MUP oštro odgovorio: ‘Optužbe na naš račun su neutemeljene, a veliki broj krijumčara migranata dolazi upravo iz Srbije!’

ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je izvijestilo da nije upoznato sa slučajem navodnog nasilja nad migrantima na koji je prošlog tjedna upozorila Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

To je tijelo u subotu priopćilo da su pripadnici hrvatske granične policije, “nakon niza slučajeva maltretiranja migranata i vraćanja s granice, brutalno pretukli afganistanskog maloljetnika”.

Odbacujući takve tvrdnje, hrvatski MUP ističe da nije ostvarena “bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH”.

“Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njezine ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije”, objavili su iz MUP-a.

Dodaju da o razmjeru nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 posto. Treba istaknuti i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara, pri čemu značajan udio imaju i srpski državljani (17 posto), kažu u MUP-u.

“O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj, kada je krijumčar, 45-godišnji srpski državljanin, pobjegao iz kombija s kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju. Nažalost, jedna se ženska osoba utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika, od utapanja spašeno deset migranta. Tijekom prošle zime nisu bile rijetke situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima su bili trudnice i djeca, zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice. Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti“, priopćio je MUP.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI