Policija će zabraniti Paradu ponosa?

Josko Supic/CROPIX

Prva homoseksualna Parada ponosa najavljena za početak rujna u Sarajevumogla bi biti zabranjena, najavilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, u kojem je vlast podijeljena oko održavanja te manifestacije.

Nakon što su predsjednika skupštine Kantona Sarajeva Almedina Konakovićapozvali da otkaže homoseksualne parade, njihov ministar unutarnjih poslova Admir Katica istaknuo je kako skup nije dobio odobrenje za održavanje.

“Neistinite su informacije da je izdana bilo kakva dozvola, s obzirom na to da dozvola nije predviđena Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo”, rekao je Katica.
Objasnio je kako postoji mogućnost da policija, na temelju informacija kojima raspolaže, donese odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.

“Ta se odluka može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator javnog skupa, ako se donese rješenje o zabrani, ima mogućnost žaliti se ministru unutarnjih poslova koji, kao drugostupanjsko tijelo, donosi odluku o tome”, rekao je Katica za portal Klix.ba.

Iz stranke “Narod i pravda” danas su istaknuli da “u uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice”.

Istodobno, premijer Kantona Sarajevo i član Naše stranke Edin Forto poručio je kako će učiniti sve da se Parada ponosa održi. “Kao premijer kantona učinit ću sve da svi građani i građanke Sarajeva budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije”, naveo je Forto.

Potporu održavanju prve Parade ponosa u BiH dao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, a prije njega to je učinio i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, koji se javno deklarira kao homoseksualac.

Najveće protivljenje održavanju Parade ponosa izrazila je najveća bošnjačka stranka, SDA.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI