Pupovčeve Novosti udarile po Tomašić, njen odgovor je maestralan: “Pjevala sam ustaške i što sada?”

screenshot

U to je vrijeme Ruža Tomašić bila atrakcija među kanadskim iseljenicama, a zvali su je, tvrdi Pupovčevo glasilo, Hrvatica u ustaškoj odori i Liepa Plavka, po uzoru na istoimeni Pavelićev roman.

“Jesam, pjevala sam i što sada”, u razgovoru za dnevno.hr poručila je Ruža Tomašić, referirajući se na napise tjednika Novosti, glasila srpske nacionalne manjine iza kojega stoji Milorad Pupovac, a koji je u posljednjem tiskanom izdanju otkrio kako je europarlamentarka i hrvatska suverenistica od sredine 70-ih i preseljenja iz Hrvatske sve do sredine 80-ih u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i NDH. Pjesme je objavljivala i u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

U tom listu, u izdanju iz ’85-e, tada 26-godišnja Tomašić, djevojački Budimir, potpisuje pjesmu Hrvatskoj u kojoj slavi hrabrost i gordost Pavelića te najavljuje kako će “srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika”. Pjesma završava pokličem “Za dom spremni”. U pjesmi iz 1985., naslovljenoj “Poglavniku”, stoje stihovi: “Poglavniče, plemeniti vođo…”, a i ta pjesma završava pozdravom “Za dom spremni”.

Pjesme je izvodila po zavičajnim domovima diljem Kanade, odjevena u ustašku odoru, a Novosti su pronašle i njezine fotografije u ustaškoj odori. U to je vrijeme Ruža Tomašić bila atrakcija među kanadskim iseljenicama, a zvali su je, tvrdi Pupovčevo glasilo, Hrvatica u ustaškoj odori i Liepa Plavka, po uzoru na istoimeni Pavelićev roman.

Ovaj tjednik posjeduje i novinske napise iz ’85-e, novinske izvještaje iz ’80-e i ’81-e te 1982. godine, u kojima je detaljno opisan njezin nastup u ustaškoj odori, a pišu i kako 1977. do 1985. postoje redovni opisi njezinih nastupa, osim u 1983. i 1984., iako je i tada recitirala pjesme na obljetnicama NDH, kao i 1986. i 1987.

”Ne sramim se ničega, rasla sam u takvoj sredini, nikog nisam ubila, nikoga orobila”, naglašava Tomašić u razgovoru za Dnevno.hr te dodaje kako joj je zanimljivo što se ova tema načinje baš sada, kada je ona, među ostalim, počela potencirati priče o tome da bi se imovina saborskog zastupnika Pupovca trebala ispitati.”Meni je baš smiješno, neki su udbaši to već imali, sve te slike i zapise, i to tek sada objavili, baš sada, nisu to objavili čak ni prije izbora. Možda su se bojali da ću dobiti više glasova, pa su se sada odlučili… Nemam što komentirati, to je to, ja sam kao djevojka otišla u Kanadu, moji su stričevi bili u ustašama, dvojice nema i nikada ih nisu našli, jednoga su ubili dosta mjeseci nakon rata na kućnom pragu, živjela sam s takvim pričama. Bila sam članica HOP-a, takve su bile životne okolnosti, to je tamo tako. Ustaški pokret je osnovao Ante Pavelić, što je, tu je. Nikad se nisam libila osuditi zločine, zločince i režime. Ali uvijek sam zagovarala da se obične ustaše i partizane pusti na miru, to su ljudi koji su se borili za svoj dom i koji nisu imali pojma o visokoj politici ni tko koga predstavlja”, navodi naša sugovornica.

Vidjet ćemo, nastavlja kamo to vodi i koji je cilj toga.

”Ne mogu postići nikakav cilj, ne znam što žele s time, bila sam djevojka u 20-im godinama, i u tome ne vidim problem. Živjela sam u Kanadi, ondje su živjeli Hrvati, Srbi i Jugoslaveni, ja sam bila Hrvatica i to je to. Kada sam ušla u policiju, s time sam prestala, i to je to”, zaključuje Ruža Tomašić.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI