Samo je jedan čovjek bitan: On je tajna Plenkovićeva opstanka

U nešto više od godinu dana, otkako Andrej Plenković upravlja HDZ-om, preživio je brojne krize, od afere s Agrokorom, do glasanja o Istanbulskoj konvenciji pa i do sitnih buntova pobunjenih i revoltiranih HDZ-ovaca. Samo po sebi, nametnulo se stoga pitanje – koja je tajna njegova opstanka na vodećoj poziciji u vladajućoj stranci, u kojom mu fotelju nerijetko, ali i neuspješno zatresu, baš kao što je to bilo i prije nekoliko dana, kada je protiv njega ustao Darko Milinović.

No, da Plenković čvrsto drži uzde u rukama, potvrdilo je Milinovićevo ekspresno izbacivanje iz stranke, koje je ujedno i otkrilo premijerovu formulu za opstanak koja ne odudara previše od onoga što su činili i njegovi prethodnici na čelu HDZ-a. Naime, Plenković se po svemu sudeći koristi uhodanom HDZ-ovom šprancom te marginalizira i eliminira iz stranke sve one koji bi mogli ugroziti njegov opstanak. Osim Milinovića, na izlazna vrata pokazao je svojedobno i Zlatku Hasanbegoviću s kojim je odstupila i nestranačka Plenkovićeva suradnica Bruna Esih. Dakako, ne treba smetnuti niti Alojza Tomaševića, koji je također ispraćen iz stranke. Oni koji nisu ispraćeni diskretno su gurnuti na stranačke margine, a takve predvode Davor Ivo Stier i Miro Kovač.

Plenković je iz fokusa javnosti, ali i svojeg vlastitog gurnuo i Domagoja Ivana Miloševića te Antona Klimana, a iz javnosti se povukao i Milijan Brkić, s kojim se ovaj još uvijek nije ozbiljno uhvatio u koštac, jer u usporedbi sa svim spomenutim kadrovima Brkić je kapitalac kojemu nije lako podrezati krila pa stoga Plenković s njime mudro taktizira. Njegovu taktiku, neistomišljenici u HDZ-u nazivaju aristokracijom, jer uostalom Milinovića je izbacio na nehuman način ne dajući mu priliku da se brani što mu je članstvo na terenu itekako zamjerilo budući da takav oblik obračuna odudara od europskih standarda na koje se premijer poziva. Ipak, taktika kojom se koristi do sada mu nije naškodila. Kako i bi kada po savjete još uvijek odlazi kod Vladimira Šeksa, čovjeka koji politiku ima u malom prstu i zahvaljujući čijem asistiranju premijer HDZ pozicionira kao stranku desnog centra.

Dakako, nije Šeks jedini s kojim Plenković surađuje i na kojega računa, iako je on taj čiji su savjeti ključni. Suradnju njeguje i s Jandrokovićem što je očito, a bitnu ulogu u njegovoj viziji HDZ-a ima i Davor Božinović te ministri Marko Pavić i Tomislav Ćorić te dakako mladi suradnici od kojih najveći kapital ima Karlo Ressler. Problem pak leži u tome što su ovo ljudi bez političkog kapitala, slično kao i sam Plenković jer ruku na srce, iza njih ne stoji niti jedna županijska organizacija, ali te boljke Plenković kani riješiti preko Tolušića i Horvata, s kojima se odnedavno zbližio, a čija šutnja osigurava opstanak u ministarstvima. Premda Plenković u HDZ-u ima velikih i ozbiljnih problema, sve ih prilično spretno gura pod tepih, i po svemu sudeći to je taktika za opstanak i ostanak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI