Može li Biljana Borzan dolaskom na čelo SDP-a sačuvati obraz rasklimane stranke?

screenshot

Da je SDP u sve nezavidnijoj poziciji više i nije neka vijest, no u moru imena koja su se spominjala kao potencijalna zamjena za aktualnog šefa te stranke Davora Bernardića odnedavno se intenzivno spominje partijska europarlamentarka Biljana Borzan. Stranački kolege Borzan priželjkuju za čelnicu SDP-a, potvrdilo je to i nedavno istraživanje Ipsosa za Jutarnji list. Sama Borzan u razgovoru za Tportal poručuje kako na takvo nešto niti ne pomišlja. No, da potencijala ima, pokazala je kao zastupnica u Europskom parlamentu gdje je osvojila naklonost hrvatskih potrošača stavljajući nas u ravnopravan položaj s Francuzima, ili Nijemcima.

Inače, Borzan je rođena u Osijeku, gdje se i školovala. Završila je studij medicine u Osijeku, a od 1997. godine bila je zaposlena u osječkom Domu zdravlja. Specijalizirala je medicinu rada i sporta. U SDP ulazi 1999. godine, a jedne prigode za sebe kazala je kako se u politiku uključila kao pasivni promatrač nezadovoljna razinom demokracije, tolerancije i pravde u zemlji. U Gradski odbor Osijek izabrana je 2000. godine, a već sljedeće godine postaje šefica Foruma žena gradske organizacije.

Od 2001.godine vijećnica je u Gradskom vijeću u kojem se žestro sukobljavala s Branimirom Glavašem, a vrlo brzo postaje i šefica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske te predsjednica Gradskog vijeća Osijeka. Na čelo osječkog ogranka strake penje se 2005. godine, a već dvije godine kasnije postaje saborskom zastupnicom. U 2008. godini, Borzan postaje članica Predsjedništva SDP-a. U njenoj političkoj karijeri stoji crtica da je bila zamjenica osječkog gradonačelnika, a u tri se navrata kandidirala na izborima za gradonačelnicu Osijeka, no njeni sugrađani u toj je ulozi nisu vidjeli. Na parlamentarnim izborima 2011. godine opet ulazi  u Sabor, a kolege iz HDSSB-a prozivali su je zbog nepotizma budući da joj je suprug svojedobno postavljen za zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek, a bratić Zoran Horvat u eri njenog političkog uzleta postao je direktor Bizovačkih toplica.

Te prozivke nisu je omele u tome da postane zastupnica u Europskom parlamentu na izborima 2013. godine, kada je bila druga po broju glasova s koalicijske liste koju je predvodio SDP kada je izabrana među 12 hrvatskih zastupnika u Parlamentu. Biljanu Borzan danas opisuju kao jednu od najmoćnijih SDP-ovki, a karijeru joj nije poljuljalo niti političko-pravna trzavica oko Josipa Perkovića kada je ustvrdila da za EU Lex Perković nije važan.

No, kao što je već poznato, ubrzo nakon njezine izjave hrvatska javnost spoznala je kako je famozni zakon itekako važan njemačkom pravosuđu. Stoga se opravdano dio javnosti zapitao zbog čega je Borzan progovarala o nevažnosti toga zakona te je li s time štitila članove svoje obitelji? Naime, u međuvremenu su se u javnosti pojavili detalji iz njene biografije, koji su je doveli u nezgodan položaj.Njezina majka, Rosa Čupurdija, bila je dugogodišnja zaposlenica Službe državne bezbednosti (SDB-a) u Osijeku. Tu je obnašala dužnost tajnice Dragoljuba Krnića, šefa osječke podružnice nadležne za Slavoniju i Baranju. Dodatno svjetlo na ovaj podatak baca i činjenica da je u tim godinama danas veletraženi agent jugoslavenske UDBA-e Josip Perković operativno djelovao upravo u osječkoj centrali SDB-a. Nije to jedini intrigantan detalj iz njezine biografije jer je otac Jovo Čupurdija bio aktivan u Savezu komunista Hrvatske te je bio kandidat za predsjednika općinskog komiteta SK Osijek u posljednjem unutarpartijskom odabiru kadrova 1989. godine. Unatoč svemu, Borzan nesmetano pliva SDP-ovim političkim vodama, a kako za sada stvari stoje uskoro bi mogla doplivati i do predsjedničke fotelje, samo ako to poželi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI