OPĆA UZBUNA U BiH: ‘Dodik će nas sve dovesti na rub rata!’

screenshot

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da bi aktualni srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, mogao zemlju dovesti na rub rata i ugroziti opstanak Republike Srpske. To će se, smatra dogoditi ako i dalje bude inzistirao na ukidanju državnih obrambenih, poreznih i pravosudnih institucija o čemu je najavio raspravu, zbog blokade izbora novog saziva Vijeća ministara, skoro 11 mjeseci nakon održanih izbora.

“Ukoliko Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostane pri tome da nakon 5. rujna od Narodne skupštine RS-a zatraži rušenje Oružanih snaga BiH, Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, Suda BiH i drugih zajedničkih institucija, zato što Zoran Tegeltija nije izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara, to će biti velika ludost i poziv na novi rat“, izjavio je Crnadak, čiju izjavu u nedjelju prenosi novinska agencija entiteta Federacije BiH (FENA).

Čelnici triju vodećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik, potpisali su početkom kolovoza sporazum o uspostavi vlasti. U  međuvremenu je bošnjački dužnosnik Izetbegović uvjetovao izbor novog Vijeća ministara s približavanjem zemlje NATO savezu, što vodeći srpski predstavnik Dodik ne prihvaća.

Zbog opstrukcije izbora novog Vijeća ministara Dodik je najavio održavanje izvanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o poništavanju prijenosa entitetskih nadležnosti u području obrane, neizravnih poreza i pravosuđa na državu.

Crnadak, koji je i potpredsjednik Partije demokratskog progresa, a koja je oporba Dodikovu SNSD-u u Republici Srpskoj, pojasnio je kako tim potezom srpski čelnik ugrožava i opstojnost srpskog entiteta.“Siguran sam da narod Republike Srpske ne želi ratovati, pogotovo ne zbog toga što SNSD nije u vlasti i da neće riskirati budućnost RS-a i svoje djece zbog interesa SNSD-a i njihovih koalicijskih partnera”, dodao je Crnadak.On je pozvao stranke, koje su na posljednjim izborima osvojile najveći broj glasova, da uspostave vlast te da svojim sukobima ne ugrožavaju opstanak RS-a.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI