NE NASJEDAJTE NA SUZE PEVECOVIH! Alarmantno upozorenje: Evo kako se preko Višnje prao novac

screenshot

Danima, uplakani Višnja i Zdravko Pevec, ne silaze s naslovnica, a povod za njihov opetovani medijski angažman leži pak u odluci Vrhovnog suda donesenoj u siječnju ove godine, a prema kojoj je među ostalim i obrazložena krivnja posrnulog tajkunskog para, nakon čega su oni, tvrdi naš dobro upućeni sugovornih startali s medijskim istupom, koji bi se mogao nazvati i jednom vrstom kampanje.

Riječ je, o kako tvrdi naš sugovornik vrlo maštovitom triku, a pitanje je da li su to osmislili samostalno ili uz pomoć savjetnika. ”Igrajući na emocije, u tv prilogu ispričali su svoju tužnu priču. Odmah potom pokrenuli su i peticiju na internetu i  javni pritisak na Predsjednicu sa zahtjevom da ih se abolira, uspoređujući se sa sasvim drukčijim slučajevima. Ali, tu nije kraj, jer u svemu tome najbizarnija je „humanitarna akcija“ za prikupljanje više od četiri milijuna kuna za plaćanje njihove kazne i sudskih troškova.

Zdravko i Višnja prikazali su se kao obespravljene ljude, koje je uništio sustav, a činjenice i brojke govore sasvim druge stvari”, navodi naš sugovornik, podsjećajući i na obraćanje samih radnika istoimene tvrtke koji su se hrvatskoj javnosti obratili otvorenim pismom u kojem demantiraju da je u Pevecu ikad bilo zaposleno 4000 radnika, kako to Peveci tvrde. U najboljim danima ondje je poslovalo najviše 3000 radnika, ističe naš sugovornik.

”Stečaj je zbog lošeg vođenja tvrtki dočekalo manje od 1000 radnika, „dok je 2000 naših kolega i prije otvaranja stečaja završilo na ulici“. Ne sjećamo se,  pišu radnici u pismu,  da je Zdravko tada plakao za tih 2000 radnika koji su zajedno s njim izgradili to poslovno carstvo.  Također, radnici svojega nekadašnjeg vlasnika danas pitaju: „Zdravko, koliko inventura ste dopustili? Koliko fiktivnih pozajmica ste   davali? Je li i austrijska država protiv vas pa je otvorila vaš osobni račun u Austriji na koji se uplaćivao novac? Tko je novac podizao?! Politika? Radnici? Pravosuđe? Odgovorite javnosti“.

U trenutku sloma sustava Pevec, koji se sastojao od više tvrtki, dugovanja su bila enormna, pa ćemo tako nabrojati samo neka od njih. Dugovanja tvrtke PEVEC d.o.o., koja je osnovana 1990. s 427 uposlenika, koji su i pokrenuli stečaj,  bila je dužna radnicima više od 15 milijuna kuna, a vjerovnicima gotovo 1,1 milijardi kuna. Nadalje, tvrtka Pevec Zagreb d.o.o., koja je osnovana 2003. sa 690 radnika,  na dan otvaranja stečajnog postupka bila je dužna prema 1370 radnika više od 24 milijuna kuna, a vjerovnicima gotovo 2 milijarde kuna.

Uz ove tvrtke, propale su i Pevec transporti d.o.o., Pevec ugostiteljstvo d.o.o.; Pevec proizvodnja d.o.o.; Pevec graditeljstvo d.o.o., a poseban je slučaj i tvrtka Instalotehna d.d. s vrlo dugom tradicijom i imovinom koja  je nakon preuzimanja pretvorena u d.o.o., a imovina i obveze su selektivno prenošeni na Pevec Zagreb d.o.o.”, napominje naš sugovornik, dodajući da u presudi Vrhovnog suda jasno stoji da je optuženi Pevec kriv za kazneno djelo protiv gospodarstva, utaje poreza, ili carine što uključuje i oštećenje proračuna za oko 27 milijuna kuna.

”U jednoj od tih operacija optužena Višnja Pevec direktno mu je pomogla u izvlačenju novca iz tvrtke, tako što je na privatni račun u Austriji primila čak 532.856,50 eura, a 20.000 eura podigla je u gotovini. Ako detaljnije analiziramo obrazloženje presude Vrhovnog suda, vidjet ćemo da su se optuženi pokušavali izvući neargumentiranim prigovorima i subjektivnim prikazom situacije na isti način kako i sada pokušavaju izbjeći posljedice svojih djela.

Gospodarstvenici trebaju poštivati zakone ili  slijede sankcije,  Zdravko i Višnja spominju stotine milijuna kuna dobiti koje navodno nisu htjeli uzeti iz svojih tvrtki, čak 442 milijuna kuna, ali činjenica je da je sud utvrdio da su manipulirali u izvješćima, pa se postavlja pitanje jesu li uopće poslovali s dobitkom? Koliko  su umanjili poreze, davanja na plaće, koliko radnicima radnih sati nikad nisu platili, jesu li i koliko mali dobavljači ostali zakinuti te bezbroj drugih pitanja. Iz presude je razvidno da su Zdravko i Višnja nesavjesno upravljali tvrtkama, ponašali se mimo logike dobrih gospodara, što je u konačnici dovelo do sloma svih tvrtki, golemih dugova i velike štete za radnike, dobavljače i za sve porezne obveznike”, zaključuje naš sugovornik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI