Panika u IDS-u: Jakovčićevi kadrovi gube tlo pod nogama

Buntovni, ali posve sigurni u svoju borbu radnici Uljanika u tjednu na izmaku postrojili su se pred zgradom Vlade, ali i u svojoj Puli tražeći svoja prava, i neisplaćene plaće, reklo bi se na prvi pogled, kada se rezimiraju njihovi glasni pokliči.

No, već na drugi pogled, dojam je kako radnici nisu ustali na noge samo radi svojih prave, već su hrvatskom metropolom promarširali i kako bi se pobunili protiv višetljetne dominacije IDS-a tim krajem, u kojem ova stranka ravna unazad 30 godina.

IDS uistinu godinama kroz županijska i gradska tijela kroji sudbinu građana toga kraja, a kako to obično ide na lokalnoj razini u našoj zemlji istarski vladari drže i ključeve lokalnih poduzeća u koja je bez kartice IDS-a nemoguće ući. Štrajk vrijednih radnika pulskog škvera dao je naslutiti da je i toj višegodišnjoj vladavini polako, ali sigurno stigao kraj pa je tako župan Valter Flego među radnicima dočekan uz glasne demonstracije, a uzgred radnici su ga zalili pivom te povikivali: IDS mafijo.

Što uistinu misle o IDS-ovoj vladavini u svojem kraju, radnici su pokazali prosvjedujući gradom uz Thompsonovu Lijepa li si, iako je prije svega nekoliko dana IDS-ov dugogodišnji šef putem medija poručivao kako Thompson u Areni neće pjevati, što je svojevrsni nastavak IDS-ove politike koja Thompsonove nastupe u Istri brani godinama.

Thompsonova pjesma među Uljanikovim radnicima izrazito je simbolična, jer ona pokazuje inat i prkos, ona pokazuje kako politika istarskih moćnika među njima više ne prolazi, a transparenti poput ‘Nino, ti si zakuha, a sad daj kruha’ govore i tome koga u pulskom škveru smatraju glavnim i odgovornim za sudbinu koja ih je snašla.Ne čudi previše što radnici Uljanika upiru prstom u Jakovčića, koji je donedavno sjedio u Nadzornom odboru Afaraka čiji je vlasnik Danko Končar koji se nametnuo kao Uljanikov strateški partner pa se stoga na jedan način i Jakovčić nametnuo kao Končarov lobist, premda je on sam u više navrata takva povezivanje demantirao i od istih se ogradio.

Vatra u Uljaniku isplatom plaća tek je privremeno stavljena na čekanje, a prosvjedi ovih nezadovoljnih radnika itekako će utjecati na politička zbivanja u Istri, baš kao što su utjecali i na Amsterdamsku koaliciju koju je koncem tjedna napustila stranka Pametno.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI