Najozbiljniji predsjedničin protukandidat: SDP-ovac kojega podržava i Plenković

Robert Anic/PIXSELL

Sve intenzivniji javni nastupi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali i akcije koje vodi putem društvenih mreža upućuju na to da je kampanja za predsjedničke izbore, do kojih nas dijeli podosta vremena, otpočela. U ringu s predsjednicom mogla bi se naći mnoga, nadasve zanimljiva imena te se tako u tom kontekstu sve češće spominje bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović.

I dok se za Milanovića može progovarati o tome kolike su mu šanse, ako je suditi po tristotinjak preferencijalnih glasova koje je osvojio na nedavnim nacionalnim izborima za Josipovića se može reći da je politički ”mrtvac”. Ista ta sudbina stići bi mogla i Milanovića jer u utrci za predsjednika teško da može uspjeti bez stranačke mašinerije, koja je u ovome trenutku više nego upitna.

Stranka se naime, odlučila okrenuti u drugom, europskom smjeru. Kao što je naš portal ranije izvještavao, sve je više glasina o tome da bi se SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula mogao upustiti u utrku za predsjednika. I on sam ne suzdržava se od te ideje, što je potvrdio i u jednom od intervjua. Picula je očigledno procijenio kako je sada pravi trenutak za objavu da na predstojećim predsjedničkim izborima želi braniti stranačke boje i suprotstaviti se aktualnoj predsjednici, čime je oduševio stranačke kolege, u Partiji koja inače puca po šavovima, ova vijest dočekana je kao svojevrsno osvježenje i svijetlo na kraju tunela.

No, kandidaturom za predsjednika otklonjena je i svaka mogućnost za to da Picula preuzme upravljanje SDP-om te se suprotstavi mladom šefu Davoru Bernardiću,koji je, kako saznajemo, također otvoren za ovu opciju kojom bi si najperspektivnijeg protukandidata sklonio s puta. Potpora Piculi tako se već sada može smatrati neupitnom, a isto tako može se konstatirati kako je u stranačkoj križaljci ”izvisio” bivši šef Milanović, koji će odlučili se na utrku za  predsjednika, u istoj sudjelovati kao neovisni kandidat.

Navodno je čak i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković oduševljen idejom da se Picula kandidira za predsjednika te na tim izborima pobijedi, jer s njime je odlično surađivao u Europskom parlamentu, a analitičari i promatrači političkih zbivanja u zemlji, vjeruju kako on uistinu ima mogućnost ugroziti predsjednicu te da je baš on najbolji za ovu nadasve neizvjesnu utrku, osobito ako se ljevica po pitanju njegove kandidature uspije koordinirati i usuglasiti, a to ne bi trebalo biti problemom, jer Picula uistinu uživa ugled na svim stranama političke fronte. Koliko, ipak u konačnici Picula ima potencijala, odlučit će građani na izborima, za koje je kampanja već otpočela.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI