riješi Mosta a prigrli HNS Plenkoviću bili presudni u donošenju takvih odluka, apsolutna istina. No, Plenković mu nije mogao oprostiti što je Šeks kroz svoje hvalisanje po medijma, zapravo razotkrivao Plenkovićevu ulogu u političkom životu Hrvatske.

Plenković sve i da hoće više se sada ne može otresti svojeg savjetnika Šeksa, bez dalekosežnih posljedica. Jer Šeks je danas kao ranjena zvijer, između optužbi da je suradnik Udbe  i prijekora da svojim hvalisanjem nanosi štetu čovjeku koje ga je doveo na čelo HDZ-a. On s tom stigmom ne želi otići u političku mirovinu, niti on ikada, dok je živ, ne želi  biti umirovljenik. Šeks više nema što izgubiti, jer dobar glas odavno je izgubio ali to mu nije smetalo da bude aktivnim sudionikom i kreatorom najpresudnijih političkih zbivanja u Hrvatskoj od njezine neovisnosti do danas. Stoga Šeksovo višemjesečno lobiranje da Plenković dođe na čelo HDZ-a, nakon omraženog mu Karamarka, unatoč činjenici, što su samo nekoiliko tjedana prije na Saboru HDZ-a, neki zastupnici doslovce htjeli ga tući, jer je za govornicom kritizirao Karamarka, svakako ima svoju visoku cijenu. Šeks to dobro zna, ali zna i Plenković.

I dok su se tada stranački oponenti, s obzirom na ogromnu moć i politički utjecaj koji je Šeks imao pitali kako je moguće da su svi glasali za Plenkovića a dobili Šeksa, danas se, nakon svega pitaju: ‘Tko zapravo vlada Hrvatskom Šeks i njegov posinak ili Plenković’. Velika većina ne samo u HDZ-u bi zaokružila ovo prvo. Istodobno se ti isti pitaju kako je moguće da premijer Plenković dva puta stane na iste grablje: prvi put na Šeksove a sada na grablje njegova posinka Resslera.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI